«ΈΣΠΑΣΕ» ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΓΙΑ 24ΩΡΟ ΛΟΥΚΕΤΟ - ΑΠΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΒΕ

Κανονικά λειτούργησε η αγορά χθες το απόγευμα

* Σε ωράριο λειτουργίας 56,5 ωρών εβδομαδιαία κατέληξε η προχθεσινή συνέλευση του ΕΣΛ - Από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι η λειτουργία τα Σάββατα

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2008 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
Σχεδόν κανονικότατα λειτούργησαν χθες το απόγευμα τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Λάρισας, με την πλειοψηφία των εμπόρων να μην έχουν ακολουθήσει την απόφαση του ΕΣΛ για 24ωρο «λουκέτο». Με ελάχιστες εξαιρέσεις κλάδων, όπως οι αργυροχρυσοχόοι, οι κρεοπώλες και οι αρτοποιοί, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών του κέντρου προτίμησε να κατεβάσει «ρολά» το πρωί, αλλά να λειτουργήσει το απόγευμα. Το πρωί, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της Λάρισας συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι έμποροι και ΕΒΕ ζητούν την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Περίπου 250 έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες του νομού Λάρισας -με τη συντριπτική πλειοψηφία να ανήκει στην ΟΕΒΕ και όχι στους εμπόρους- συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων παρέμειναν κλειστά. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κοινή κινητοποίηση ΕΒΕ και εμπόρων, με συνεργασία των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, με πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων.
Σε κοινό ψήφισμά τους, ΟΕΒΕ και ΕΣΛ ζητούν την άμεση εκπλήρωση των δεσμεύσεων για κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, εξασφάλιση θεσμοθετημένης χρηματοδότησης για τον Οργανισμό, αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης για τους μετά το 1999 ασφαλισμένους ΕΒΕ, άμεση κατάργηση του άρθρου 14 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με το οποίο καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, δίκαιο, σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα.
ΑΝΟΙΧΤΑ
Πάντως, ενώ η απόφαση αφορούσε σε 24ωρο «λουκέτο» για τη Λάρισα, μιας και στις άλλες πόλεις το απόγευμα της Τετάρτης είναι κλειστά τα καταστήματα, με βάση τα ωράρια των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του κέντρου άνοιξαν κανονικότατα το απόγευμα. Τον «τόνο» έδωσαν οι αλυσίδες μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, που λειτουργούσαν κανονικά από το πρωί, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν και τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Νίκος Τζίκας, ο οποίος σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «φαίνεται ότι οι συνάδελφοι δεν κατανόησαν το μέγεθος των προβλημάτων και της μεγάλης αδικίας που συντελείται εναντίον μας. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για τον καθένα μας να κρατά την επιχείρησή του κλειστή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλους μας. Όμως η δικαίωση των αγώνων απαιτεί και θυσίες, τις οποίες, δυστυχώς, οι συνάδελφοι της πόλης μας δεν θέλουν ή δεν μπορούν να επωμιστούν».
Για συμμετοχή στην κινητοποίηση της τάξης του 90% έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ του νομού Λάρισας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος από το «αρραγές» του μετώπου των σωματείων και συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας. «Το μήνυμα το στείλαμε», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καγκελάρης ανέφερε ότι θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων των ΕΒΕ, με διαφορετική μορφή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέου «λουκέτου», για μετά τις γιορτές.
ΦΑΡΣΑΛΑ
Λουκέτο χθες στα καταστήματα των Φαρσάλων και ομιλία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, κ. Δημ. Κοντέ, στην πλατεία Λαού, παρουσία αρκετού κόσμου. «Οι έμποροι των Φαρσάλων δίνουν δυναμικό «παρών», δήλωσε ο κ. Δημ. Κοντές, ενάντια στην άδικη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Καλούνται για μία ακόμη φορά οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν την αδυναμία της κυβέρνησης. Το άρθρο 14 και το σύνολο του φορολογικού νομοσχεδίου, που με τόση προχειρότητα σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε, μάς στιγματίζει κοινωνικά με το χαρακτηρισμό του φοροφυγά. Το χαρακτηρισμό αυτό δεν το δεχόμαστε και τον επιστρέφουμε στους εμπνευστές του. Ζητάμε φορολογική δικαιοσύνη. Να ψάξουν αλλού για φοροδιαφυγή, όχι στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο. Κύριοι, μεταρρυθμίστε και μην απορυθμίζετε την ελληνική αγορά και το εμπόριο».
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων, του Συνδικάτου Οικοδόμων Φαρσάλων και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.
ΑΓΙΑ
Με μια δίχως προηγούμενο σχεδόν καθολική συμμετοχή ανταποκρίθηκαν οι Αγιώτες έμποροι και επαγγελματίες στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους οργάνων για απεργία στέλνοντας έτσι κι αυτοί το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η αγορά στην κυριολεξία παρέλυσε, αφού η επιτυχία της κινητοποίησης έφτασε το 99%, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα από τη μια την πλήρη αντίθεση του εμποροεπαγγελματικού κόσμου στα φορολογικά μέτρα της Πολιτείας που αφορούν τον κλάδο και από την άλλη τον μεγάλο προβληματισμό και τη δικαιολογημένη αγωνία που προκαλεί η πορεία του ασφαλιστικού τους φορέα, του Ο.Α.Ε.Ε.
Στις 9:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των απεργών στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου μοιράστηκαν φυλλάδια με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος για τους λόγους του κλεισίματος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, ενώ οι πρόεδροι του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και της Επαγγελματικής Ενώσεως κ. Νικόλαος Μπίτσης και Ευάγγελος Λάμπρου, αντίστοιχα, δήλωσαν στην «Ε» απολύτως ικανοποιημένοι από την «εντυπωσιακή» όπως τη χαρακτήρισαν «αντίδραση της αγοράς στη διαφαινόμενη συρρίκνωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής τάξης της χώρας».
«Μια αντίδραση», που όπως είπαν, «προέρχεται από τον ληστρικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στη διαδοχική ασφάλιση, την αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης των μετά το 1999 ασφαλισμένων συναδέλφων, τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων του Ο.Α.Ε.Ε. και την ψήφιση του άρθρου 14 του νέου φορολογικού νόμου με το οποίο κακώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους». «Ο αγώνας μας» τόνισαν «θα συνεχιστεί και σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν δικαιωθούν οι αντιδράσεις μας θα κλιμακωθούν».
 
  
56,6 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΨΗΦΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
Χωρίς δραστικές αλλαγές το νέο ωράριο
 
Χωρίς δραστικές αλλαγές είναι το νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας, όπως ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση του ΕΣΛ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Το νέο (χειμερινό) ωράριο μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη και θα ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο, με εξαίρεση την περίοδο των εορτών.
Στη γενική συνέλευση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του φορέα, συμμετείχαν 163 μέλη του ΕΣΛ, ενώ κατατέθηκαν πέντε διαφορετικές προτάσεις. Το εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας που υπερψηφίστηκε -με συντριπτική πλειοψηφία (86 ψήφοι)- και ήταν η κοινή πρόταση των μελών της διοίκησης του ΕΣΛ έχει ως εξής: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 8:30 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Τρίτη-Πέμπτη: 8:30 – 14:00 και Σάββατο: 9:00 – 15:00.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass