Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Η ζημία στον προϋπολογισμό είναι κατόρθωμα της Αριστεράς»

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 20:01

«Οριζόντια, άδικα και αντιαναπτυξιακά» χαρακτήρισε όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2016 στην εισήγησή του ο βουλευτής Λάρισας, κ. Κ. Μπαργιώτας ως ειδικός εισηγητής του Ποταμιού. Συγκεκριμένα ανάφερε μεταξύ άλλων: «Μπαίνουμε στο 2016 με ύφεση, ενώ οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2014 μιλούσαν για ανάπτυξη σημαντική και για το 2015 και για το 2016. Η ζημιά που αποτυπώνεται στην εκτίμηση του Προϋπολογισμού είναι απόρροια των οικονομικών επιλογών και των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης. Είναι ευθύνη και κατόρθωμα της Αριστεράς. Το λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι και δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς. Τα μέτρα του 2016 προέρχονται κατά 90% από φόρους, μόλις το 10% προέρχεται από μείωση των δαπανών. Που είναι η στήριξη της ανάπτυξης; Δεν έχουν αποφασιστεί καν τα έργα που θα μπουν στη λίστα του πακέτου Γιουνκέρ, που αποτέλεσαν πυλώνα της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης προεκλογικά και στη διάρκεια του καλοκαιριού για την υπογραφή του Μνημονίου 3».

Αναφερόμενος στο δομικό πρόβλημα του προϋπολογισμού ο βουλευτής τόνισε «Ο προϋπολογισμός δεν είναι προγραμματικός. Δεν υπάρχει πουθενά αποτυπωμένος εθνικός και πολιτικός στόχος για την επόμενη πενταετία. Είδα σε πολλά σημεία καταθέσεις προθέσεων του στυλ «Θα αντιμετωπίσουμε την διαφθορά, θα μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή, θα βελτιώσουμε την λειτουργία των νοσοκομείων». Πώς; Πότε; Πότε θα αρχίσει; Με ποιον τρόπο θα γίνει; Τι ποσά θα κοστίσει ή θα φέρει; Ο τέταρτος πυλώνας προγράμματος της Θεσσαλονίκης μιλά για θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Πού είναι; Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που έχουν μηδενικό κόστος και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Τελικά, η μόνη μεταρρύθμιση που βαίνει καλώς είναι ο διορισμός «ημετέρων».

Σχετικά με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό ο κ. Μπαργιώτας τόνισε: «Τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων έχουν διπλασιαστεί μέσα σε ένα εννεάμηνο και έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. το Σεπτέμβριο του 2015 και αυξάνουν. Και ο κοινωνικός μισθός, είναι μειωμένος. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε τον Αύγουστο 1,8 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι γύρω 2,2 αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να μπορέσει να αποδώσει όλα τα χρωστούμενα μέσα στο 2016. Από πού θα πληρωθούν οι 3.500 -κατά τον Υπουργό-, 4.500 κατά τον Πρωθυπουργό προσλήψεις που θα γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2016; Από ποιο κονδύλι θα προκύψουν μισθοδοσίες καινούριου προσωπικού, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται;. Προβληματική είναι η έγγραφή ότι η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία για το 2016 είναι 707.000.000. Χθες ψηφίζαμε κάτι διαφορετικό, ψηφίσαμε ένα claw back. Τι από τα δύο ισχύει; Είναι λάθος η εγγραφή, είναι πονηριά ή απλώς από κεκτημένη ταχύτητα δεν αναγράφει το καινούριο ποσό;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass