ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φθηνότερο κατά 7% το φυσικό αέριο από τον Ιανουάριο

* Επενδύσεις 5,04 εκατ. προγραμματίζει για το 2016 η ΕΠΑ - Συνεχής η αύξηση των εσόδων της - Το 53% των πολιτών χρησιμοποιεί αέριο

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2015 1:18
Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των στελεχών της ΕΠΑ Θεσσαλίας για την πορεία και τους στόχους της εταιρίας για το νέο έτος Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των στελεχών της ΕΠΑ Θεσσαλίας για την πορεία και τους στόχους της εταιρίας για το νέο έτος

Του Γιώργου Νούλη

Ακόμη φθηνότερα θα πληρώνουν το φυσικό αέριο από τον ερχόμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες της Θεσσαλίας. Η παρατεταμένη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μεταφράζεται σε μείωση τιμών κατά 7% για του οικιακούς χρήστες σε σύγκριση με το 2015 ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, συνεισφέροντας αποφασιστικά στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Η νέα μείωση έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 16% και 23% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Federico Regola και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρίας κ. Λεωνίδα Μπακούρας.  

Τα δύο στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης τόσο για την 16ετή πορεία της εταιρίας όσο και για τους επενδυτικούς της στόχους της προσεχούς χρονιάς.

Όπως επισημάνθηκε η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ παρά την οικονομική ύφεση που διανύει σήμερα η ελληνική αγορά, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σύμφωνα με το πολυετές πλάνο μια σειρά δομικών επενδύσεων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωση των μετόχων στη διατήρηση και ενδυνάμωση της εταιρικής τους παρουσίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς η ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου εντός του 2015, σε 7 Καλλικρατικούς Δήμους, κατασκευάζοντας νέα δίκτυα μήκους άνω των 806 Km, σε υφιστάμενες αλλά και νέες περιοχές όπως ο Δήμος Αλμυρού και ο Δήμος Φαρσάλων. Εδικά για τα Φάρσαλα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του έτους και μέχρι το καλοκαίρι ο δήμος θα έχει καλυφθεί.  

* Σήμερα στη Θεσσαλία με φυσικό αέριο καλύπτονται πάνω από 235.000 πολίτες με βαθμό διείσδυσης άνω του 53%.

* Έως το τέλος του 2015 θα υπογραφούν συνολικά πάνω από 4.500 συμβόλαια νέων συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου να σημειώνει αύξηση 5,95% σε σύγκριση με το 2014. Για το 2016 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 22,9 χλμ δικτύου ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,44 εκ. ευρώ.

* Τα συνολικά έσοδα της ΕΠΑ Θεσσαλίας για το 2015 εκτιμώνται σε 68,09 εκ. ευρώ αυξημένο κατά 9,35% σε σχέση με το 2014 ενώ το μέρισμα που αναμένεται να διανεμηθεί προς τους μετόχους (σ.σ. το 51% κατέχει το Δημόσιο) θα ανέλθει σε 9,32 εκ. σημειώνοντας αύξηση 6,15% σε σύγκριση με το 2014.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

* Σχετικά με τις τιμές, από την έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης και έως τη λήξη του έτους , αυτές διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα συγκριτικά με το 2014. Όπως ειπώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα σήμερα, ανέρχεται σε 0,58 €/ κυβικό (για τον Νοέμβριο), μειωμένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κατά 32% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή σημαντική εξοικονόμηση, τεκμηριώνοντας πόσο συμφέρουσα επιλογή είναι η χρήση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα στον βιομηχανικό τομέα η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τον μήνα Νοέμβριο είναι της τάξεως του 23% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Επίσης, εκτιμάται ότι οι τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες συναρτώνται με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα παρουσιάσουν επιπλέον μείωση η οποία αναμένεται τον Ιανουάριο του 2016, να αγγίξει το 7% σε σύγκριση με τις τιμές φυσικού αερίου του έτους 2015.

* Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες" αναφέρθηκε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για 2.654 ωφελούμενους της Θεσσαλίας, έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 1, 2 εκ. ευρώ και ήδη καταβλήθηκαν τα ποσά στους 1.073 δικαιούχους της δράσης. Το προσεχές διάστημα σταδιακά, αναμένεται να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο ποσό 1,8 εκ. για τους 1.581 εναπομείναντες ωφελούμενους.

ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

* Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς -κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά... Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν τον Οκτώβριο φέτος τα 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3,15 εκ. τον Οκτώβριο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 20,63% ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 6.000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 5.300 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

* Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Ρέγκολα το χαρακτήρισε κομβικό για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.

* Παράλληλα γίνεται μια σειρά έργων που βελτιώνουν την υποδομή της εταιρίας σε συστήματα τηλε - ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου διανομής (GIS – Scada), ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

* Βασικοί άξονες στις δραστηριότητες ανάπτυξης είναι η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και προδιαγραφών κατασκευής και χρήσης του αερίου, τόσο αναφορικά με τα δίκτυα διανομής, όσο και με τον έλεγχο των εσωτερικών εγκαταστάσεων, καθώς και η σταθερή τιμολογιακή πολιτική.

* Τέλος όπως ειπώθηκε, η "ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ θα παραμείνει πιστή στους στόχους και τις αξίες που όλα αυτά τα χρόνια έχει υπηρετήσει και διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, πιστεύοντας στη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού νομικού και κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική της πορεία".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass