ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ E-BANKING ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΛΥΤΡΑ ΣΕ BITCOINS

Χάκερς "χτύπησαν" σε τρεις τράπεζες

* Απειλούν με νέο χτύπημα ζητώντας 250.000 ως και την Πέμπτη

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:22

 

Οι χάκερς που απειλούν με «εισβολή» στα συστήματα ελληνικών τραπεζών έστειλαν νέο μήνυμα χθες το απόγευμα. Σε αυτό, δίνουν διορία έως την Πέμπτη, προκειμένου να τους δοθούν τα λύτρα των 700 bitcoin (250.000 ευρώ) που ζητούν από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μην «ρίξουν» τα πληροφοριακά τους συστήματα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πάντως- που ασχολείται με το θέμα μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος- διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως τα συστήματα είναι «θωρακισμένα».

H κυβερνοεπίθεση από χάκερς κατά τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών εξαπολύθηκε εδώ και τρεις ημέρες, σημαίνοντας συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη χάκερς από τη Ρωσία με το όνομα Armada Collective επιτέθηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών και ζήτησαν λύτρα σε bitcoins.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες να τεθούν εκτός λειτουργίας για περίπου μισή ώρα.

Το θέμα της εισβολής συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass