ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Έρωτας που καθοδηγεί τις ψυχές μας

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 7:29

Αβέβαιος, άγριος, άγρυπνος, αθάνατος, αληθινός, ανήμερος, ανώνυμος, γνήσιος, δεινός, θερμός, φρενοκλόπος, φίλος είναι λίγα από τα επίθετα που μπορούν να ορίσουν τον πιο ωραίο θεό ανάμεσα στους αθανάτους. «Ερως Ηγήτωρ Ψυχών» είπαν οι συντελεστές της μουσικοχορευτικής παράστασης χθες στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, ο έρωτας που καθοδηγεί τις ψυχές μας και παρουσίασαν μουσικοχορευτικό αφιέρωμα σε αυτόν. Στον έρωτα τον μυσταγωγό και τον δολοπλόκο.

Πλήθος Λαρισαίων καταχειροκρότησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Πηγή έμπνευσης των συντελεστών για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παράστασης αποτέλεσε η λαϊκή παράδοση, νεότερες δημιουργίες, διανθισμένη με θεατρικά στοιχεία και βασισμένη στον ποιητικό και μελισματικό λόγο των δημοτικών τραγουδιών.

Στόχος της ήταν να καταδείξει ότι ο έρωτας αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης του ελληνικού λαού αλλά και διανοητών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, οι οποίοι τροφοδότησαν πνευματικά γενεές γενεών και με τα έργα τους έδωσαν δείγματα του πολιτισμού μας.

Μέσα από τον χορό και το τραγούδι οι χορευτές της Λέσχης Φιλιππούπολης παρουσίασαν όλες τις εκφάνσεις του έρωτα. Τον σύνδεσαν με τα πρώτα σκιρτήματα και τα κλεφτά ανείπωτα βλέμματα των ερωτευμένων. Χόρεψαν τραγούδια που αναφέρονται αλληγορικά στη γυναικεία μορφή ως ερωτικό αντικείμενο του πόθου. Αναφέρθηκαν στη μαγεία του φιλιού, στους αιώνιους όρκους των ερωτευμένων, αλλά και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Περιέγραψαν το μαράζι του ερωτευμένου που ζει στην ξενιτιά και συγκινητικό τρόπο έδειξαν πως η δύναμη που κρύβει ο έρωτας μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο ως τον θάνατο.

Έλαβαν μέρος οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο και φλογέρα), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο και τραγούδι) , Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Δήμητρα Καλλιάρα (κανονάκι και τραγούδι), Καλλιόπη Ιωαννίδη (σαντούρι), Νίκος Μούτσελος, (γκάιντα, τσαμπούνα) Θοδωρής Κυριλλίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).

Συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μηνά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργεντίνικου Tango με την επιμέλεια του Κωνσταντίνου και της Έφης Χαλντούπη, το τμήμα κρουστών της Ε.Μ.Λ.Φ, με την επιμέλεια του Γιάννη Μακρυγιάννη, μέλη της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού της Ε.Μ.Λ.Φ υπό την καθοδήγηση του Μάριου Σαρακατσιάνου και ο Κωνσταντίνος Μωυσιάδης δεξιοτέχνης της αρχαίας λύρας.

Την επιμέρους επιμέλεια είχαν οι Δώρα Παπαδούλη (φωτισμοί), Χριστίνα Βράκα, Αριστέα Στεργιούλη (θεατρικοί διάλογοι), Στάνκα Γκάνεβα, Δημήτρης Μπούτλας, Κάρμεν Χονδροδήμου (σκηνικά), Γεωργία Αλεξίου, Σταυρούλα Βαϊούλη, Θεοδώρα Κυριάκου (ιματιοθήκη), Ελένη Ψύρρα (κουστούμια οπερέτας), Καλλιόπη Μάγκα-Σελίμη (φιλολογική επιμέλεια).

Η διδασκαλία και η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης Σωτήρης Καραβασίλης.

Δεύτερη παράσταση σήμερα Παρασκευή στις 9 το βράδυ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass