ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ψηφίστηκε το σ/ν για την προστασία των δανειοληπτών

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2008 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Στο μεταξύ νομοσχέδιο που ως στόχο έχει την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, κατέθεσε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών (μέσω προνομιούχων μετοχών) σε ύψος έως 5 δις ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, ύψους έως 23 δισ. ευρώ, η οποία κατανέμεται σε δύο προγράμματα, 15 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το σχέδιο νόμου παρουσίασε νωρίτερα στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυρια και όλοι όσοι χρειάσονται χρήματα».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «προβλέπεται έως 5 δισεκατομμύρια συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα έχουν εγγυημένη απόδοση 10%».
Όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προνομιούχες αυτές μετοχές θα ισχύουν για πέντε χρόνια και θα δίνουν το δικαίωμα στο ελληνικό Δημόσιο να ορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στα συμβούλια των τραπεζών που θα μετάσχουν σ' αυτό το πρόγραμμα.
Επίσης, είπε ότι θα δώσει το δικαίωμα στο ελληνικό Δημόσιο να ορίσει έναν εκπρόσωπο στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο αναφορικά με τη διανομή των κερδών τους, ενώ θα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών.
«Η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την πως «όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, αλλά θεωρεί ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να περάσει και απαρατήρητη, δηλαδή, να μεθοδεύσει νέες διευθετήσεις συμφερόντων».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass