ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Πρεμιέρα με αιχμές για τη φορολογία στο κρασί

* Σήμερα Σάββατο η Κατερίνα Στανίση

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 12:05

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα, Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες το βράδυ στα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα 2016.

Πενήντα επτά χρόνια μετά την πρώτη Γιορτή Κρασιού επί προεδρίας Ηλία Ριζόπουλου η διοργάνωση επανήλθε επί δημαρχίας Μιχάλη Ζησιάδη το 1986 ο οποίος αφουγκραζόμενος και τη θέληση των συμπολιτών του αλλά και με τη διορατικότητά του, επανέφερε τον θεσμό. Μάλιστα ο δήμαρχος Μιχάλης Ζησιάδης πήρε έναν χώρο βούρκο και δημιούργησε το Άλσος του Αγίου Γεωργίου και της Γιορτής Κρασιού, κόσμημα όπως είναι σήμερα για τον Αμπελώνα αλλά και ευρύτερα.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα 2016 διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Τυρνάβου, της ΚΕΔΗΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χθες οι εκδηλώσεις άρχισαν με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή και συνεχίστηκαν με την επίσημη έναρξη στην κεντρική πλατεία του Αμπελώνα με αναπαράσταση τρύγου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Αμπελώνας Εστία Πολιτισμού» και του Συλλόγου Αποδήμων Σκαμνιωτών «‘Ο Όλυμπος».

Στις 9 το βράδυ τελέστηκε αγιασμός στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στον χώρο της γιορτής. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Στην ομιλία του ο κ. Σαρχώσης αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στον θεσμό της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα σημείωσε ότι ευρύτερα η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και του Αμπελώνα συνδυάζει τον χαρακτήρα εκμεταλλεύσεων και προϊόντων μεταποίησης του γεωργοδιατροφικού τομέα.

Οι στόχοι που μπορούν να επισημανθούν είναι η προώθηση της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής, η ποιοτική πιστοποίηση των προϊόντων, η ενίσχυση της φυσιογνωμίας και αναγνωρισιμότητας διασυνδέοντας την ιστορία, τα μνημεία, την παραγωγή, τη γαστρονομία και τις πολιτιστικές δράσεις.

 Ο κ. Σαρχώσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά στον παρευρισκόμενο περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου, όπως η τοποθέτηση φωτινών σηματοδοτών στους κόμβους Δελερίων και Φαλάνης. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε ο κ. Σαρχώσης τον κ. Αγοραστό για την εξασφάλιση του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου με έδρα τον Αμπελώνα. Έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος άρχισε την ομιλία του με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «Αληθεύοντες εν Αγάπη»

«ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έστειλε από τον Αμπελώνα μήνυμα στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογία που επέβαλε στο ελληνικό κρασί και γενικότερα τις επιβαρύνσεις τις οποίες επιβάλλει στους αγρότες και μάλιστα ταυτόχρονα σε μια σειρά τομείς (όπως φορολογία, ασφάλιση, νερό) για να μην τραυματιστεί σε βαθμό που να είναι μη αναστρέψιμη η πραγματική αγροτική οικονομία.

«Στις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους αγρότες χάνεται, να μην πω χάθηκε, το μέτρο. Οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και μάλιστα ταυτόχρονα σε βαθμό που για πολλούς τίθεται θέμα επιβίωσης κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι δυστυχώς πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να πορευθεί με βάση το μέτρο και τη σύνεση, να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα και το μέλλον και να μη λειτουργεί κοντόφθαλμα.

Δεν δίστασαν να πλήξουν καίρια ή να θυσιάσουν, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, ακόμη κι ένα δυναμικό κλάδο της εθνικής οικονομίας μόνο και μόνο για να καλύψουν πρόσκαιρα μια τρύπα στον προϋπολογισμό, που σε τελική ανάλυση ούτε αυτό πετυχαίνουν», επισήμανε αναφερόμενος στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ελληνικό κρασί.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε, πάντως την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι «το κρασί, το τσίπουρο, το σταφύλι, η αμπελοκαλλιέργεια προσφέρουν πολλά κι έχουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην ελληνική οικονομία» και τόνισε ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η στήριξη του συγκεκριμένου τομέα είναι κεντρικής προτεραιότητας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, την οποία χαρακτήρισε θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας» κι όπως είπε χαρακτηριστικά «χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερη, όπως το παλιό καλό κρασί που ωριμάζει σιγά σιγά στο βαρέλι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη των προσκεκλημένων στα περίπτερα της Γιορτής, αλλά και η γνωριμία με τα κρασιά των οινοποιών της περιοχής με το περίπτερο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου να «κλέβει» τις εντυπώσεις. Επίσης «περίπτερο ζωής» αυτό του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η Ελπίδα», αλλά και του Συλλόγου Γυναικών Αμπελώνα με τη δραστήρια πρόεδρό του κ. Τούλα Μουγδή.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συναυλία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Μπαργιώτας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη, η πρώην δήμαρχος Αμπελώνα κ. Αναστασία Ψύρρα, ο δωρητής του Αμπελώνα κ. Γεώργιος Αρχοντής, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Κουλιός και Χρήστος Τσιόπας, η πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Δ.Τ. κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη, οι διοικητές του Α.Τ. Τυρνάβου κ. Ευάγγελος Πελεκάνης, της Π.Υ.Λ. κ. Γιάννης Ράπτης, του στρατοπέδου Αμπελώνα κ. Κ. Κωστόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Βαγγέλης Σίκαλος, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα και στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Ζήσης Παρλίτσης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Σωτήρης Τζιούφας κ.α.

Το σημερινό πρόγραμμα, Σάββατο 27 Αυγούστου, έχει ως εξής:

Το πρωί από 11:00 έως 14:00:

Γευσιγνωσία – παρουσίαση κρασιών από οινοποιούς και δοκιμές.

Mαγικά κόλπα από τον «Μάγο» Κωνσταντίνο.

Δράσεις για τους μικρούς φίλους από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αμπελώνα.

Από 19:00 έως 21:30 Κουκλοθέατρο από το εργαστήρι του κυρ-Παίγνιου του Παραμυθά: «Δικαιόπολις» του Αριστοφάνη.

Εικαστικές δραστηριότητες- facepainting.

Δοκιμές κρασιών με την υποστήριξη σεφ του 2ου ΙΕΚ Λάρισας.

Γλυκές γεύσεις Μούστου από τον Σύλλογο Γυναικών Αμπελώνα

Στις 22:00 συναυλία με την Κατερίνα Στανίση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass