ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Θέατρο του παραλόγου…

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 22:10

Και ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις σε επαγγελματικά θεατρικά σχήματα και ομάδες χορού και η Λάρισα δυστυχώς απουσίαζε παρά το γεγονός ότι η πόλη παρουσιάζει υψηλή δυναμική στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο το γεγονός του καλλιτεχνικού διευθυντή που παραμένει στον αέρα 17 μήνες μετά.

Και ενώ το ΔΗΠΕΘΕ της Λάρισας κανονικά φέτος αναμένεται να λάβει αυξημένη επιχορήγηση της τάξεως των 60000 ευρώ, ως «μπόνους» από το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιτυχημένη πορεία του, ο κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα λόγω της έλλειψης καλλιτεχνικού διευθυντή είναι ορατός, αφού σε παλαιότερες δηλώσεις της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου όσα θέατρα δεν διαθέτουν καλλιτεχνικό διευθυντή δεν θα πάρουν επιχορήγηση. Για τραγικές καθυστερήσεις κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Ε» υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιστορία που παρατράβηξε. «Εντάξει πέρασε η τροποποίηση του νόμου στη Βουλή και η οποία προκαλούσε προβλήματα στη προκήρυξη που ακυρώθηκε και τώρα κολλήσαμε στα νομικά. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να περάσει η τροποποίηση ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε. Ωραία πήραμε την αυξημένη επιχορήγηση ως ανακοίνωση, θα προλάβουμε όμως να πάρουμε τα χρήματα; Το θέατρο μπορεί να διαθέτει καλλιτεχνική επιτροπή όμως δεν μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί έτσι» λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. Εύλογη η ανησυχία του αντιδημάρχου, καθώς η νέα τροπολογία το λέει ξεκάθαρα «Το ΥΠΠΟ προέβη σε αξιολόγηση της πορείας των ΔΗΠΕΘΕ και θέσπισε κριτήρια για την επιχορήγησή τους και τον έλεγχό τους καθώς και την υποχρεωτική ύπαρξη καλλιτεχνικών διευθυντών». Άρα, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα γιατί το καλοκαιράκι περνά γρήγορα, και η νέα θεατρική σεζόν πρέπει να βρει τη Λάρισα έτοιμη. Το θετικό είναι ότι η αντιδημαρχία πολιτισμού δεν εφησυχάζει και αισιοδοξεί ότι το δράμα του Θεσσαλικού, θα λάβει σύντομα τέλος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η τροπολογία που εισήγαγε το ΥΠΠΟΑ(Προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Τροποποιήσεις του ν.2725/1999(Α'121) και άλλες διατάξεις» με θέμα «Θέμα : Ρύθμιση για την πρόσληψη καλλιτεχνικών Διευθυντών Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας» ) έχει στόχο και την εναρμόνιση των απαιτούμενων προσόντων/κριτηρίων σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής. Ως γνωστόν η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αδιαβάθμητη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, Ωδείων και Σχολών Χορού, μετά το 2004 είναι μετέωροι επειδή δεν υπάρχει τρόπος (επιτροπή) εξομοίωσης των τίτλων σπουδών τους με τους απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/Τεχνικής Εκπαίδευσης. Άρα υπάρχει μία μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών οι οποίοι σπούδασαν σε Ανώτερες Δραματικές Σχολές και με την κατάργηση της βαθμίδας τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρισμα. Επίσης είναι γνωστό ότι έχει καταργηθεί η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Συνεπώς οι καλλιτέχνες κρίνονται αποκλειστικά από το έργο και τη συνολική τους προσφορά στο χώρο που υπηρετούν. Σημειώνεται δε ότι από τη θεατρική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα οι πρώτοι πτυχιούχοι αποφοίτησαν μόλις τη δεκαετία του 1990 και είναι κυρίως θεωρητικοί και όχι απαραίτητα καλλιτέχνες.

Όλες οι παραπάνω «αγκυλώσεις» θέτουν σοβαρούς περιορισμούς σε καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους με μακρά παρουσία στον χώρο που δύνανται να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΔΗΠΕΘΕ, όπως έκαναν μέχρι το 2011.

Για πρώτη φορά φέτος το ΥΠΠΟ προέβη σε αξιολόγηση της πορείας των ΔΗΠΕΘΕ και θέσπισε κριτήρια για την επιχορήγηση τους και τον έλεγχο τους καθώς και την υποχρεωτική ύπαρξη καλλιτεχνικών διευθυντών με σαφή αναφορά στις προγραμματικές συμβάσεις. Με αυτό το δεδομένο, στις προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν από το 2018, μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου, εκτός από τον έλεγχο της τήρησης της συμφωνίας θα υπάρξει θέσπιση καλλιτεχνικών κριτηρίων για την στελέχωση των εν λόγω θέσεων καθώς και τριετή διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας για ουσιαστική και ομαλή λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Μέχρι σήμερα η τόσο καίρια θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή προβλεπόταν μόνο στις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφονταν μεταξύ των ΔΗΠΕΘΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού πριν το 2011, τότε που η οικονομική ενίσχυση από αυτό ήταν σημαντική. Έκτοτε τα ΔΗΠΕΘΕ συνέχισαν τη λειτουργία τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το ΥΠΠΟΑ.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass