«Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ

Ρεαλιστικό μυθιστόρημα με μεγάλο ενδιαφέρον

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:34

 

Παρουσιάστηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας το βιβλίο της Βίκυς Φαλάρα "Ο Βράχος της Σμαράγδας". Η εκδήλωση άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό της κ. Χρύσας Βουλγαράκη προς τους παρευρισκομένους και συνεχίστηκε με μουσικό καλωσόρισμα για τη συγγραφέα και το κοινό από την κ. Φρόσω Αστ. Κτιστάκη στο πιάνο και τον κ. Νίκο Βασιλάκη στο σαξόφωνο. Στη συνέχεια η κ. Βασιλική Μάνδαλου πραγματοποίησε μια εκτενή λογοτεχνική παρουσίαση του έργου, τονίζοντας πως «Ο βράχος της Σμαράγδας» είναι ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα με ηθογραφικό και ψυχογραφικό περιεχόμενο. Αρετές του είναι η σοφή αρχιτεκτονική , η αλληλουχία και η συνοχή των νοημάτων. Οι αποκαλύψεις συμβαίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε αμείωτο παραμένει μέχρι τέλους το ενδιαφέρον. Η συγγραφέας πετυχαίνει μια δημιουργική συνάντηση με τον αναγνώστη, ο μύθος οδηγεί στην κάθαρση επενεργώντας λυτρωτικά στον αποδέκτη με ύφος λιτό και ευγενές». Ο κλινικός ψυχολόγος κ. Άγγελος Ζάχος αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας, κάνοντας μία ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων των ηρώων του μυθιστορήματος. «Άνδρες και γυναίκες», είπε, «γίνονται τα θύματα, που κινούνται μέσα σε ‘κατασκευασμένους’ κοινωνικούς ρόλους. Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα ‘ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης’. Είναι άδικο να κατακρίνεις κάποιον που δεν τον καταλαβαίνεις, για όλα υπάρχει μία αιτία, μία αρχή». Κλείνοντας, έκανε προτάσεις για την αυτοπραγμάτωση του ατόμου.

Για την αισθητική διάσταση του έργου μίλησε ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εικαστικός- Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, λέγοντας ότι «Το βιβλίο πολύ γρήγορα, σχεδόν αυτόματα θα έλεγα, έγινε ένα με τα χέρια μου, τα μάτια και την ψυχή μου κι από την πρώτη στιγμή ένιωσα να είμαι μέρος της ιστορίας, καθώς τα εικαστικά «κρύβονται» σχεδόν σε όλες τις σελίδες του κειμένου. Ο αναγνώστης και ο εικαστικός έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε αναρίθμητες εικόνες, αφαιρετικές και συναισθηματικές, εικόνες που σε κάνουν ερευνητή και φυσιολάτρη, γιατί κάθε σελίδα του αποτελεί και μια εικόνα πρόκληση, ενώ σε οδηγεί σε ρεαλιστικά τοπία και σκηνές ζωής τις οποίες προσπεράσαμε και ενδεχομένως τις βιώνουμε».

Η κ. Ζωή Καλαφάτη παρουσιάζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην ξεχωριστή προσωπικότητα της συγγραφέα, στην παιδαγωγική, πολιτιστική και ανθρωπιστική της προσφορά, καθώς και στη γνωριμία της με τον αξέχαστο Αντώνη Σαμαράκη. Η εκδήλωση έκλεισε με τη συγγραφέα Βίκυ Φαλάρα που μίλησε ευχαριστώντας το κοινό σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Ήταν μια εκδήλωση ξεχωριστή που ταξίδεψε το αναγνωστικό κοινό της Λάρισας στο χθες, γεμάτη ιδέες, συναισθήματα, χρώματα, εικόνες και μουσική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass