ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο πολιτισμός του βιβλίου είναι κτήμα όλων!

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 12:35

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση βιβλίου εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, από τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία για την ιστορία της Θεσσαλίας αλλά και μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων και ανάτυπα μελετών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ξεκίνησαν με χαιρετισμούς του αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιου Παιδή, της δημοτικής συμβούλου αρμόδια βιβλιοθηκών κ. Δέσποινας Αράπκουλε και του προέδρου του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας κ. Κώστα Σπανού. Για την έκθεση αλλά και γενικότερα για την σημασία του βιβλίου, μίλησε ο ιατρός-ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου ο οποίος επεσήμανε ότι ο σεβασμός προς το βιβλίο σαν σκεύος γνώσης και η μέριμνα για την διάδοσή του παραμένουν σε όλους τους καιρούς απάντηση ανθρωπιάς στην κάθε βαρβαρότητα. Ειδικότερα, ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε

« Ο Πλάτων είχε πει: «Ο γραπτός λόγος είναι το φάρμακο της μνήμης και της σοφίας». Πέρασαν από τότε τόσοι αιώνες και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του, γιατίτα βιβλία είναι η χειροπιαστή απόδειξη των πολιτισμικών επιτευγμάτων,τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά σε κάθε λαό και αποτελούν το βάθρο της μνήμης του. Στις σελίδες τους ξετυλίγονται οι επεξεργασμένες σκέψεις του ανθρώπινου νου και καταγράφεται, μέσα από τους αιώνες που παρέρχονται, η ιστορία του κόσμου. Θεσμοί (όπως πολιτεία, εκκλησία, σχολείο), άτομα, ομάδες, λαοί, ο καθένας με τον τρόπο του, σκύβουν στα βιβλία, γιατί αυτά μένουν πάντα ανοικτά και για πάντα θα ανοίγονται σε νέους ορίζοντες, χάρη στην αέναη δημιουργική προσπάθεια των ανθρώπων.

 Το πνεύμα είναι ικανό να σώσει τον κόσμο. Οι πολιτισμοί, η οικονομία, οι πολιτικές ιδέες και ιδεολογίες ακμάζουν και παρακμάζουν, όμως το διαχρονικό πνευματικό απόκτημα διατηρείται αναλλοίωτο μέσα στις σελίδες των βιβλίων. Γιατί πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό και να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του, δηλαδή το αντίθετο απ’ ότι κάνει η τηλεόραση.

Ο σεβασμός προς το βιβλίο σαν σκεύος γνώσης και η μέριμνα για την διάδοσή του παραμένουν σε όλους τους καιρούς απάντηση ανθρωπιάς στην κάθε βαρβαρότητα. Και μη ξεχνάμε κάτι ιστορικό. Όλοι οι τύραννοι και τα ανελεύθερα καθεστώτα προσπάθησαν να επιβληθούν και να «στεριωθούν» καίγοντας βιβλία σε κοινή θέα». Καταλήγοντας, ευχήθηκε η συγκεκριμένη έκθεση βιβλίου να έχει και συνέχεια καθώς ο πολιτισμός του βιβλίου είναι κτήμα όλων και όχι απόκτημα ολίγων.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος στο πλαίσιο της αναφοράς του για τις δράσεις που αναπτύσσει ο Όμιλος, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο προγραμματίζεται εκδήλωση για να τιμηθεί ο Γάλλος επιγραφολόγος Μπρούνο Ελί. Η έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα «Τάκη Τλούπα» θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου καθημερινά 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Για επισκέψεις σχολείων, το πρωί, απαιτείται συνεννόηση με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Κ. Σπανό στο τηλέφωνο: 6972 460484 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση kspanos.thessaliko@otenet.gr .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass