Ο άνθρωπος και το αστικό τοπίο στη ζωγραφική του Λουκά Βενετούλια

• Εκδήλωση χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 20:17

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον βίο και το έργο του Λουκά Βενετούλια, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων για την έκθεση «ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑΣ (1930-1984): 33 χρόνια σιωπηλής “παρουσίας”», η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Άνθρωπος – Aστικό Τοπίο – Πολιτική, ένα διαδραστικό τρίπτυχο στο εικαστικό έργο του Λουκά Βενετούλια», μίλησαν ο αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Ζήσης Σκαμπάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη μετάβασή της στη νεωτερικότητα μέσα από το εικαστικό βλέμμα του Λ. Βενετούλια και η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός Τέχνης, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας, η οποία και παρουσίασε τον κοινωνικοπολιτικό στοχασμό της ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια. Η δημιουργική φαντασία του Λουκά Βενετούλια και η ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του, μέσα από συνεχείς αισθητικούς πειραματισμούς με τα υλικά και τις τεχνικές, τον οδήγησαν στη δημιουργία έργων μεγάλης αξίας, αναζητώντας με τρόπο απλό και κατανοητό την ουσία του θέματος που απαθανατίζει. Η κριτική του στα συμβαίνοντα, η ετοιμότητά του, η γνώση τού χώρου και των ανθρώπων είναι εμφανής και οικεία σε κάθε έργο του. Ο τόπος του δημιουργού, η Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το φως που λούζει το αστικό της τοπίο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ερεθισμάτων του. Έτσι, η παρατήρηση του χώρου και των ανθρώπων κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του. Συγκινητική, ήταν η ομιλία του διακεκριμένου ποινικολόγου κ. Γιάννη Διαμαντή, φίλου του καλλιτέχνη, ο οποίος πρόσφατα προέβη σε δωρεά, προς την Πινακοθήκη, του έργου του καλλιτέχνη με τίτλο «Μεσαριά και Αντάρτης». Ο κ. Γιάννης Διαμαντής αναφέρθηκε στη φιλία του με τον ζωγράφο και τον “άνθρωπο” Λουκά Βενετούλια. Τον συντονισμό είχε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε ανοιχτή ξενάγηση στο κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Στέλλα Μουζακιώτου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass