ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗ

Ο Καβάφης, η ποίηση και η ζωή

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 0:05

 

Ένα διαφορετικό Καβάφη σύστησε στο κοινό της Λάρισας ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης, που βρέθηκε χθες στη Λάρισα, στο «Χατζηγιάννειο» σε μια εκδήλωση για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή και με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του καθηγητή «Κ.Π. Καβάφης, Τα ποιήματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα».

Ο καθηγητής κατά την ομιλία του, τόνισε ότι ο πραγματικός Καβάφης πρέπει να αναγιγνώσκεται κάθε φορά μπροστά στο «σήμερα» και να ανασύρεται από ένα όγκο σχολίων και ερμηνειών που μοιάζει θαμμένος για να κερδηθεί ξανά. Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζει ο ίδιος στον ποιητή είναι « Η βιοτεχνία του Καβάφη, δηλαδή η «Μέριμνα βίου, η επιμέλεια εαυτού και η μελέτη θανάτου», σημειώνοντας πώς η ποίηση του Καβάφη, όσο κι αν γοητεύει με τον υπαινικτικό λυρισμό της, μας φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που απευθύνονται σε αυτά τα τρία κρίσιμα ζητήματα. Βιοτεχνία, δηλαδή, είναι η τέχνη του βίου (για τον τρόπο και το νόημα της ύπαρξης) και συνεπώς η ποίηση του Καβάφη εκπαιδεύει τον αναγνώστη στη βιοτή. Προχωρώντας σε επί μέρους παρατηρήσεις σχετικά με την κατανόηση της μοναδικότητας του ποιητή ανέφερε ότι η ποίηση του Καβάφη δεν αποκαλύπτει κάποια αλήθεια αλλά αναδεικνύει την αξία της τέχνης για τη ζωή.

Το βιβλίο του Δημήτρη Δημηρούλη, παρουσίασε ο Δρ Φιλολογίας και Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Θωμάς Μπεχλιβάνης. Ο κ. Μπεχλιβάνης, τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκδοση του έργου του Καβάφη, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα τόμο συγκεντρώνονται όλα τα καβαφικά κείμενα(πεζά, μεταφράσεις, σκέψεις, ποιήματα κ.α.) δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στο έργο του. Η εισαγωγή του βιβλίου και τα εισαγωγικά κείμενα κάθε κεφαλαίου αποτελούν μεγάλο επίτευγμα της φιλολογικής κριτικής και θεωρητικής προσέγγισης, γιατί ο Καβάφης ερμηνεύεται πολυπρισματικά έξω από τα καθιερωμένα και με έναν τρόπο που τον φέρνει στο σήμερα, επεσήμανε καταλήγοντας.

Τον συντονισμό είχε η Σχολική Σύμβουλος και μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας Ιουλία Κανδήλα.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass