Κ. Μητσοτάκης: «Σοβαρές οι ευθύνες της Κυβέρνησης στον αφελληνισμό των τραπεζών»

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 16:20

 

Ευθύνες στην Κυβέρνηση για τον αφελληνισμό της τραπεζών, καθώς και την τεράστια ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση επιρρίπτει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον Ελληνικό λαό», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμάτο σε 37,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δις προέρχονταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο - και 17 δις από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές».

Ακολουθεί η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπουργό Οικονομικών:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες από τον αφελληνισμό και τη μείωση της αξίας των Ελληνικών τραπεζών

Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον ελληνικό λαό.

Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του ΤΧΣ στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα «επιθετικά» hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Είναι γνωστό ότι το Δημόσιο, στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 είχε τοποθετήσει 25 δις ευρώ, αποκτώντας έτσι ποσοστό που ξεπερνούσε το 80% στις συστημικές τράπεζες. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε το 2014 μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου συμμετείχαν μόνο ιδιώτες επενδυτές με 8,3 δις ευρώ.

Παρόλα αυτά, μέχρι την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του Δημοσίου παρέμενε σημαντικό: 66,2% στην Alpha Bank, 35,4%  στην Eurobank, 57,2% στην Πειραιώς και 66,93% στην Εθνική.

Σήμερα, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του Δημοσίου είναι πλέον 4,7% στην Alpha Bank, 2,4% στην Eurobank, 23,7% στην Πειραιώς και 33,8% στην Εθνική.

Συνεπώς, η ανακεφαλαιοποίηση για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη είχε ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό των τραπεζών, την τεράστια ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και την εξαέρωση της συμμετοχής παραδοσιακών Ελλήνων μεγαλομετόχων που είχαν στηρίξει τις τράπεζες σε προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών

 Σε ποια χρηματιστηριακή τιμή πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών για να ανακτηθούν τα σχεδόν 30 δις ευρώ (25 δις το 2013 & 4,7 το 2015) που έχει διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους;

  1. Αληθεύει ότι διεθνείς επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια 5 δις ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, απέκτησαν τον μετοχικό έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μαζί με αυτόν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται, βέβαια, όλα τα δάνεια και οι εγγυήσεις τους, μέσω των οποίων ελέγχονται ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;
  1. Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία με αποτέλεσμα στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αποκλειστούν Έλληνες μικρομέτοχοι από συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass