ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Πλάθοντας παραδόσεις» στο Λυκούδι Ελασσόνας

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2017 22:07

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση – αφιέρωμα με θέμα «Η Γυναίκα στην ιστορία του χωριού», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (της Παναγίας) στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου, στο Λυκούδι Ελασσόνας.


Επιμελημένο βίντεο «ζωντάνεψε» με τη δύναμη της εικόνας ζωές από παλιά στο Λυκούδι, ενώ η προσεγμένη δουλειά της Παιδικής Σκηνής του χωριού συγκίνησε το ακροατήριο (ντόπιους και επισκέπτες), αφού αφηγήθηκε με ρυθμό και μέτρο τη θέση της συγχωριανής Λυκουδιώτισσας γυναίκας.
Οι γυναίκες του Λυκουδίου με τη σειρά τους ζύμωσαν με προζύμι το ζυμάρι, έπλασαν με τον πλάστη φύλλα πίτας, ζέσταναν γάστρες, έψησαν ειδών-ειδών πίτες.
Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε» η «ψυχή» της εκδήλωσης, ο «απόμαχος» αλλά ενεργός εκπαιδευτικός – πρ. σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστας Δημούλας:
«Συνηθισμένοι από παρόμοιες συγκινήσεις, τις θεωρούμε πλέον αναμενόμενες σε κάθε εκδήλωση. Το απροσδόκητο, και εξόχως σημαντικό αυτή τη φορά, ήταν η αθρόα συμμετοχή των γυναικών, οι οποίες με την παρουσία τους φανέρωσαν κρυμμένες δυνατότητες που, αν αξιοποιηθούν δημιουργικά, θα προσφέρουν πολλά στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στο χωριό.
Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούσαμε με ευλάβεια τις μετουσιωμένες σε τελετουργικό παραδοσιακές εργασίες των γυναικών. Και το πιο σημαντικό. Εξήγησαν με παράδειγμα το θέμα του αφιερώματος. Και στο τέλος της εκδήλωσης μας φίλεψαν με πίτες και «λαγγίτες». Και ήταν, όντως, νόστιμες. Ωσάν τη συνολική παρουσία τους περίπου, που ήταν πεντανόστιμη!».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΚΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass