Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Εκτός… εποχής τα μουσεία της Λάρισας

*Οι ιστοσελίδες τους δεν είναι μεταφρασμένες στα αγγλικά

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 21:00 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουλ 2017 21:28

Σύμφωνα με έρευνες ο ρόλος των νέων τεχνολογιών αλλά και της κοινωνικής δικτύωσης στον πολιτισμό και τη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής για την προσέλκυση κοινού είναι πολύ σημαντικός στη σημερινή εποχή.

Τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας των πολιτιστικών οργανισμών αποτελούν παρελθόν και η χρήση του διαδικτύου έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση των σχέσεών τους με το κοινό. Τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα που κάνουν το κοινό να τα επισκέπτεται ξανά και ξανά. Εφαρμογές εικονικής περιήγησης, εξελιγμένες ιστοσελίδες με πρωτοποριακό σχεδιασμό, διαδικτυακά καταστήματα αγορών αλλά και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι μερικά από αυτά. Ποια, λοιπόν, είναι η θέση των μουσείων της Λάρισας, του καινούργιου Διαχρονικού, του Λαογραφικού και της Δημοτικής Πινακοθήκης στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο δίνει την απάντηση. Και τα τρία μουσεία είναι μάλλον «πίσω» σε αυτόν τον τομέα, με ελάχιστες μικρές εξαιρέσεις… στα σημεία. Μόνο η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διαθέτει δική της ιστοσελίδα, η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σύγχρονης αισθητικής, όμως προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, ενώ έχει αναρτημένο τον πλήρη κατάλογο – και με φωτογραφίες – των έργων που εκτίθενται εκεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα – Περίφανου η ιστοσελίδα του μουσείου, όπως και η σελίδα του στο facebook, έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Από την άλλη το Διαχρονικό Μουσείο, αν και καινούργιο, δεν έχει δική του ιστοσελίδα, αλλά υποκατηγορία στο επίσημο σάιτ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Εκεί προσφέρονται οι βασικές πληροφορίες που μπορεί να αναζητήσει ο επισκέπτης, όπως επίσης και η δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους χώρους του μουσείου, δίνοντας έτσι στη σελίδα έναν βαθμό διαδραστικότητας. Όπως σημειώνει η κ. Σταυρούλα Σδρόλια υπεύθυνη της Εφορείας η δημιουργία ιστοσελίδας αποκλειστικά για το Διαχρονικό είναι στα άμεσα σχέδια και θα δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ισχύει και για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο. Δεν διαθέτει δική του ιστοσελίδα και οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος χρήστης να αντλήσει για αυτό προέρχονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, όπως επίσης και στη σελίδα «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου παρουσιάζονται όλοι οι πολιτιστικοί χώροι της χώρας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Και τα τρία μουσεία διαθέτουν σελίδες στο facebook, στο οποίο μάλιστα έχουν ενεργή παρουσία. Παρά τη βραχεία «ζωή» του το Διαχρονικό Μουσείο έχει και τους περισσότερους ακολούθους, που ξεπερνούν τους 4.200. Μια ανάσα πίσω του η Πινακοθήκη που ξεπερνά τους 4.000 ακολούθους, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση αφού η σελίδα του αρέσει σε μόλις 1.500 άτομα. Και τα τρία μουσεία έχουν επιλέξει το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλουν τις δράσεις τους και να έρχονται σε επαφή με το κοινό τους, δεν έχουν όμως παρουσία σε κανένα από τα άλλα γνωστά μέσα, όπως το twitter ή το εξαιρετικά ανερχόμενο instagram.

ΜΟΥΣΕΙΑ ONLINE

Το θετικό στη σχέση των λαρισινών μουσείων με τις νέες τεχνολογίες είναι ότι προσφέρουν δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο στους επισκέπτες τους. Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής που μας θέλει όλους «καλωδιωμένους», με ένα smartphone στο χέρι, να μοιραζόμαστε στιγμές της καθημερινότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Λαογραφικό και το Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη προσφέρουν στους επισκέπτες τους δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ. Το κοινό, λοιπόν, μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους των τριών μεγάλων μουσείων που λειτουργούν στη Λάρισα, να θαυμάσει τα εκθέματά τους και παράλληλα μπορεί να κάνει χρήση του ασύρματου δικτύου χωρίς χρέωση. Αντιθέτως, αν κάποιος βρεθεί στο πιο σημαντικό, ίσως, μνημείο και αξιοθέατο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο και θέλει να μοιραστεί φωτογραφίες και συναισθήματα από την επίσκεψή του εκεί, θα πρέπει να απευθυνθεί στα παρακείμενα καφέ για να αποκτήσει πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς στον χώρο δεν υπάρχει διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο.

Χαμένοι στη μετάφραση

Εκτός από την Πινακοθήκη, της οποίας μόνο κάποιες από τις πληροφορίες της ιστοσελίδας της είναι μεταφρασμένες στα αγγλικά, τα άλλα δύο μουσεία δεν προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον επισκέπτη από το εξωτερικό να ενημερωθεί για το αντικείμενο, τις δράσεις και τα εκθέματά τους.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass