ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Βιβλίο ύμνος στα ανθρώπινα δικαιώματα

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2017 14:00

«Με τα φτερά της ψυχής» τους πέταξαν χθες οι Λαρισαίοι που βρέθηκαν στο θέατρο του Μύλου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μπέττυς Μαγρίζου. Μια παρουσίαση διαφορετική, αφού είχε έντονο το θεατρικό στοιχείο, ενώ και η μουσική Χατζιδάκι ταξίδεψε το κοινό στα λογοτεχνικά μονοπάτια της συγγραφέως.

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας, «έντυσε» την παρουσίαση με τις μαγικές του πινελιές, καταφέρνοντας να τρυπώσει στη ψυχή του αναγνωστικού κοινού και να μεταδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μηνύματα του βιβλίου της Μπέττυς Μαγρίζου, που αφορούν στη δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα άτομα με αναπηρίες που μπορεί το σώμα τους να βρίσκεται καθηλωμένο, όμως η ψυχή τους είναι ελεύθερη.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, στο σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η Μπέττυ Μαγρίζου, όπως και τα έργα της, πατούν γερά στο παρελθόν κι ατενίζουν το μέλλον. «Ένα μέλλον καλύτερο από το παρελθόν, χωρίς άλλα δάκρυα, πίκρες, απώλειες. Χωρίς πολέμους, βία, θύματα. Κι ένα τέτοιο μέλλον, είμαι σίγουρος πως μπορούμε να το έχουμε, αν σκεφτόμαστε, αν ονειρευόμαστε, όπως η Μπέττυ Μαγρίζου» σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Ο σκηνοθέτης και προσωπικός φίλος της συγγραφέως κ. Βαγγέλης Κολώνας αναφέρθηκε, στην πορεία της Μπέττυς Μαγρίζου στον χώρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «Όλες οι κινήσεις της Μπέττυς στη γραφή, είναι κινήσεις ενός μετρ του σκακιού και η Μπέττυ κάνει πάντα ματ».

Το νέο βιβλίο της Μπέττυς Μαγρίζου παρουσίασαν η φιλόλογος-διευθύντρια του 5ου γυμνασίου Λάρισας κ. Ζωή Δεληζώνα και η διευθύντρια του κέντρου αιμοδοσίας του ΓΝΛ κ. Μαίρη Χατζητάκη.

Η κ. Δεληζώνα, έκανε λόγο για ένα βιβλίο ύμνο στα δικαιώματα του ανθρώπου και πρωτίστως στο θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή, χωρίς διάκριση. Είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, είπε, που όμως απευθύνεται όμως σε όλες τις ηλικίες με μεγάλη εκπαιδευτική αξία και δεν πρέπει να λείπει από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ένα βιβλίο με ύφος λιτό, γλώσσα απλή και με πολλά μηνύματα . Επιπρόσθετα η κ Δεληζώνα ανέφερε για το βιβλίο «Το έργο, καθώς εξελίσσεται διαφαίνεται πια καθαρά πως έχει διπολική στοχοθεσία με βασικούς άξονες τα παιδιά με αναπηρία από τη μια μεριά και η γερμανική κατοχή, τραγικός ξεριζωμός και αφανισμός των εβραίων από την άλλη (θέμα που αγαπά ιδιαίτερα η συγγραφέας) με ισοδύναμο γνωστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως η συγγραφέας επιλέγει να φωτίσει και τους δύο αυτούς άξονες μέσα από τον ψυχή της ηρωίδας, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό θέσεων, απόψεων, αξιών, μηνυμάτων και συναισθημάτων. Ίσως γιατί την ενδιαφέρει να προβάλει το κεντρικό θέμα που είναι τα παιδιά με αναπηρία και τη δύναμη της ψυχής που κάνει θαύματα άροντας τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, ίσως η ψυχή της μικρής Εύας είναι πιο πρόσφορη εξαιτίας της ευαισθησίας, της αγνότητας και του αυθορμητισμού της παιδικής ηλικίας να αποδώσει εντυπώσεις και γεγονότα του παρελθόντος».

Καταλήγοντας η ομιλήτρια, πρότεινε στη συγγραφέα να έρθει στο σχολείο και εκπαιδευτικοί και μαθητές να δουλέψουν πάνω στα μηνύματα του βιβλίου, μιας και προσφέρεται για δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα πόλεμου (γερμανική κατοχή – ολοκαύτωμα) και ειρήνης, διαπολιτισμού, φιλίας, αδερφικών σχέσεων, ρατσισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνάρτηση με πολλά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος.

Η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου συγκινημένη, παρουσίασε στο κοινό έναν μονόλογο-απόσπασμα του βιβλίου της, έχοντας πλάι της μια άδεια αναπηρική καρέκλα μα λουσμένη στο φως, όπως ακριβώς και η ψυχή της μικρής της ηρωίδας. Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass