10 χρόνια βιβλιοθήκη Ραψάνης

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 14:05

 

                Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό Ραψάνη του Δήμου Τεμπών, γνωστό για το περίφημο κόκκινο κρασί του. Επαναλειτουργεί από το 2004, και ιδρύθηκε το 1970 με προεδρικό διάταγμα. Φέτος κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας από τα εγκαίνια που είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2005. Στεγάζεται στη σοφίτα του κοινοτικού καταστήματος Ραψάνης και λειτουργεί καθημερινά ως δανειστική από Τρίτη έως Σάββατο από 8:00π.μ. - 3:30 μ.μ. Περιλαμβάνει πάνω από 19.000 βιβλία στη συλλογή της, και έχει 1060 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό.   Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης και το δεύτερο κατάστιχο της Θεσσαλίας, «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889», και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα.

             Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και με τουριστική κίνηση κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, η βιβλιοθήκη προσάρμοσε τις υπηρεσίες που προσφέρει προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης σχεδόν όλων των αναγκών των κατοίκων του χωριού, αποτελώντας το κέντρο της τοπικής κοινωνίας.

                Μπορεί μια βιβλιοθήκη να παρέχει στους χρήστες της, υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών; Από μια άποψη ακούγεται αδύνατον. Η βιβλιοθήκη της Ραψάνης τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί και έχει ενσωματώσει στις υπηρεσίες της πολλές δράσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών, που ανήκει,, εξυπηρετεί το κοινό της στα πρότυπα ενός κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, δίνοντας τους την δυνατότητα να μην μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να γλυτώσουν χρόνο και ταλαιπωρία. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η βιβλιοθήκη προσφέρει στους χρήστες πλήρη ενημέρωση για προκηρύξεις, νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την έδρα του Δήμου, σε συνεργασία με όλους του τοπικούς φορείς οργανώνει την τουριστική προβολή του χωριού, και βοηθάει το αγροτικό πληθυσμό ενημερώνοντας καθημερινά για οτιδήποτε.

                 Η βιβλιοθήκη συμμετέχει στο πρόγραμμα future library του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το 2011, ενισχύοντας με τις προσφορές του ιδρύματος την συλλογή της με ηλεκτρονικό εξοπλισμό κ βιβλία. Η κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγάλη μια και η βιβλιοθήκη αποτελεί το κέντρο της τοπικής κοινωνίας, προσπαθώντας πέρα από τις καθιερωμένες της υπηρεσίες αλλά και τις ηλεκτρονικές (με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) να εξυπηρετεί γενικότερα τους πολίτες σε όποια θέματα τους απασχολούν. Στο χειμερινό της πρόγραμμα συνεχίζει κάποιες από τις δράσεις του καλοκαιριού στις οργανωμένες επισκέψεις που πραγματοποιούν τα σχολεία του νομού μας.

Επικοινωνία: Mail: rapsanilibrary@yahoo.gr,

http://libraryrapsani.blogspots.gr, facebook/(βιβλιοθήκη Ραψάνης ), twiter/rapsanilibrary, google+/ haido pantazi, Linkedin/ haidi pantazi, Flicker/rapsanilibrary (haidi pantazi),Youtube /rapsani library.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass