Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ

Θετικός για Μεσοχώρα, αρνητικός για Συκιά

* Τι αναφέρει κοινή ανακοίνωση ΕΘΕΜ και Παραρτημάτων ΤΕΕ Κεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας και Μαγνησίας

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:21

Η βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα, κόστους 511 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Θεσσαλών αυτοδιοικητικών με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη στην Αθήνα. Αντίθετα σε ό,τι αφορά στο έργο της Συκιάς και τις υπολειπόμενες εργολαβίες για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνέχισή τους, παρά τη διαφορετική άποψη των θεσσαλικών φορέων.

Επιπρόσθετα η αντιπροσωπεία των θεσσαλικών φορέων -επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας - σημείωσε ότι το έργο της Μεσοχώρας πρόκειται να φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα παράξει μεγάλες ποσότητες "πράσινης" ενέργειας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, θα αποφευχθεί η χρήση τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ενεργειακά μας αποθέματα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα πάψει η χώρα μας να πληρώνει ετησίως περί τα 5 εκ. ευρώ στο χρηματιστήριο των ρύπων. Οι ετήσιες απώλειες για τη ΔΕΗ από τη μη λειτουργία του έργου ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ κ. Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του γραφείου υπουργού.

Ο φορείς της Θεσσαλίας ζήτησαν από τον υπουργό την άμεση υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το φράγμα της Μεσοχώρας, για την οποία δεν δόθηκε σαφής δέσμευση για το πότε θα υπογραφεί. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ζήτησαν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, για να προστατευθεί η ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου από τις πλημμύρες, καθώς τα έργα του Αχελώου θα την προστάτευαν από τέτοια φαινόμενα καθώς και έργα συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών και να εκτελεσθούν άμεσα. Επίσης συμπληρωματικά να χρηματοδοτηθούν επαρκώς μικρότερα έργα νερού, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Προγραμμάτων.

Όπως ανέφεραν οι Θεσσαλοί αυτοδιοικητικοί: «Πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχαμε στη δυτική Θεσσαλία μια πλημμύρα εκατονταετίας. Μεγάλες εκτάσεις πλημμύρισαν από έντονες βροχοπτώσεις γιατί τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και της Συκιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρ’ ολίγον θα είχαμε εκτροπή. Είναι αδιανόητο ένα έργο, που είναι ολοκληρωμένο σε μεγάλο ποσοστό και για το οποίο έχουν δαπανηθεί 590 εκατ. ευρώ (με σημερινές τιμές) από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, να εγκαταλείπεται. Στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου, μια λύση υπάρχει, η συνέχιση των έργων. Η συνέχισή τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας. Τυχόν εγκατάλειψη των έργων θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο. Το έργο αυτό άντεξε πολύ ως σταματημένο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των Διαχειριστικών Σχεδίων Υδάτων, όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η εκδίκασή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από αίτηση αναστολής οικολογικών οργανώσεων. Εκείνο που τονίστηκε από τους φορείς της Θεσσαλίας ήταν ότι είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διόρθωσης και διαφοροποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, καθώς αυτό θα σημάνει καθυστέρηση με απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα έργα ύδρευσης – άρδευσης στη Θεσσαλία. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου και η υπεράσπιση των σχεδίων, καθώς εκείνο τα έχει εκπονήσει και εγκρίνει, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε σύμφωνη γνώμη.

Στη συνέχεια η θεσσαλική αντιπροσωπεία βρέθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου υπήρξε συνάντηση με τη διοίκησή της η οποία επικαιροποίησε το ενδιαφέρον της και την τεχνική και χρηματοδοτική της ετοιμότητα για το έργο της Μεσοχώρας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕΕ ΚΑΙ ΕΘΕΜ

Για το ίδιο θέμα, σχετική ανακοίνωση της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών και των Παραρτημάτων του ΤΕΕ Κεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας και Μαγνησίας, αναφέρει:

...Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, που πριν λίγες μέρες επισκεφθήκαμε, η επένδυση για τα παραπάνω έργα ανέρχεται στο ποσό των 511 εκ. ευρώ (σημερινές αξίες), ποσό που διπλασιάζεται εάν ληφθούν υπόψη αφενός οι απώλειες ενέργειας από όλα αυτά τα χρόνια που η Μεσοχώρα είναι παγωμένη, αφετέρου το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων για την κατασκευή. Οι πιέσεις μάλιστα που δέχεται η ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερες από το γεγονός ότι τα 511 εκ. ευρώ λογιστικά θα έπρεπε να καταγράφονται στις «ζημίες» της επιχείρησης, κάτι που, εάν δεν προχωρήσει η λειτουργία του έργου, θα επιβαρύνει απίστευτα τους μετόχους της ΔΕΗ (κράτος και ιδιώτες).

Μπροστά σε αυτή την αδήριτη πραγματικότητα στα τέλη του 2014 η ΔΕΗ υπέβαλε στο ΥΠΕΚΑ τον φάκελο για την τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας (νωρίτερα δεν μπορούσε, δεδομένου ότι δεν είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που έγινε το 2014, ούτε η πολιτεία είχε εφαρμόσει – ως όφειλε – την οδηγία 60/2000 με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης για λεκάνη του Αχελώου, κάτι που έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση την αποδοκίμασε).

Τελικά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015) παρέλαβε το φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έπραξαν τα δέοντα, η προβλεπόμενη διαβούλευση σε κοινό και συναρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώθηκε, το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) συντάχθηκε και πλέον αναμένουμε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης να την υπογράψει ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας του έργου (τεχνικές εργασίες πριν από την πλήρωση της λίμνης, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ).

Επειδή οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν λίγους μήνες καθώς και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη στη Θεσσαλία μας έβαλαν σε προβληματισμό σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη Μεσοχώρα, οι φορείς της Θεσσαλίας ζητήσαμε και στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και από την πλευρά μας θέσαμε:

1) Το θέμα του ανεξάρτητου ΥΗ έργου της Μεσοχώρας και

2) Το θέμα των Σχεδίων Διαχείρισης ερωτώντας τον κ. υπουργό τι θα πράξει κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ (24/2/16) της προσφυγής εναντίον της Απόφασης του Υπουργείου του.

Οι απαντήσεις του κ. Υπουργού και στα δύο θέματα ήταν ασαφείς έως απογοητευτικές. Συγκεκριμένα:

- Για τη Μεσοχώρα δήλωσε ότι έκανε συναντήσεις με τη ΔΕΗ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες, η κυβέρνηση επέλεξε να την προχωρήσει αλλά θέλει να ξαναδεί τις μελέτες ώστε η διαδικασία να είναι υποδειγματική και να μην μείνει ο κόσμος (κάτοικοι Μεσοχώρας) σε κοντέινερ. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μόνιμης κοινής επιτροπής με τη ΔΕΗ για τον συντονισμό ενεργειών.

Εξηγήσαμε στον κ. υπουργό ότι εφόσον συμφωνεί με τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας – θέση κατ’αρχήν θετική – δεν έχει παρά να υπογράψει άμεσα την ΑΕΠΟ. Του εξηγήσαμε επίσης ότι οι μελέτες έχουν από το 2015 αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες του, κρίθηκαν πλήρεις και γι’ αυτό αποστάλθηκαν για διαβούλευση, η οποία επίσης ολοκληρώθηκε με θετικές γνώμες από όλες τις πλευρές. Απομένει λοιπόν η ΑΕΠΟ και όσο αυτό δεν γίνεται το έργο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Με άλλα λόγια το έργο υπάρχει και η ανάγκη συντονισμού έχει νόημα μόνο εφόσον υπογραφεί η ΑΕΠΟ. Επάνω στο επίμονο αυτό αίτημά μας ο κ. υπουργός δεν απάντησε καθόλου, επιτείνοντας τις αμφιβολίες μας για τις πραγματικές του προθέσεις. Τέλος επισημάναμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΔΕΝ έχει δημοκρατική νομιμοποίηση για την ακύρωση της Μεσοχώρας αλλά και των άλλων έργων επί του Άνω Αχελώου, προκαλώντας τον κ. υπουργό να στείλει το όλο θέμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεν απάντησε.

- Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Διαχείρισης ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να «σιγοντάρει» την προσφυγή κατά της απόφασης έγκρισης των Σ.Δ. που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του το 2014. Κάποιος από τους συνεργάτες του ψέλλισε κάτι για Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα αν συμφωνούν ή όχι με την ακύρωση των εγκεκριμένων Σ.Δ. δεν απάντησε κανείς. Όπως μάλιστα προκύπτει εκ των υστέρων και από τη δήλωση του Κ. Σκουρλέτη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5/2/2016), είναι προφανές ότι με την εκπόνηση των νέων Σ.Δ. που έχουν ήδη προκηρύξει, προτίθενται να «βγάλουν» εκτός τη μεταφορά νερών από Αχελώο προς τον Πηνειό. Έτσι εξηγείται και το πάθος που επέδειξε ο κ. Σκουρλέτης αναφέροντας ότι «η εκτροπή Αχελώου είναι ένα έργο πεθαμένο» και «εξήγγειλε» μάλιστα την καθαίρεση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς. Βέβαια όταν του επισημάναμε την προφανή σύγχυση στους κόλπους της κυβέρνησης δεδομένου ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Σπίρτζης, αρμόδιος για τη Συκιά, εξήγγειλε τη συνέχισή της, ο κ. Σκουρλέτης περιορίστηκε να μας πει ότι παρανοήσαμε τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ.Σπίρτζη. Οι ιδεοληψίες και το αλαλούμ σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.

Μετά από όλα τα παραπάνω οι φορείς που εκπροσωπούμε είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους:

Α. Για την απόκρουση της προσπάθειας μιας κατευθυνόμενης μειοψηφίας να ακυρώσει στο ΣτΕ (24/2) τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης. Τα Σχέδια Διαχείρισης ως ένα θεσμικό επίτευγμα θα πρέπει να περιφρουρηθούν και να μην γίνει αντικείμενο κομματικών επιδιώξεων.

Β. Για την υπογραφή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΗΕ Μεσοχώρας-Γλύστρας, ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργία τους, μη αφήνοντας στον κ. υπουργό περιθώρια κωλυσιεργίας.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά νερών από τον Αχελώο θα επανεξετάσουμε την όλη κατάσταση και θα επιδιώξουμε να ξεκαθαριστεί - μέσα από τους ανεύθυνους λεονταρισμούς και τις αντικρουόμενες θέσεις των υπουργών - τι τελικά επιδιώκει η κυβέρνηση και θα κινηθούμε αναλόγως. Έως τότε θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την απαίτησή μας για τη συντήρηση των εγκαταλελειμμένων έργων (Συκιά και Σήραγγα Πευκοφύτου) και τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις (απώλειες ανθρώπινων ζωών, ζημίες υποδομών και καταστροφές) από πλημμύρες σαν αυτές του περασμένου έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass