ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΧΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Τίμησαν τον δημιουργό Αντ. Γιάγκο

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 22:17

Τον αείμνηστο δάσκαλο, ζωγράφο, γλύπτη, ποιητή και συγγραφέα, με καταγωγή από τη Μελίβοια, Αντώνη Γιάγκο, τιμούν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγιάς «Καλυψώ» και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας συνδιοργανώνοντας, δύο ακριβώς χρόνια από τον θάνατό του, αναδρομική έκθεση ζωγραφικών του έργων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί.

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας, για σήμερα 9.00 – 12.00, για αύριο 9.00 – 13.00 και για την Τετάρτη 9.00 – 13.00, καθώς και από 17.00 – 19.00.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αφιέρωμα στον εκλιπόντα με ομιλίες και προβολή σε οθόνη των έργων του.

Γι’ αυτόν αρχικά μίλησε, με θερμά λόγια, η λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Ελένη Χριστούλα – Πατελοδήμου, εκφράζοντας παράλληλα ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά και τις ευχαριστίες της προς όσους συνέβαλαν σ’ αυτή με ιδιαίτερη αναφορά στη σύζυγό του Γεωργία Μαστροδήμου – Γιάγκου, στον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, στον πρόεδρο της «Καλυψώ» Βασίλη Βαλάρη, στον δημοτικό σύμβουλο Στέφανο Ριζούλη και στις υπαλλήλους του Δήμου Έλενα Κούκα και Σοφία Καρανίκα.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του κ. Βαλάρη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί, κατέθεσε τη δικιά του προσωπική εμπειρία ως μαθητής του Αντώνη Γιάγκου και δήλωσε ξεχωριστά περήφανος και συγκινημένος για την εκδήλωση.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών μίλησε ο πρόεδρός του Αργύρης Γιουρούκης, ο οποίος, από τη μια, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του και τον συνδιοργανωτή Δήμο Αγιάς για την όλη βοήθεια, και από την άλλη, αναφέρθηκε όχι μόνο στον πολυπράγμονα Αντώνη Γιάγκο, αλλά και στον άνθρωπο που για χρόνια υπηρέτησε το Πολιτιστικό Κέντρο από τη θέση του μέλους, μα και του προέδρου της διοίκησης.

ΕΡΓΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός κ. Μιμίκα Βάσιου – Μαχτσέ, ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών, η οποία χαρακτήρισε τα ζωγραφικά έργα, τα κείμενα και τα ποιήματα του Γιάγκου πραγματικά αριστουργήματα, μίλησε συνοπτικά για την πορεία του, υπογράμμισε τη σπουδαία διδασκαλική και καλλιτεχνική του αξία, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στους διευθυντές και τους δασκάλους του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς, όπως και του Δημοτικού Σχολείου Μελιβοίας, που δέχθηκαν με χαρά τη συμμετοχή των μαθητών τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει την έκθεση ζωγραφικής ως τη λήξη της.

Τέλος, τον λόγο πήρε η σύζυγος του Αντώνη Γιάγκου, εκπαιδευτικός κι αυτή, Γεωργία Μαστροδήμου, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε γι’ αυτήν την εκδήλωση μνήμης τον Δήμο Αγιάς, ειδικά τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» και, φυσικά, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, το οποίο, όπως είπε, τιμά για δεύτερη φορά τον αείμνηστο επί 44 χρόνια σύντροφό της. Μίλησε για τη ζωή και το έργο του, για την αγάπη που είχε προς την Αγιά και τη γενέτειρά του Μελίβοια, αλλά και για τις ιδιαίτερες ικανότητες, τα ταλέντα του και τη διάθεσή του για προσφορά. Αναφέρθηκε στην πορεία του ως δάσκαλος, στη δράση του ως συνδικαλιστής, αλλά και στην καλλιτεχνική του οντότητα πρωτίστως ως ζωγράφος, που φιλοτέχνησε πάνω από 1.000 πίνακες και έκανε 20 εκθέσεις ζωγραφικής, και κατόπιν ως γλύπτης, ποιητής, συγγραφέας, σεναριογράφος, σκιτσογράφος, αρθρογράφος και σχολιαστής. Αναφέρθηκε στην οχτάχρονη προεδρία του στον Σύλλογο Δασκάλων Ελασσόνας, στην έκδοση της εφημερίδας «Ο Δάσκαλος» με δικά του έξοδα, στην προσφορά του από τη θέση του εκλεγμένου ειδικού γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στη δημιουργία του σπιτιού του ως έργο τέχνης, με αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, γεμάτο με ζωγραφική ακόμα και στα ταβάνια, γλυπτική, ανάγλυφα, μαρμαροσυνθέσεις και ψηφιδωτά. Επίσης, στην προσφορά του στα κοινά της Νίκαιας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Μίλησε, επίσης, για τα θεατρικά που έγραψε, για τη ζωγραφική και τις τοιχογραφίες που έχει κάνει σε σχολεία της Νίκαιας και της Λάρισας, για τα έργα του που κοσμούν πολλά δημόσια καταστήματα, συλλογές και σπίτια όπως χαρακτηριστικά τόνισε της Μελίνας Μερκούρη, για την ενασχόλησή του με την ποίηση και τη συγγραφή ενός παραμυθιού, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της χαρίζοντας έναν πίνακα ζωγραφικής στον Δήμο Αγιάς ώστε να κοσμεί, όπως είπε, τη συλλογή του Μουσείου Μελίβοιας ή τα γραφεία του εκάστοτε δημοτικού άρχοντα.

Με το πέρας των ομιλιών, ο πρόεδρος της «Καλυψώ» κ. Βαλάρης επέδωσε αναμνηστικό έπαινο στην κ. Γιάγκου για το μεγάλο έργο του αείμνηστου συζύγου της.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σμυρλής και Βασίλης Λέτσιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Σουλιώτης και Στέφανος Ριζούλης.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass