ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αποτύπωση των μνημείων της Αγιάς

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 22:07

Θερινό δεκαήμερο σχολείο, με τίτλο «Summer school in Agia», πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο της Βελίκας και στην παλιά Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μεταξοχώρι του Δήμου Αγιάς από τις 27 Αυγούστου ως και τις 3 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή Ιταλών και Ελλήνων φοιτητών από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Κατασκευών και Αναστηλώσεων του Πανεπιστημίου IUAV di Venezia της Ιταλίας και το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο θερινό σχολείο πραγματοποιήθηκε επίδειξη και διδασκαλία των σύγχρονων μεθόδων αποτύπωσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από πέντε Ιταλούς καθηγητές, τους Francesco Guerra, Paolo Vernier, Martina Ballarin, Caterina Gottardi και Elisa Costa, και τον Έλληνα καθηγητή Βασίλη Τσιούκα. Η διδασκαλία – επίδειξη των μεθόδων περιελάμβανε μετρήσεις με γεωδαιτικό δέκτη GPS, τοπογραφικές μετρήσεις υψηλής ακρίβειας, σαρωτή laser και λήψη εικόνων για φωτογραμμετρική επεξεργασία από drone που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους των δύο προαναφερθέντων μνημείων.

Οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ξενώνων του Δήμου Αγιάς στη Μελιβοία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας υποστήριξε το σχολείο παρέχοντας την απαραίτητη άδεια για την υλοποίηση μετρήσεων τεκμηρίωσης των μνημείων. Όλα τα προϊόντα των μετρήσεων, τα σχέδια και οι ορθοεικόνες που θα παραχθούν από την εργασία των φοιτητών θα διατεθούν σε ψηφιακή μορφή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και στον Δήμο Αγιάς.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass