Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΔΩΛ

Ο Μίκης ήταν το μεγαλύτερο σχολείο ζωής

*Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της Παιδικής Χορωδίας

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:10
Ο Δημήτρης Καρβούνης με τον Μίκη Θεοδωράκη στις πρόβες της συναυλίας Ο Δημήτρης Καρβούνης με τον Μίκη Θεοδωράκη στις πρόβες της συναυλίας

Αφορμή για τη συζήτηση με τον Δημήτρη Καρβούνη στάθηκε η συμμετοχή της μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου στην ιστορική παράσταση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Καλλιμάρμαρο.

Ο μαέστρος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής στη Λάρισα και έχει κάνει τη Μικτή και την Παιδική Χορωδία γνωστές στο πανελλήνιο, μιλά για το υψηλό επίπεδο των Λαρισαίων χορωδών και δηλώνει ευτυχής που διευθύνει μια από τις μακροβιότερες χορωδίες στην Ελλάδα , που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας.

Ο απόηχος της μεγάλης συναυλίας για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο βρίσκει τον μαέστρο Δημήτρη Καρβούνη ακόμα συγκινημένο. «Η παράσταση στο Καλλιμάρμαρο ήταν εμπειρία ζωής. Οι χορωδοί, η ορχήστρα, ο κόσμος όλα συνέθεταν στο να γίνει μια μαγική βραδιά. Αλλά πιο πολύ απ’ όλα ο Μίκης. Ο άνθρωπος που ενώ έχει περάσει αμέτρητες κακουχίες, αφού ολοκληρώθηκε η «Άρνηση» την οποία διηύθυνε, λύγισε αφήνοντας ένα λυγμό συγκίνησης και δυο λόγια «Σας αγαπώ». Εκεί που λύγισα εγώ», λέει ο μαέστρος, «ήταν όταν πήγα να τον χαιρετήσω, στο τέλος της συναυλίας και μου είπε «Τώρα πια, νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα…». Σα να μου είπε ότι δεν περιμένει τίποτα άλλο από τη ζωή. Με αυτό που συνέβη εκείνη τη βραδιά ήταν πλήρης».

Ο μαέστρος χαρακτηρίζει τη γνωριμία του με τον μεγάλο συνθέτη σχολείο ζωής. «Το να σε τιμά αυτός ο άνθρωπος, όχι μόνο με τη συνεργασία του, αλλά και κυρίως με τη φιλία του είναι δώρο. Και νιώθω ότι τα απογεύματα που έχω πάει στο σπίτι του και έχουμε συζητήσει για ώρες είναι για μένα σαν να έβγαλα ένα ακόμα πανεπιστήμιο». Όπως σημειώνει ο κ. Καρβούνης είχαν γίνει συζητήσεις η συναυλία του Καλλιμάρμαρου ε να παρουσιαστεί και στη Λάρισα, όμως το υψηλό κόστος της παραγωγής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Το ευτυχές είναι ότι στις 17 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τις δύο χορωδίες του ΔΩΛ, την παιδική και τη μικτή, θα παρουσιαστεί στη Λάρισα μια μεγάλη συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια από όλο το έργο του Μίκη.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΛ

«Φέτος είναι για εμάς μια ιδιαίτερη χρονιά» λέει ο μαέστρος «αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της παιδικής χορωδίας. Το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστιο. Έχουμε συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη στα «Παιδικά Τραγούδια», έχουμε κάνει δισκογραφικές δουλειές μαζί του, ενώ έχουμε δουλέψει με όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Λίγες χορωδίες και δη παιδικές, είχαν την τύχη να κάνουν τόσο σημαντικές συνεργασίες». Η συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυση της παιδικής χορωδίας θα γιορταστεί με μια μεγάλη χορωδιακή συνάντηση, ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου θα συμμετάσχουν πολλά από τα μέλη που μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τη χορωδία, δηλαδή περισσότερα από 600 άτομα. «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που έχουν συντελέσει σε αυτή την επιτυχημένη πορεία της χορωδίας και κυρίως τον εμπνευστή αυτής της προσπάθειας τον Γιάννη Τσανακά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι από την παιδική χορωδία ξεκίνησαν η Μυρτώ Παπαθανασίου, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Χρήστος και η Φρόσω Κτιστάκη, ο Νίκος Ζαφρανάς, ο Χρήστος Λενούτσος, άνθρωποι που έχουν διαπρέψει στον χώρο της μουσικής» τονίζει ο κ. Καρβούνης και συμπληρώνει «όλα αυτά τα χρόνια έχουν καλλιεργήσει χορωδιακή κουλτούρα στη Λάρισα. Απόδειξη ότι ακόμα και σε έργα δύσκολου, κλασικού ρεπερτορίου τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις, τόσο της μικτής, όσο και της παιδικής χορωδίας εξαντλούνται».

Εκτός από το τριήμερο φεστιβάλ για τα 40 χρόνια της παιδικής χορωδίας, έχει ήδη προγραμματιστεί μια συναυλία, στις 4 Νοεμβρίου, όπου η μικτή χορωδία θα παρουσιάσει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής, πάνω σε έργα κλασικών συνθετών, ενώ, κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη η χορωδία θα συνεργαστεί με το διεθνούς φήμης σύνολο Piandaemonium που αποτελείται από 12 πιανίστες και 6 πιάνα.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass