Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΣΕΙΣΤΗΚΕ» ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ «ΑΕΡΑΣ, ΓΗ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ! ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΧΑΛΑΣΤΑ»

Το Λύκειο Ελληνίδων μάγεψε -και- την Αθήνα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 22:45

Θρίαμβος! Η παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το περασμένο Σάββατο μάγεψε και συγκλόνισε.

Η επιτυχία ήταν δεδομένη αφού σχεδόν μια εβδομάδα πριν την παράσταση είχαν εξαντληθεί τα εισιτήρια (συνολικά κόπηκαν 1.700). Την ημέρα της εμφάνισης μάταια κόσμος περίμενε μήπως και βρεθεί κάποια θέση. Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τους θεατές αλλά και για τους ίδιους τους χορευτές. Η Λάρισα με το Λύκειο των Ελληνίδων κατέκτησε και την πρωτεύουσα. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής ανέβηκαν 270 χορευτές παρουσιάζοντας το συγκλονιστικό υπερθέαμα «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα».

Το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας για άλλη μια φορά απέδειξε ότι δικαίως τόσα χρόνια φέρει τον τίτλο «πρεσβευτής πολιτισμού», αφού σε κάθε εμφάνισή του κλέβει τις εντυπώσεις. Για την εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής ο υπεύθυνος χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιπλακούλης, οι χορευτές, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές δούλεψαν σκληρά επί μήνες και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Να φανταστεί κανείς ότι στην αποστολή συμμετείχαν και 30 γυναίκες, οι αφανείς ηρωίδες του Λυκείου, οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με το ντύσιμο των χορευτών.

Το Μέγαρο Μουσικής σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου. Με «όπλα» την αγάπη για την παράδοση, το ταλέντο, τις εντυπωσιακές φορεσιές και τα μοναδικά κοσμήματα, που ενισχύουν και ολοκληρώνουν κάθε εμφάνιση, το Λύκειο Ελληνίδων κατέκτησε το αθηναϊκό κοινό. Η αγωνία και το άγχος μηνών για την παρουσίαση ενός άρτιου προγράμματος, προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια, μετατράπηκε σε ευτυχία και περηφάνια για τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σημαντική ήταν η συμβολή της δημοτικής αρχής Λάρισας, που στήριξε εξαρχής την προσπάθεια και φυσικά ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης δεν έλειψε από αυτό το σπουδαίο γεγονός. Επίσης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να παρακολουθήσει το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης, σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του.

Ο υπεύθυνος χορού του ΛΕΛ κ. Δ. Τσιπλακούλης δήλωσε για την παράσταση στο Μέγαρο «Το Λύκειον των Ελληνίδων της πόλης μας τίμησε και τον χώρο του Μεγάρου αλλά και το όνομά του καθώς και την πόλη της Λάρισας, αφού παρουσίασε μια εμπνευσμένη, υψηλής αισθητικής πολιτιστική πρόταση αμιγώς λαρισαϊκή. Μ΄ αυτό το εγχείρημα απέδειξε ότι η προσήλωση στην παράδοσή μας, η βαθιά γνώση και μελέτη του παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, σε συνδυασμό με την πρωτόλεια έμπνευση μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση ενός άρτιου θεάματος. Και όλα αυτά χάρη στην αγαστή και ειλικρινή συνεργασία εκατοντάδων ατόμων, που πιστεύουν στη δύναμη της παράδοσής μας και στο πνεύμα εναρμόνισης και ισορροπίας που πηγάζει αυθόρμητα από αυτή. Πλάι στη δυνατή θεματολογία πρέπει να τονιστεί η χορευτική αρτιότητα και φυσικά το πλήθος και ο πλούτος των ενδυμασιών. Για τις ανάγκες της παράστασης αφιερώθηκαν αμέτρητες ώρες δοκιμών στους χορούς, στα τραγούδια, στις ενδυμασίες. Όλοι οι συμμετέχοντες, φανεροί και αφανείς, έκαναν πολλές θυσίες προκειμένου να ανταποκριθούν. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες. Την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ. Θέλμα Ζητωνούλη που στήριξε με όλες της τις δυνάμεις αυτό το θαρραλέο εγχείρημα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και τα αρωγά μέλη του ΛΕΛ που εργάστηκαν ακούραστα στην ιματιοθήκη του. Όλα πήγαν κατ' ευχήν και ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων εκείνων που βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να πραγματοποιηθεί».

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο τίτλος «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα» βασίζεται στο ομώνυμο σονέτο του Κωστή Παλαμά από την ποιητική σειρά δώδεκα έξοχων σονέτων με τίτλο «Πατρίδες». Αέρας, γη, νερό, φωτιά: κατά τη θεωρία του Εμπεδοκλή του Ακραγαντίνου τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αιώνιες, θεμελιώδεις, κοσμογονικές αρχές. Από την αρχαία αυτή φιλοσοφική θεωρία μέχρι το περιεχόμενο των τραγουδιών από όλη την Ελλάδα εκφράζεται η αιώνια αγωνία του ανθρώπου να δώσει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή και τον προορισμό του. Στην παράσταση παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα που εκφράζουν την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα προαιώνια μεταφυσικά ερωτήματα.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Κώστας Δεδούσης στο κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος στο βιολί, Κώστας Παπαδημητρίου στο λαούτο, Βασίλης Σαραντινός στα κρουστά, Βασίλης Αγροκώστας και Αλέξανδρος Μανγκλάρας στο τραγούδι, Σπύρος Κούκος στη θρακιώτικη λύρα, Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης στην γκάιντα, Νίκος Μπόζογλου στο ακορντεόν, Μπάκος Δημήτρης στη γκάιντα και στην τσαμπούνα, Γρηγόρης Δίγκας στην κορνέτα, η κομπανία των Ψαθάδων από τη Νάουσα, Βαγγέλης Ψαθάς και Σταύρος Παζαρέντζης στον ζουρνά, Βαγγέλης Ψαθάς στο νταούλι Κώστας Παπαδόπουλος στην ποντιακή λύρα και Νίκος Θεοδωρίδης στο νταούλι. Τραγούδησαν οι Γιάννης Παυλόπουλος, Κώστας Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαραντινός, Σπύρος Κούκος, Αντώνης Μπάρμπας, Παναγιώτης Κράιας.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ

Δήμητρα Αποστολοπούλου, Άρτεμις Χατζηπούλιου, Μαρία Παπαπούλιου–Τσιπλακούλη, Ελένη Ζαχαρή, Γκορτσίλα Ασπασία, Ευγενία Πάλλα, Άννα Τσιάρα, Μαρία Γαργάλα, Έφη Γκιομώση, Γεωργία Καραγιάννη, Θάλεια Κωνσταντοπούλου, Φανή Μπλιώνα, Έφη Μπουχλαριώτη, Βάσω Παπαγιάννη, Γιάννα Σαμαρά, Παναγιώτα Αβραμοπούλου-Σούρλα, Aρβανίτη Δήμητρα, Κακαρδάκου Μαρία, Καραδήμου Κωνσταντίνα, Μπλιούμη Δώρα, Μύτιλη Δέσποινα, Ντάκου Αγλαΐα, Σαμουρέλη Σοφία.

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου