ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πρόκληση η ανάγνωση «βιβλίου καλλιτεχνών»

Δημοσίευση: 24 Απρ 2018 22:02

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιόρτασε χθες το απόγευμα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» φέρνοντας σε επαφή το κοινό με το εικαστικό βιβλίο.

«Βιβλίο και εικαστική δημιουργία» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και οι δύο ομιλητές η εκπαιδευτικός και εικαστικός Ιφιγένεια Σδούκου, και ο ιατρός και εικαστικός Κύριλλος Σαρρής «άνοιξαν» το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί σχετικά πρόσφατο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης χρησιμοποιώντας τη δομή ή τη λειτουργία του βιβλίου ως έμπνευση.

Την πορεία του βιβλίου εξιστόρησε η κ. Σδούκου πώς δηλαδή από τις πήλινες πινακίδες έφτασε στο e-book, αναφέρθηκε στα σπάνια βιβλία, στα παράξενα σε σχήμα αλλά και σε υλικά. Παρουσίασε το βιβλίο ως αντικείμενο, ενώ για την εικονογράφηση εξήγησε πως διάσημοι ζωγράφοι ασχολήθηκαν με την εικονογράφηση βιβλίων. Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής ανέλυσε το θέμα «Βιβλία καλλιτεχνών: μια μορφή τέχνης του 20ου αιώνα, από τη ρώσικη Πρωτοπορία στην Εννοιολογική Τέχνη. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εκδοχή του βιβλίου, βιβλία ως έργα τέχνης», υποστήριξε προσθέτοντας ότι «ένας από τους στόχους όταν κυκλοφόρησαν ήταν να ανανεώσουν τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Αυτό όμως δεν επετεύχθη. Η διάδοση της τέχνης δεν κατέστη δυνατή».

Τα «βιβλία καλλιτεχνών» είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Οι εικαστικοί, με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ξανασκεφτούν τη φύση του βιβλίου και να το «διαβάσουν» με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, τη ζωγραφική, τη γραφιστική, τη δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί έκθεση εικαστικού βιβλίου των δύο δημιουργών έως τις 7 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Πρωί: 9 π.μ. – 2 μ.μ. καθημερινά εκτός Δευτέρας, Δευτέρα: 3 μ.μ. – 8 μ.μ.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass