Εκτύπωση αυτής της σελίδας

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Όλη η πόλη ένα απέραντο σινεμά

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 7:29

 

Το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας μετά από συστηματική προετοιμασία και επαφές ενός χρόνου έχει καταφέρει να πείσει ότι αποτελεί έναν υπολογίσιμο πολιτιστικό παράγοντα για την πόλη της Λάρισας.

Ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια σαν νεανικό Φεστιβάλ και γρήγορα οι συμμετοχές από όλες τις ηλικίες και χώρες το οδήγησαν στη σημερινή του μορφή, ένα Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Από τα πρώτα του βήματα και σε όλη αυτή τη διαδρομή έπεισε και εξασφάλισε την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία εμπιστεύτηκε την οργανωτική του ομάδα οδηγώντας ένα μικρό επαρχιακό Φεστιβάλ σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Έτσι το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο σύντομα να απλωθεί και στις άλλες πρωτεύουσες της Περιφέρειας.

Εδώ και δύο χρόνια υποστηρικτής του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Λαρισαίων αφού αυτό το Φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στην πόλη και για τη διοργάνωσή του έχουν κινητοποιηθεί πολλοί φορείς και ιδιώτες της πόλης της Λάρισας. Η υποστήριξη αυτή άλλωστε εκφράζεται μέσα και από τη συνεργασία του Φεστιβάλ με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η Δημοτική Πινακοθήκη αναμένεται να φιλοξενήσει το κορεάτικο σινεμά, με τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα το συνοδεύουν.

Σταθεροί υποστηρικτές εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που φέτος συμμετέχει με το Erasmus + σε μια συμφωνία με το Φεστιβάλ να υποτιτλίσει και τις ελληνικές ταινίες στα αγγλικά ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι ξένοι φοιτητές.

Μια πολύ στενή σχέση και συνεργασία από την πρώτη του διοργάνωση έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Φεστιβάλ και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όπως επίσης, και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, καθώς από την πρώτη στιγμή υπήρξε υποστηρικτής του και φιλοξενεί πολλές από τις εκδηλώσεις.

Το σημαντικότερο κατά την οργανωτική επιτροπή είναι η κινητοποίηση των νέων εθελοντών σε αυτή τη προσπάθεια. Οι προβολές των ταινιών με ελεύθερη είσοδο φιλοξενούνται από τα Victoria Cinemas και όλη η πόλη σύμφωνα και με τους διοργανωτές μετατρέπεται σε ένα απέραντο σινεμά. Έτσι στο αφιέρωμα στη μεταναστευτική κρίση συμμετέχουν προβάλλοντας ντοκιμαντέρ ο πολυχώρος Λίντο και ο πολυχώρος Χορίαμβος, το «Μικρό Θέατρο» Λάρισας διαθέτει την αίθουσά του για το αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο, και ο πολυχώρος Stage για δύο αφιερώματα στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και στον David Bowie. Μικρότεροι χώροι όπως το kaveh kanes και το Μεταλλουργείο θα συμμετάσχουν με προβολές ταινιών.