ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. ΨΥΡΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Αφηγητές καφενείων - πρωταγωνιστές ζωής

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 22:14

Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Θα βοσκήσω το μαύρο» παρουσίασε χθες το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Τύρναβο ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός και πρώην βουλευτής κ. Θωμάς Ψύρρας, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» ο κ. Τάσος Μάτος. Στη συνέχεια αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος κ. Στέλλα Νταβαρούκα ενώ για το βιβλίο μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Μετά τα δύο μυθιστορήματα, τον «Πυκνό καιρό» και το «Μαράν Αθά», ο Θωμάς Ψύρρας εκμεταλλεύεται τον δυναμισμό του λαϊκού λόγου και δημιουργεί μια πινακοθήκη βίων και ταυτόχρονα μια περιεκτική σύνοψη από το “μαύρο” της ελληνικής περίπτωσης.

Το νέο βιβλίο περιέχει δεκατρία αφηγήματα απλών ανθρώπων, σαν αυτά που ακούγονται από προικισμένους αφηγητές στα καφενεία, εκεί όπου η μεγάλη ιστορία εμπλέκεται αναστοχαστικά με την προσωπική ιστορία και την περιπέτεια της ζωής των αφηγητών. Εκεί όπου ο λαϊκός λόγος και η αυθορμησία δεν έρχονται να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων επιλογές βίου αλλά χρησιμοποιούνται ως μέσα που συμβάλλουν στη συλλογική κατανόηση της ιστορικής και προσωπικής μοίρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για αφηγήματα που μπορούν να εκληφθούν ως υποτιθέμενα σενάρια ταινιών μιας και βιογραφούν με τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό ήρωες και κυρίως καταστάσεις μέσα στις οποίες τα πρόσωπα υπάρχουν, ως δεσμώτες, που στοχάζονται και αναστοχάζονται για την κατάστασή τους δίχως να μπορούν να σπάσουν τα δεσμά τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Τάσος Ψύρρας, οι πρώην δήμαρχοι κ. Αναστασία Ψύρρα και κ. Σταύρος Δόβας, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσιόπας και Κώστας Κουλιός, ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας κ. Μόνδερ Αμάρι, ο π. γενικός διευθυντής του Οινοποιείου Τυρνάβου και υπ. βουλευτής δρ. Στέλιος Παπράς, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Α. Κοντογιάννης, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης κ. Μιχάλης Λαφαζάνης κ.α.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass