ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ

Βιβλιοθήκες σε δρόμους και τις παραλίες

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2017 15:30
Μια βιβλιοθήκη πραγματικό διαμάντι! Μια βιβλιοθήκη πραγματικό διαμάντι!

Μπορεί το καλοκαίρι οι ρυθμοί να πέφτουν, οι δραστηριότητες να μειώνονται όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι η ιδανική περίοδος για να «ανθίσουν». Ο λόγος για τις βιβλιοθήκες, που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται σπουδαία πράγματα το καλοκαίρι.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, έχει κρατήσει ανοιχτές τις βιβλιοθήκες σε πόλεις και χωριά και δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να «ταξιδέψουν» συντροφιά με βιβλία και φυσικά να μετάσχουν σε πολύ ενδιαφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα. Εξάλλου, είθισται το καλοκαίρι να είναι η καλύτερη περίοδος για να διαβάσεις κάποιος βιβλία, αφού οι ρυθμοί της καθημερινότητας πέφτουν «στο ρελαντί». Πόλεις, χωριά, σύλλογοι και φορείς καταβάλλουν προσπάθειες να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες που θα γίνουν πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και όπως όλα δείχνουν το κίνημα της βιβλιοφιλίας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Αυτή η δίψα και η αγάπη για τα βιβλία, οδήγησε στη δημιουργία βιβλιοθηκών που πολλές φορές ξεφεύγουν, από την εικόνα που έχουμε συνηθίσει. Βιβλιοθήκη σε παραλία ή βιβλιοθήκη σε στάση λεωφορείου δεν είναι και κάτι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως υπάρχει και μάλιστα το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο. Αυτά στην Ελλάδα, γιατί στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να συναντήσει κανείς βιβλιοθήκες στο δρόμο, δίπλα από παγκάκια ακόμη και μέσα στην έρημο Σαχάρα. Η «Ε» εντόπισε μερικές από τις πιο περίεργες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τις παρουσιάζει.

ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Πώς θα σας φαινόταν αν το πρωί που πηγαίνατε για να πάρετε το λεωφορείο αντί για την παραδοσιακή στάση βλέπατε μπροστά σας ένα περιποιημένο στεγασμένο χώρο, μια όμορφη βιβλιοθήκη και πολλά βιβλία και εφημερίδες για ανάγνωση;

Αυτήν την εικόνα συναντούν οι επιβάτες στην κεντρική στάση της γραμμής 64 που συνδέει το Φίλυρο με τη Θεσσαλονίκη. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στάσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν και να «γεμίσουν» τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πολιτισμού και φιλαναγνωσίας που ξεκίνησε στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, δημιουργώντας την πρώτη πανελλαδικά «Στάση Λεωφορείου – Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.

Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό.

Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της ένωσης λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, αλλά και απλών πολιτών που τοποθετούν τα βιβλία τους στα ράφια της βιβλιοθήκης δίχως την παραμικρή γραφειοκρατία, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτη. Παράλληλα είναι δυνατή και η ανάγνωση της καθημερινότητας από εφημερίδες και έντυπα ενημέρωσης και πολιτισμού.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Στην παραλία της Αγίας Άννας στη βόρεια Εύβοια δημιουργήθηκε από το ξενοδοχείο “Thalatta Seaside” μια βιβλιοθήκη πάνω στην ακτή για τους απανταχού βιβλιοφάγους. Η βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε στο κάτω μέρος του ξενοδοχείου, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και φιλοξενεί περίπου 300 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, με προοπτική να εμπλουτίζεται διαρκώς. Σκοπός του ξενοδοχείου είναι να παρακινήσει τον κόσμο να μην αφήνει το διάβασμα κατά τη διάρκεια των διακοπών του, αλλά να ενισχύει τη διάθεσή του να μελετήσει το καλοκαίρι. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα βιβλίο δίπλα στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, παρέα με δροσερό καφέ ή παγωμένη μπύρα! Και μόλις η σεζόν ολοκληρωθεί το ξενοδοχείο θα δώσει όλα τα βιβλία σε σχολεία της περιοχής προς ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών. Μια κίνηση που επιβραβεύεται από όλους και αναζητά μιμητές.

…και στη Βουλγαρία

Μία βιβλιοθήκη αλλιώτικη από τις άλλες άνοιξε τις πύλες της στην Αλμπένα, το βουλγαρικό τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για μια “Βιβλιοθήκη Παραλίας”, όπως ονομάζεται, η οποία έχει εγκατασταθεί σε έκταση 12 τετραγωνικών μέτρων, πάνω στην αμμουδιά. Στα 140 ράφια της μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 4.000 βιβλία, κατάλληλα για να διαβάσει κάποιος κάνοντας… ηλιοθεραπεία. Η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένη από υλικό που αντέχει τον δυνατό αέρα και την έκθεση στον ήλιο.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Μία βιβλιοθήκη-ξενοδοχείο στο Κιότο της Ιαπωνίας, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να «κοιμηθούν στο ράφι»! Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη «Book and Bed», η οποία, αντίθετα με τις κλασικές βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, που θα διακόψει την ανάγνωση και θα αναγκάσει τους επισκέπτες να φύγουν. Εάν οι αναγνώστες θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα ή ακόμη και να κοιμηθούν, μπορούν να διανυκτερεύσουν στον χώρο, καθώς υπάρχουν ειδικές κουκέτες, κυριολεκτικά ανάμεσα στα ράφια. Στη «βιβλιοθήκη με διαμονή» υπάρχουν συνολικά 20 κρεβάτια με κοινόχρηστη τουαλέτα και μπάνιο και δωρεάν WiFi, ενώ τα δωμάτια ύπνου απομονώνονται με κουρτίνες. Μπορεί η βιβλιοθήκη να μην έχει τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου, ωστόσο, η εμπειρία του να κοιμάσαι ανάμεσα σε 5.000 βιβλία είναι δελεαστική.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας λάμπει μέρα και νύχτα και μιμείται στον σχεδιασμό ένα διαμάντι. Άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό σε νέα θέση στο Μινσκ το 2006, επιλέγοντας ένα πρωτότυπο σχήμα αλλά και λεπτομέρειες στον σχεδιασμό που την έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει. Οι αρχιτέκτονες πίσω από το έργο, οι Victor Kramarenko και Michael Vinogradov, επέλεξαν ένα πολυεδρικό σχήμα, ώστε η βιβλιοθήκη να μοιάζει με διαμάντι – σύμβολο της ομορφιάς της γνώσης που στεγάζει. Η γυάλινη επένδυση που καλύπτει το κτίριο, το κάνει να λάμπει τόσο στο φως του ήλιου όσο και το βράδυ με την επέμβαση πολλών LEDs. Η βιβλιοθήκη έχει 22 ορόφους και οι αρχιτέκτονες εγκατέστησαν ένα σύστημα φωτισμού με πάνω από 4.646 λαμπιόνια που αλλάζουν χρώματα τη νύχτα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ

Τον 18ο αιώνα όταν άρχισε στη Γερμανία να αναπτύσσεται η σύγχρονη δασοκομία, ένα περίεργο είδος βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε… Οι λάτρεις της δασοκομίας, λοιπόν, ξεκίνησαν να συλλέγουν δείγματα διαφορετικών ξύλων, αλλά αντί απλών τεμαχίων τα διαμόρφωναν στη μορφή βιβλίων. Αυτά τα ξύλινα “βιβλία” όταν άνοιγαν αποκάλυπταν μια κοιλότητα με βοτανικά δείγματα του δέντρου προέλευσης – φύλλα, σπόρους, καρπούς, λουλούδια, κομμάτια ρίζας και φλοιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν επίσης γραπτές περιγραφές του δέντρου αλλά και οι ασθένειες που θα μπορούσαν να το προσβάλλουν. Τα “βιβλία” ήταν τοποθετημένα σε ράφια, όπως σε μια συνηθισμένη βιβλιοθήκη, με ετικέτες για την εύκολη εύρεσή τους. Η πιο καλά διατηρημένη παρόμοια βιβλιοθήκη, με τη μεγαλύτερη συλλογή βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Yale, η οποία έχει περισσότερες από 60.000 εκδόσεις από διαφορετικά δάση. Η δεύτερη μεγαλύτερη ανήκει στο Βασιλικό Μουσείο της Κεντρικής Αφρικής, στο Tervuren του Βελγίου, με πάνω από 57.000 δείγματα. Το Ινστιτούτο Thünen Research Wood στο Αμβούργο έχει περισσότερα από 37.000 δείγματα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

Σίγουρα μια βιβλιοθήκη στη μέση της ερήμου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ειδικά σε ένα σημείο που καλύπτεται διαρκώς από άμμο και μαστίζεται καθημερινά από αμμοθύελλες. Το Chinguetti είναι μια μικρή πόλη στη Μαυριτανία, που κάποτε άκμαζε λόγω ενός τζαμιού που υπήρχε, το οποίο συγκέντρωνε πλήθος πιστών για προσκύνημα. Η πόλη αυτή ήταν κάποτε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και διέθετε μια σπουδαία βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα και πολύτιμα βιβλία. Μέχρι σήμερα, που η πόλη έχει μικρύνει λόγω της κάλυψής της από άμμο, η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν μικρό θησαυρό στην περιοχή και συγκεντρώνει λάτρεις της ιστορίας και των γραμμάτων που βρίσκουν στα πέτρινα ράφια της σπουδαία έργα για μελέτη.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΡΟΜΩΝ

“Free Little Libraries” είναι η ονομασία ενός κινήματος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, στο Ουισκόνσιν συγκεκριμένα, από τον Todd Bol όταν τοποθέτησε ένα μικρό ξύλινο “σπιτάκι” εν είδει βιβλιοθήκης στο δρόμο έξω από το σπίτι του, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στη μητέρα του που είχε πεθάνει και ήταν φανατική “βιβλιοφάγος” και δασκάλα. Η φιλοσοφία είναι απλή και κατανοητή: “Πάρε ένα βιβλίο, άφησε ένα βιβλίο”. Οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν ό,τι επιθυμούν και να αφήσουν κάποιο άλλο βιβλίο που έχουν διαβάσει ή δεν χρειάζονται πια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass