ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ" ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ

Χαρισματικός με τεράστιο πνευματικό έργο

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2017 15:41

Για το ήθος του, την επιστημονική του επάρκεια και την τεράστια προσφορά του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας, βραβεύτηκε ο ιδρυτής και εκδότης του "Θεσσαλικού Ημερολογίου" κ. Κώστας Σπανός, χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσιάστηκε τόσο η προσωπική διαδρομή του κ. Κώστα Σπανού, όσο και η πορεία του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» που συμπλήρωσε 37 χρόνια ζωής, με 70 τόμους γεμάτους με πολιτισμό, ιστορία, λαογραφία, θρησκεία και λογοτεχνία.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, έκανε λόγο για έναν χαρισματικό άνθρωπο, καλλιεργημένο, τίμιο με σπουδαίο πνευματικό έργο. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων, σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο κ. Σπανός συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση της θεσσαλικής ιστορίας και έφερε στο φως πολλά άγνωστα στοιχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ενασχόληση του κ. Σπανού με το αρχείο του Αγίου Δημητρίου στη Τσαριτσάνη.

Ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτρης Καραστέργιος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία και εγκυρότητα του έργου του Κώστα Σπανού, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να τον τιμήσει και να εκδώσει και ένα λαογραφικό λεύκωμα για τη Δεσκάτη.

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, πριν τη βράβευση σημείωσε «Τιμούμε τον άνθρωπο του πνεύματος και της προσφοράς. Συντήρησε την ιστορική μνήμη με την ηρωική του προσπάθεια την έκδοση του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Ως Περιφέρεια τιμούμε τον άνθρωπο της Θεσσαλίας και πρότασή μας είναι να αναλάβουμε την έκδοση ενός επετειακού λεύκωματος με τα καλύτερα αποσπάσματα του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» που θα φέρει το όνομα του Κώστα Σπανού».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αξιόλογοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην μακρόχρονη πορεία του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Χαρακτηριστικά τα όσα επεσήμανε ο ιατρός-ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου.

«Από τις πρωταρχικές επιδιώξεις της σύνταξης του περιοδικού, δηλ. του Κώστα Σπανού ήταν η ιστορική έρευνα του θεσσαλικού χώρου. Παρατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια από κοντά την επίμονη και επίπονη προσπάθεια αναζήτησης πρωτογενούς αρχειακού υλικού, άγνωστου και ανεκμετάλλευτου, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε βιβλιοθήκες και αρχειακές συλλογές της χώρας μας και του εξωτερικού και τα οποία μόνον ένα έμπειρο και πολυδιαβασμένο άτομο μπορεί να εντοπίσει. Ζήσαμε την ανύσταχτη αναζήτηση ξένων ιστορικών κειμένων και απρόσιτων παλαιών οδοιπορικών για την περιοχή, καθώς και τη φροντίδα μιας αξιοπρεπούς μετάφρασής τους. Πριν ακόμα φθάσουμε στη σημερινή ψηφιακή εποχή, δαπανούσε τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές που είχαν οι εκπαιδευτικοί για να εντοπίζει και αντιγράφει παλιούς θεσσαλικούς κώδικες στις μεγάλες βιβλιοθήκες των Αθηνών. Όλα αυτά σηματοδοτούν το τιτάνιο έργο που εξακολουθεί να επιτελεί αθόρυβα και σεμνά ο Κώστας Σπανός, ένα έργο στο οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται συχνά. Μια άλλη σπουδαία, η σημαντικότερη θα έλεγα πτυχή του έργου του Κώστα Σπανού είναι η ανάδειξη μέσω του Θ. ΗΜ. ενός μεγάλου πυρήνα νέων ιστορικών ερευνητών στην πόλη μας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πλουτίζουν τη γόνιμη πορεία που ξεκίνησε το περιοδικό» σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοδώρου.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο το οποίο φέρει αποκλειστικά την σφραγίδα του ιδρυτή του. «Ο Κώστας Σπανός, 37 ολόκληρα χρόνια ερευνά, συγγράφει, σελιδοποιεί, διακινεί το Θεσσαλικό Ημερολόγιο, καθοδηγεί ιστορικούς ερευνητές στην εντόπιση θεμάτων για μελέτη, τους προτρέπει να βρουν πνευματική στέγη στις σελίδες του και τόσα άλλα. Αυτός είναι και ο λόγος που τον Δεκέμβριο του 2000 δέχθηκε μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές διακρίσεις, την απονομή ειδικού βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών. Η συνεχής ζήτηση παλαιών τόμων ανάγκασε τον εκδότη στην επανέκδοση των 20 πρώτων σε νέα μορφή, γεγονός σπάνιο για τέτοιου είδους περιοδικές ιστορικές εκδόσεις.

Η προβολή της θεσσαλικής ιστορίας, μέσα από τις σελίδες των 70 τόμων του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» σχολιάστηκε από τους Κώστα Θεοδωρόπουλο, Αλέξη Γαλανούλη, Βασίλη Τσολάκη, Γιώργο Μπαλή, Γιώργο Κλήμο, ενώ την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Καλούσιου διάβασε ο Ευάγγελος Ρηγόπουλος.

Της Νατάσας Πολυγένη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass