Ζωντανεύει το ιστορικό Μοναστήρι της Βελίκας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 180 ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ – ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2018 22:32

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χθες το πρωί συλλειτούργησαν ο εφημέριος του ιερού ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος πατήρ Παναγιώτης ιερέας και ο γέροντας Αλέξιος, ο οποίος πλέον θα διακονήσει στο Μοναστήρι. Η επιθυμία των πιστών της περιοχής, που μεγάλωσαν με ιστορίες για τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, να ξαναζωντανέψει η Μονή, γίνεται πραγματικότητα.

Με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου και το πράσινο της Όσσας, σε μία τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, η Ιερά Μονή μετράει αιώνες ζωής. Από το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα σήμερα, σώζεται ο ιερός Ναός ο οποίος έχει διασωθεί με παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και ο περίβολος της Μονής. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Σταυρούλα Σδρόλια η εκκλησία ανήκει στον τύπο του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, ο οποίος ήταν ο σπουδαιότερος τύπος της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και επιβιώνει σε λίγα παραδείγματα μέχρι τον 19ο αιώνα. Κτίσθηκε το 1857 και τοιχογραφήθηκε από τον ζωγράφο Γεώργιο Σαμαριναίο. Διασώζει σημαντικές τοιχογραφίες στο ιερό βήμα με σπουδαιότερες του Χριστού. Η ιερά Μονή έχει σύντομη λειτουργία διότι καταστράφηκε κατά την επανάσταση από τους Τούρκους το 1878. Συνδυάστηκε όμως με ηρωικό επεισόδιο του τελευταίου ηγούμενου, ο οποίος έπαιξε καθαριστικό ρόλο στην επανάσταση. Η μονή την οποία ακολουθεί μια μεγάλη ιστορία ιδρύθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή περίοδο και βρισκόταν αρχικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη σημερινή θέση, στο σημείο του Παλαιολόγου. Εκεί βρέθηκε σημαντικός θησαυρός χρυσών νομισμάτων των Κομνηνών, τα οποία εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Επίσης αποκαλύφθηκε σπουδαία μαρμάρινη επιγραφή του 1571, η οποία εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας, που αναμένεται να εγκαινιασθεί την Τετάρτη.

Η Ιερά Μονή αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού. Οι φορείς, ο Δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής, όπως επισημαίνεται, είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την αναστήλωση των κελιών, την καλύτερη πρόσβαση στο μνημείο, προκειμένου να βρει θέση στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

 

Δήμητρα Μιχαλοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass