Στο… σπίτι τους τα αρχαία των Φαρσάλων

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΗ»

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2018 15:36

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, η αρχαιολογική έκθεση «Κάστρο Φαρσάλων, Ματιές σε μια αρχαιολογική πόλη».

Η έκθεση αυτή λειτουργούσε στην αίθουσα των Περιοδικών Εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από την 1η Φεβρουαρίου 2018. Τα Φάρσαλα για πρώτη φορά υποδέχονται το αυθεντικό αρχαιολογικό σύνολο από την ανασκαφή που γίνεται στην Καλλιθέα Φαρσάλων, αφού έως τώρα εκτίθετο μόνο εποπτικό υλικό της ανασκαφής, ήτοι πίνακες και μακέτες. Τα ευρήματα μελλοντικά θα στεγαστούν μόνιμα στο παλαιό Διδακτήριο. Το παλαιό Διδακτήριο Φαρσάλων, που χτίστηκε το 1928 και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παραχωρήθηκε από τον Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση το Υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες μουσειογραφικές μελέτες ώστε μελλοντικά να αποκτήσει ξανά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στεγάζοντας τη συλλογή Φαρσάλων. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και σε βάθος διετίας το διδακτήριο θα είναι έτοιμο. Ετσι στα Φάρσαλα δημιουργείται ένα δίπολο αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, αφού στον Πύργο Καραμίχου (κτίσμα που χρονολογείται περίπου στα 1690-1710) θα φιλοξενούνται ευρήματα και υλικό από τη νεότερη ιστορία της περιοχής και στο παλαιό Διδακτήριο θα φιλοξενούνται ευρήματα που έχουν έρθει έως τώρα στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή των Φαρσάλων.

Στα χθεσινά εγκαίνια την εισαγωγική ομιλία έκανε η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, αρχαιολόγος κ. Βάσω Νούλα, που στάθηκε στην πορεία της αρχαιολογικής συλλογής. Αναφέρθηκε στο χρονικό από τότε που το πληροφοριακό υλικό εκτίθετο στην Αλμπέρτα του Καναδά το 2010, στο 2013 με την επικαιροποίηση του υλικού και την έλευσή του στα Φάρσαλα, στην 1η Φεβρουαρίου 2018 που έγιναν τα εγκαίνια στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας της περιοδικής αρχαιολογικής συλλογής -που εκτίθεται για πρώτη φορά-, και στο χθες με την έκθεση της συλλογής στο… σπίτι της.

Επειτα στα εγκαίνια χαιρέτισαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισα κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο δήμαρχος Φαρσάλων που αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό δίπολο πολιτισμού που δημιουργείται στα Φάρσαλα, η Ολλανδή αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καναδά κ. Μαργαρίτα Χαάγκσμα που μίλησε περί του αρχαιολογικού προγράμματος για το Κάστρο της Καλλιθέας, και η Ελληνίδα διευθύντρια της ανασκαφής κ. Σοφία Καραπάνου που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και την έκθεση. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, κατά την οποία σε οθόνη προβάλλονταν εικόνες και βίντεο από τον χώρο μελέτης, από τον χώρο ανασκαφής στο Ναρθάκι, αλλά και εικόνες από ξεναγήσεις. Επίσης η χορεύτρια Ανδριάνα Παπανικολάου χόρεψε αρχαιοελληνικούς χορούς συνοδεία αρχαιοελληνικής μουσικής, αλλά και δραματοποίησε σκηνές από την Ασπίδα του Ηρακλή όπως τις περιέγραψε ο Πίνδαρος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass