ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ 62 Ή ΤΑ 67 ΕΤΗ

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης

* Στο ΙΚΑ θα ενσωματωθούν όλα τα Ταμεία

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 1:17

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4366/2015 (ΦΕΚ 94 Α' ) δίνει η σχετική εγκύκλιος που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Θεσπίζεται νέο ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).

Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι:

α) Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που μέχρι και 18.8.2015, δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄).

β) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) και εφεξής, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου.

Εξαιρούνται από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσης,:

α. οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,

β. όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, και

γ. οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ

Εν τω μεταξύ το ΙΚΑ θα είναι ο κορμός της ενοποίησης των ταμείων μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εκτίμησε ο διοικητής του Ιδρύματος Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στο MEGA, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν ισχύουν τα κινδυνολογικά σενάρια που καταγράφονται στον Τύπο.

"Δεν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα, σκοπείται η ενοποίηση, φαίνεται ότι κορμός θα είναι το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία θα συγχωνευθούν ή θα υπάρξει ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες" ανέφερε.

"Είναι δύσκολη η περίοδος" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι με εργατικότητα, συνέπεια και προσήλωση θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για να καταφέρουμε και να επιδιώξουμε τη βιωσιμότητα στο μέλλον του συστήματος. Η ενοποίηση είναι ένα μέρος του σχεδίου αυτό".

Κυβερνητική εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση δεν ζήτησε συναίνεση χωρίς συζήτηση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των αρχηγών η οποία κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι προσήλθαν στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου από υποχρέωση και μόνο.

Είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν αποποιήθηκε των ευθυνών της και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν απλώς μια "πρόσκληση σε διάλογο" για τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

"Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να την τορπιλίσουν εκ των προτέρων και με διάφορες δηλώσεις να δείξουν ότι φτάνουν σ΄ αυτό το διάλογο μόνο επειδή είναι υποχρεωμένοι και όχι επειδή έχουν διάθεση να συζητήσουν" υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

Ειδικά για το ασφαλιστικό είπε ότι από ορισμένους "διακινείται μια εικόνα τρόμου" και εξήγησε και ότι υπάρχει η δεδομένη συμφωνία για το 1% επί του ΑΕΠ και -όπως είπε- όχι ότι δήθεν οι δανειστές ζητούν κάθε μέρα και περισσότερα από την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, έχουν βρεθεί τρόποι αυτό το 1% να μειωθεί στο 0,60%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass