Απόκριες στον Δήμο Αγιάς

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2018 15:52

 

Πλούσιες θα είναι και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο Αγιάς, που γίνονται με τη συνεργασία του Δήμου, των Τοπικών Κοινοτήτων και των συλλόγων (γυναικών, πολιτιστικών, επαγγελματιών, εμπορικό, κυνηγετικό, δασικών, γονέων και κηδεμόνων) οι οποίοι πρωτοστατούν στον προγραμματισμό και την επιτυχία τους.

* ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Μεθαύριο Κυριακή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν στις 4 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών, αποκριάτικους χορούς και γαϊτανάκι. Η φωτιά θα ανάψει στις 6:30 μ.μ. και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.

* ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Όμηρος» σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για το Σάββατο, στις 8:30 μ.μ., κέρασμα του παραδοσιακού χαλβά και ξεφάντωμα στην ταβέρνα Αδαμούλη με τη λαϊκή ορχήστρα των Γιώργου Γκασδράνη, Μαριάννας Μακροβασίλη, Γιώργου Αντωνόπουλου και Βάιου Λιάνου. Την Κυριακή, στις 7:30 μ.μ., άναμμα της φωτιάς και γλέντι γύρω απ’ αυτή, και, τέλος, την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία και σαρακοστιανά εδέσματα.

* ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ

Η Τοπική Κοινότητα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση, την Κυριακή, στις 6:30 μ.μ., με χορό, τραγούδι, καρναβαλική παρέλαση παιδιών, σοκολατοπόλεμο, άφθονο φαγοπότι και άναμμα φωτιάς μπροστά στο σχολείο.

* ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διατηρώντας την παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση, μεθαύριο Κυριακή, στις 6:30 μ.μ., στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου, η οποία αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς.

Ο σύλλογος καλεί όλους, συντοπίτες και επισκέπτες, νέους και νέες, να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη γιορτή κεφιού και ξεφαντώματος, όπου καρναβαλιστές και μη θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν γύρω από τη φωτιά ανακαλώντας από τη μνήμη τα παλιά αποκριάτικα γλέντια, τότε που όλοι, μικροί – μεγάλοι, ντυμένοι μασκαράδες, γλεντούσαν μέχρι αργά το βράδυ στις φωτιές του χωριού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, ψητά λουκάνικα, σπανακοτυρόπιτα, μπάντζιος, και θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική, τραγούδια, χορό και άφθονο κρασί.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

* ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Για άλλη μια χρονιά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα δώσει το δικό του «παρών» στις αποκριάτικες εκδηλώσεις τηρώντας τον χαρακτήρα του παραδοσιακού, όπως συνηθίζει κάθε φορά, σε συνδυασμό με το επίκαιρο. Μεθαύριο Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει άναμμα φωτιάς, φαγητό και χορό. Την Καθαρά Δευτέρα, οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσίπουρο σε όλους. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, μικρό και μεγάλο, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και θα ακολουθήσει γλέντι με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας των Βασίλη Μπαλογιάννη, Λευτέρη Γάλου, Βασίλη Σαραντινού και Τάσου Σβάρνα. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν και να διασκεδάσουν σε έναν όμορφο χώρο, όπου υπάρχει πρόβλεψη και για άσχημες καιρικές συνθήκες.

* ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιλοκτήτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση μεθαύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στην παραλία της Βελίκας και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του καταστήματος της κ. Πόπης Κοκκινοθανοπούλου (πρώην «Νούφαρο»). Οι επισκέπτες θα απολαύσουν άφθονο κρασί, ψητά λουκάνικα, πίτες, χαλβά και θα γλεντήσουν με ζωντανή λαϊκή ορχήστρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, βράβευση της καλύτερης αμφίεσης καρναβαλιστών (μικρών και μεγάλων), άναμμα φωτιάς και κάψιμο του καρνάβαλου.

* ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μεταξοχωρίου και τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν μεθαύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του χωριού, παραδοσιακό καρναβάλι με το σύνθημα «Ήρθε η στιγμή ν’ ανέβουν οι μάσκες». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτιά, μασκαράδες, άφθονο κρασί και λουκάνικα, γαϊτανάκι, ξέφρενη μουσική με τον dj Αργύρη Μπασιανά, διαγωνισμό για τον καλύτερο μασκαρά, λαχειοφόρο με πολλά και όμορφα δώρα.

ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ

Τριήμερες εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης Αγιοκάμπου. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει αύριο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ. και αφορά στην κοπή της πίτας στη ταβέρνα του Παναγούλη. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με πολλή μουσική και χορό μέχρι πρωίας και με πλούσια λαχειοφόρο.

Μεθαύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλη φωτιά θα ανάψει στην πλατεία του χωριού με τους καρναβαλιστές να στήνουν χορό γύρω από αυτή και στη συνέχεια να γεύονται από το μπουφέ τις λιχουδιές που θα έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, συνοδεία άφθονου κρασιού και τσίπουρου. Αργά το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς θα είναι την Καθαρά Δευτέρα στις 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία της Σκήτης με πολλή μουσική και χορό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή φασολάδα που θα μαγειρεύουν οι γυναίκες στην πλατεία μαζί με πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Στο γήπεδο της Σκήτης με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, θα γίνει το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού.

ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα και στο Σκλήθρο, από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού. Μετά τις 10.30 στον χώρο του σχολείου θα γιορταστούν τα Κούλουμα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνα, κρασί και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Εκδηλώσεις ετοιμάζονται και στην Κουτσουπιά μεθαύριο Κυριακή. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής μετά τις 8 το βράδυ στην πλατεία της Κουτσουπιάς θα ανάψει μεγάλη φωτιά, ενώ θα υπάρχει χορός, παραδοσιακά εδέσματα, σουβλάκια, κ.ά.

* Φωτιές θ’ ανάψουν επίσης, στις 7 μ.μ., μεθαύριο Κυριακή, σε Αετόλοφο, Νερόμυλους, Ποταμιά, Παλαιόπυργο και Ομόλιο, όπου θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα, σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή φασολάδα, κρασί και χαλβάς θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Ανάβρα, Ανατολή, Μαρμαρίνη, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, Καρίτσα, Έλαφο, Βελίκα και στο Στόμιο, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass