ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

* Οι χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα περιορίζονται και στην ευρωζώνη σημειώνουν ρεκόρ τετραετίας!

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:47

 

Για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες μειώθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου στα 121,1 δισ. ευρώ από 121,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδίδεται στις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι μετά από την μικρή εισροή 343 εκατ. ευρώ που είχε παρατηρηθεί τον Αύγουστο τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους δέκα μήνες οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 26%.

Στο μεταξύ περαιτέρω μείωση κατά 1,6% εμφάνισε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες τον Οκτώβριο, καθώς η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ. Συνακόλουθα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων υποχώρησε στο τέλος Οκτωβρίου στα 204,9 δισ. ευρώ, από 205,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Ενδεικτικά τον Οκτώβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 177 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος Οκτωβρίου το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων μειώθηκε στα 94,9 δισ. ευρώ από 95,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Από αυτά τα 67,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε στεγαστικά και τα 25,5 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πάντως οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και η προσφορά χρήματος, στην ευρύτερη μορφή της, αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα δάνεια προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,6% από 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός στα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι 1,1%. Οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες από την αρχή του 2012 και για τις δύο κατηγορίες δανείων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, προσπαθώντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στις χορηγήσεις δανείων, αν και ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιδίωξη αυτή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass