Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Παν. Παπαθανασίου»

• Πρόταση - δέσμευση Απ. Καλογιάννη για να τιμηθεί η τεράστια προσφορά του στη χορωδιακή μουσική

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:14

Η Λάρισα έχει χρέος να μην λησμονήσει την προσφορά του Παναγιώτη Παπαθανασίου στον πολιτισμό της και ειδικότερα στην ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής, κι αυτό γίνεται πράξη με την απόφαση της δημοτικής αρχής να στηρίξει το Χορωδιακό φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, θέτοντάς το υπό την αιγίδα του, ως «Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Παναγιώτης Παπαθανασίου», με πρόταση του δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη.


Η απόφαση αυτή, έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα, κατά την ανακοίνωσή της από τον κ. Καλογιάννη, χθες στη διάρκεια της τιμητικής μουσικής εκδήλωσης, στη μνήμη του ιστορικού προέδρου του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, Παναγιώτη Παπαθανασίου, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
«Είναι χρέος της πόλης, προς τον Παναγιώτη, για την απεριόριστη αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά του στη Λάρισα.
Αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής και προσφοράς για την ξεχωριστή και ανεξάντλητη προσφορά του στ Λάρισα, στον πολιτισμό και τη χορωδιακή μουσική…», τόνισε ο δήμαρχος, εξυμνώντας το έργο του Π. Παπαθανασίου και αναφέροντας μεταξύ άλλων: «σφράγισε για τριάντα περίπου χρόνια τη χορωδιακή μουσική στην Λάρισα, με συνέπεια, ποιότητα και υψηλό αισθητικό κριτήριο.
Η πόλη, τιμά μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα της Λάρισας, έναν ενεργό Πολίτη. Αγαπούσε τη Λάρισα και συνδύαζε την αφοσίωσή του στη μουσική με την προσπάθεια ανάδειξης και στήριξης της πόλης.
Με την αφοσίωσή του στη χορωδιακή μουσική και τα όσα έχει κάνει για την ανάδειξή και τη διάδοσή της, συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και παραγωγής που παρατηρήθηκε και αναπτύχθηκε στην πόλη μας και μάλιστα με έντονο και πρωτοποριακό τρόπο από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και για αρκετά χρόνια αργότερα.
Αφοσιώθηκε στη χορωδιακή μουσική όχι ως επαγγελματίας μουσικός αλλά ως ερασιτέχνης, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης: ως εραστής της τέχνης. Για 60 και πλέον χρόνια.

 

ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ
Όμως δεν είναι μόνο η ολοκληρωτική και μακρόχρονη αφοσίωση στον πολιτισμό μέσω της χορωδιακής μουσικής. Ο Παναγιώτης Παπαθανασίου, δεν τιμάται σήμερα επειδή επί δεκαετίες αφιερώθηκε στη χορωδιακή μουσική - υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις - αλλά κυρίως γιατί ενέπνευσε, άνοιξε νέους δρόμους, με τη διορατικότητά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πάντα ήταν ανοικτός σε νέες ιδέες.
Με τη μεθοδικότητά του, την επιμονή του και σε συνδυασμό με την ευρύτατη αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας στο έργο και την προσωπικότητά του, απογείωσε τη χορωδιακή μουσική στη Λάρισα, η οποία τις δεκαετίες του 80’ και του 90’ φιλοξένησε, στον Γαλαξία τότε, εκλεκτά χορωδιακά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με υψηλό αισθητικό κριτήριο και με επιμονή στην αναζήτηση του ποιοτικού, συνέδεσε το όνομά του με τη χορωδιακή μουσική δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Συνέβαλε ώστε ο Μουσικός Σύλλογος να ανοίξει τα φτερά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και να συνεργαστεί με τους μέγιστους της μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους.
Εναν περίπου χρόνο μετά την απώλειά του, είναι δεδομένο ότι μας λείπει…».
Για το έργο και την προσωπικότητα του Παν. Παπαθανασίου, μίλησε ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας κ. Απόστολος Δήμου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν ρομαντικό Λαρισαίο λάτρη της πόλης και του πολιτισμού της» και υποστήριξε: «αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον ιστορικό Πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, στον Παναγιώτη Παπαθανασίου. Τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου, ο οποίος συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον Σύλλογο, με τη μουσική γενικότερα, και πολύ ιδιαίτερα με το χορωδιακό τραγούδι και μέσω όλων αυτών με την προαγωγή του πολιτισμού στην πόλη και στη χώρα μας.
Δραστηριοποιήθηκε στον σύλλογο και προσέφερε τα πάντα, για να τον κάνει γνωστό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Διέπρεψε ως χορωδός επί 61 χρόνια.
Διοικητικά προσέφερε στον σύλλογο εντυπωσιακά πολλά πράγματα. Χρησιμοποίησε την ενεργητικότητά του, το ταλέντο του, τις γνώσεις του, την όρεξή του για να προσφέρει για τους χορωδούς, για τον σύλλογο, για τον πολιτισμό, για την πόλη.
Ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο ιστορίας του συλλόγου και της πόλης.
Είχε τη διορατικότητα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας το 1981.

 

ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ «ΑΕΡΟΦΩΝΟΥΣ»
Ο θεσμός γρήγορα αγκαλιάστηκε από το φιλόμουσο κοινό της Λάρισας, καταξιώθηκε με τη συμμετοχή πολλών και αξιόλογων χορωδιών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Αισίως στις ημέρες μας, με τα λιγοστά πλέον μέσα που διατίθενται, φτάσαμε πέρσι στη διοργάνωση του 24ου Χορωδιακού Φεστιβάλ.
Έκανε τα πάντα για να φέρνει συνεχώς νέα μέλη στη χορωδία. Αγαπούσε και βοηθούσε τους νέους χορωδούς, για τους οποίους φρόντιζε ακόμη και πού ακριβώς θα καθίσουν στις πρόβες, για να μάθουν από τους παλαιότερους. Η αυστηρότητά του υπήρξε παροιμιώδης. Για τους ανθρώπους όμως που τον γνώριζαν καλά και από κοντά, ήταν αντιληπτό ότι η αυστηρότητά του πήγαζε από την απολυτότητά του σε ό,τι αφορούσε στη μουσική. Δεν δεχόταν το παράφωνο, το φάλτσο, ήθελε την τέλεια απόδοση, το τέλειο τραγούδι, την τέλεια διοργάνωση. Δεν ήθελε ‘’αερόφωνους’’, όπως έλεγε, στη χορωδία.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υπηρέτησε για πάνω από 35 χρόνια σαν μέλος, ταμίας, γενικός γραμματέας και τέλος πρόεδρος επί 24 χρόνια. Στα χρόνια της ευθύνης του ο Σύλλογος έφτασε πολύ ψηλά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, αφού πίστευε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού στη χώρα.
Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ωδείου, μέλος της διοίκησης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων και μέλος της επιτροπής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας».
Ο Παναγιώτης θα είναι πάντα μαζί μας, η μνήμη του θα παραμένει ζωντανή…
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας προ 2 μηνών με ομόφωνη απόφασή του έδωσε το όνομα του Παναγιώτη Παπαθανασίου στην αίθουσα δοκιμών του Συλλόγου.
Μαζί με τη σχετική πινακίδα τοποθετήθηκε στην αίθουσα και η φωτογραφία του, για να μας συντροφεύει πάντα στις πρόβες μας και ίσως (ποιος ξέρει) μπορεί να σιγοτραγουδά μαζί μας…».

 

«ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ…»
Κλείνοντας ο κ. Δήμου, δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο για να τιμήσουμε τη μνήμη του, παρά μόνον κάνοντας αυτό που εκείνος πάντα επιθυμούσε: να τραγουδήσουμε…» και η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, την Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας (υπό τη διεύθυνση του Χρ. Κτιστάκη) και τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, παρευρέθηκαν μέλη της οικογένειας του Παν. Παπαθανασίου, μεταξύ άλλων οι κόρες του, η διάσημη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου και η διακεκριμένη τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, ενώ στη διάρκειά της ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της τιμητικής εκδήλωσης και στο κοινό, εξέφρασε η σύζυγός του.
Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass