ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ - ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ

Δραστήριοι πολιτιστικά οι Ηπειρώτες Φαρσάλων

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2017 22:10

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό το 1881, στα Φάρσαλα εγκαθίσταται ελληνική διοίκηση, ενώ παραμένει ο μουσουλμανικός πληθυσμός μέχρι τον Απρίλιο του 1897.

Στα 16 αυτά χρόνια με συμβόλαια του συμβολαιογράφου Ιωάννη Βλαχογεώργη, οι μουσουλμάνοι βλέποντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει, πωλούν τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους και γενικά τα ακίνητά τους σε Χριστιανούς.

Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί καταγόμενοι από την Ήπειρο, ως επί το πλείστον από το Ζαγόρι (Ηλιοχώρι, Λαΐστα), Μέτσοβο, Καλαρρύτες κ.λπ. Έτσι εγκαθίστανται οι Ηπειρώτες στα Φάρσαλα με μετακινήσεις μέχρι τον μεσοπόλεμο στην πατρώα γη.

Ακολούθως μετά την ταραγμένη δεκαετία του 1940 ιδρύεται την 3η Δεκεμβρίου 1959 ο "Ηπειρωτικός Σύλλογος Φαρσάλων και Περιχώρων" που αποτελεί τον παλαιότερο Πολιτιστικό Σύλλογο των Φαρσάλων. Έχοντας καθιερωθεί ως προστάτης του συλλόγου ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων τελείται ανελλιπώς 58 χρόνια μέχρι σήμερα αρτοκλασία στη μνήμη του τον Ιανουάριο κάθε έτους, υπό την αιγίδα του συλλόγου. Επίσης, κάθε Ιανουάριο τελείται χοροεσπερίδα με παραδοσιακή ηπειρωτική ορχήστρα και τον Ιούνιο χοροεσπερίδα στην πλατεία "Βαρουσίου" στα Φάρσαλα.

Ο Σύλλογος έχει ως αιχμή του δόρατος το χορευτικό γυναικείο συγκρότημα με παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές, καθώς και τα χορευτικά παίδων και νηπίων που αποτελούν το μέλλον του Συλλόγου. Τα χορευτικά του Συλλόγου συμμετέχουν σ' όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Φαρσάλων, ενώ το γυναικείο χορευτικό λαμβάνει μέρος στην "Πίτα του Ηπειρώτη" που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ηπειρωτικών Συλλόγων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.

Σε επιμορφωτικό επίπεδο ο Σύλλογος διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων που έχουν σχέση με την Ήπειρο, εκθέσεις φωτογραφίας καθώς και ειδικά μαθήματα ηπειρωτικών χορών. Ο Σύλλογος διαθέτει δικά του γραφεία "Η Στέγη του Ηπειρώτη" στην οδό Πατρόκλου 26, όπου έχει δημιουργηθεί εκθετήριο παραδοσιακών αντικειμένων. Το Δ.Σ. του συλλόγου είναι 7μελές με πρόεδρο τον κ. Στέργιο Τσολάκη και προσφέρει εθελοντική εργασία για τις διάφορες δράσεις του συλλόγου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass