ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΚΑΜΠΕΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ 110 ΠΜ

Λαϊκός θρύλος ο «τρελοκαμπέρος»

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2017 22:55

Το βιβλίο της φιλολόγου Αντιγόνης Καμπέρου με τίτλο «Δημήτριος Καμπέρος, ο τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου» παρουσιάσθηκε χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Η εκδήλωση, που συντόνιζε ο επισμηναγός Αρ. Τέλιος, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο διοικητής της 110 ΠΜ Κων. Καραμεσίνης, ενώ στο βιβλίο αναφέρθηκαν ο υποσμηναγός Γρ. Θελούρας και η συγγραφέας Αντιγόνη Καμπέρου (απόγονος του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου) η οποία μετά από τετραετή έρευνα έγραψε το βιβλίο, «ένα ιστορικό αφήγημα και όχι ιστορική βιογραφία» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη ζωή του Δημ. Καμπέρου, η συγγραφέας τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής αεροπορίας. Πρωτοπόρος πιλότος σημάδεψε το νέο αεροπορικό μέσο στις αρχές του αιώνα. Απεφοίτησε αριστούχος από τη Σχολή Ευελπίδων το 1905 και κατατάχθηκε στο Πυροβολικό συνεχίζοντας τη στρατιωτική του καριέρα, προερχόμενος από φιλοβασιλική οικογένεια».

Με την κ. Καμπέρου να προσθέτει πως «το 1911 ο Βενιζέλος θα εκδώσει εγκύκλιο για να καταταγούν αξιωματικοί για εκπαίδευση αεροπλάνων στη Γαλλία, ενώ από τους 60 ενδιαφερόμενους στην αρχή επιλέχθηκαν τρεις και άλλοι 3 στη συνέχεια».

«Αυτοί που απεφοίτησαν ήταν οι υπολοχαγοί Δημήτρης Καμπέρος, Μιχάλης Μουτούσης και οι ανθυπίλαρχοι Χρήστος Αδαμίδης και Πανούτσος Νοταράς. Ο Καμπέρος τελείωσε πρώτος το πολιτικό δίπλωμα και συνέχισε για τον 2ο κύκλο, το στρατιωτικό.

Την 13η Μαΐου η πρώτη επιδεικτική πτήση πολεμικού αεροσκάφους στην Ελλάδα με αεροπλάνο Henry Farman με χειριστή τον Υπολοχαγό Αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο είναι γεγονός. Στον Ζωολογικό Κήπο ο Καμπέρος μόλις το είχε συναρμολογήσει και γύρω στις 7 μ.μ., έσυραν το μικρό Φαρμάν οι στρατιώτες, το κρατούσαν από την ουρά και τα πτερύγια για να μην χάσει την ισορροπία του, το επονομαζόμενο «βαστάζου» γιατί δεν είχε φρένα.

Ο Καμπέρος ανήλθε σε αρκετό ύψος πέρασε πάνω από το Ν. Φάληρο, διέγραψε μερικούς κύκλους με το αεροπλάνο του, προσγειώθηκε προς το μέρος της θάλασσας ομαλά, ενώ το πλήθος έσπευσε να θαυμάσει και να συγχαρεί τον γενναίο αεροπόρο.

Η πρώτη αποστολή ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους έγινε στις 5 Οκτωβρίου του 1912. Ήταν η μέρα έναρξης των επιχειρήσεων του Ελληνοτουρκικού πολέμου κατ' εντολή του Γενικού Στρατηγείου. Ο σκοπός της αποστολής αυτής ήταν η αναγνώριση των εχθρικών θέσεων μεταξύ των χωριών Σκόμια και Τσαριτσάνη κοντά στην Ελασσόνα.

Το βομβαρδιστικό, οι χειροβομβίδες, από το εργοστάσιο Μαλτσανιώτη ελληνικής επινόησης, ο Καμπέρος τις βάζει σε κουτί 4-6 και τις ρίχνει με το χέρι στους Τούρκους. Σε μια από τις πτήσεις του επιστρέφοντας ο Καμπέρος στη βάση του, διαπιστώνει ότι τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού έχουν πατήσει το πόδι τους στην Ελασσόνα. Η γαλανόλευκη κυματίζει στις κορυφές των λόφων γύρω από την πόλη».

Κάνοντας και άλλες αναφορές στη δράση του Καμπέρου, η ομιλήτρια κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο παγκόσμιος τύπος θα γράψει διθυράμβους για την ελληνική αεροπορία και αυτό οφείλεται στις εύστροφες κινήσεις στρατηγικής του Καμπέρου. Γίνεται λαϊκός θρύλος. Πιστεύουν σ' αυτόν και θαυμάζουν την τόλμη του. Να αψηφήσει τον κίνδυνο, τον θάνατο για να συλλέξει πολύτιμο υλικό υπέρ της πατρίδας. Και βέβαια τον θεωρούν και λίγο μουρλό που επιχειρεί τέτοια υπεράνθρωπα έργα. Και το παρατσούκλι του έχει πια καθιερωθεί, “τρελοκαμπέρος”».

Νωρίτερα προβλήθηκε αφιέρωμα του Πολεμικού Μουσείου στη ζωή του Καμπέρου. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Ζαούτσος, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ Λάρισας Κων. Λιούτας, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ και της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και διοικητές και προσωπικό Μονάδων της 110 Π.Μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass