ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πολιτισμός, εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 22:05

Η σημασία της λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, αλλά και πολλών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή, ως πόλοι έλξης τουριστών και ανάδειξης της Θεσσαλίας, τονίστηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Μνημεία και Τουριστική Ανάπτυξη, μια αμφίδρομη σχέση» που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο.


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην αρχή της ημερίδας ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής τόνισε ότι η περιοχή της Λάρισας έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, αλλά υστερεί στο κομμάτι του μάρκετινγκ, ενώ ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής στον δικό του χαιρετισμό μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει τόσο το Διαχρονικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και ο Δήμος Λαρισαίων για την ανάδειξη της περιοχής. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης υπερθεμάτισε στο κομμάτι του τουριστικού μάρκετινγκ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ολοκλήρωση του Αρχαίου Θέατρου και την παράδοσή του στο κοινό, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα σημάνει μια νέα εποχή για την πόλη. Στη συνέχεια, η βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Διαχρονικό Μουσείο, σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για την ανάδειξη της πόλης, λέγοντας δε ότι το σημαντικότερο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο. Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Λάρισα, την οποία φορείς και επαγγελματίες οφείλουν να εκμεταλλευτούν.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του Διαχρονικού Μουσείου στην αναγνώριση της θεσσαλικής ταυτότητας και πως μέσω αυτής ο επισκέπτης μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της προβάλλονται μέσα από το μουσείο, καθιστώντας το ιδανική αφετηρία για γνωριμία με τον τόπο και τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί σημείο συνάντησης πολλών φορέων του πολιτισμού που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν.
Η αρχαιολόγος Στέλλα Κατακούτα αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τελευταίων σαράντα περίπου χρόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της πόλης. Προσπάθειες, που σε συνδυασμό με έργα άλλων φορέων, κυρίως του Δήμου, είχαν ως αποτέλεσμα η Λάρισα να αποκτήσει σημεία αναφοράς, να μεγαλώσει τους δημόσιους χώρους της, να διαμορφώσει πλέον ιστορικό κέντρο και σιγά-σιγά να αρχίσει να μεταβάλλεται σε τουριστικό προορισμό.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του αρχαιολόγου Γεώργιου Τουφεξή, ο οποίος τόνισε το σημαντικό πολιτιστικό έργο που επιτελείται στη Λάρισα, αναφερόμενος στα οκτώ μεγάλα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Τεμπών, Κραννώνα και Παλιόσκαλας στην Κάρλα, τους βυζαντινούς ναούς Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς και Παναγίας στο Πύθιο Ελασσόνας, καθώς και τα κάστρα Βελίκας και Φαρσάλων, που προσέφεραν πλήθος στοιχείων στην έρευνα και ήδη αξιοποιούνται ως νέοι προορισμοί της Θεσσαλίας, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες, με κυριότερο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Ο κ. Τουφεξής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήδη έχουν καταρτισθεί νέες μελέτες αποκατάστασης μνημείων και χώρων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας.
Οι αρχαιολόγοι Ασημίνα Τσιάκα και Ματίνα Παπαναστασούλη μίλησαν για τη σημαντική δραστηριότητα μέσω πολυποίκιλων δράσεων και εκδηλώσεων που έχουν αναπτύξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Διαχρονικό Μουσείο το τελευταίο διάστημα, έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του μουσείου και των αρχαίων μνημείων με την κοινωνία.
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεόδωρος Μεταξάς και η Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μαρί Νοέλ Ντυκέν παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις πολιτικές προώθησης που αναπτύσσουν τα μουσεία της Ελλάδας προκειμένου να ενισχύσουν την «εικόνα» και την ελκυστικότητα τους στο πλαίσιο αναζήτησης νέων αγορών καθώς και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην τοπική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα οι πιο σημαντικές είναι εκείνες οι πολιτικές και στρατηγικές που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικούς φορείς και τοπικά πρακτορεία, ενώ ακολουθούν οι πολιτικές που συμβάλλουν στη απόκτηση του «Brand Name» για το μουσείο και κατά συνέπεια στην αναγνώριση αυτού του «Brand Name» μέσω του σχεδιασμού και της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τέλος, η κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου επισήμανε, ότι οι μοναδικοί πολιτιστικοί πόροι της χώρας αποτελούν το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστικής ζήτησης ειδικών ενδιαφερόντων. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει οι πόροι ν’ αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία «προϊόντων» πολιτιστικού τουρισμού, μ’ άλλα λόγια τη δημιουργία προσφοράς ειδικών ενδιαφερόντων. Τα «προϊόντα» είναι σύνολα δραστηριοτήτων, που οδηγούν τον τουρίστα στο ζητούμενο στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο δηλ. σε μια βιωματική εμπειρία. Απαιτούν οργάνωση και επομένως σχεδιασμό, διευκόλυνση της προσπέλασης, βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης, εξασφάλιση ενημερωτικού υλικού και εξειδικευμένη προβολή, που συνεπάγεται τη διαμόρφωση επικοινωνιακής ταυτότητας και τη χρήση πρόσφορων μέσων και κυρίως ψηφιακών.
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και εκπροσώπων ταξιδιωτικών πρακτορείων, ενώ εισήγηση έκανε και ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.
Σημειώνεται ότι μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο βουλευτής ΝΔ Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass