Συγκινητικό αντάμωμα στο Μεγαλόβρυσο

Με παραδοσιακούς χορούς, έκθεση φωτογραφιών και ζωγραφικής * Κάλεσμα για συγκέντρωση εργαλείων και λαογραφικού υλικού

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2018 22:12

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου στο Μεγαλόβρυσο της Αγιάς, το 13ο Αντάμωμα Νιβολιανιτών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και τον Δήμο Αγιάς, με τη βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου και της ταβέρνας «Νιβόλιανη», σε μια προσπάθεια που ως στόχο της έχει τη συνάντηση των απανταχού Mεγαλοβρυσιωτών και τη σύσφιξη των σχέσεών τους.

Πλήθος κόσμου γέμισε τη μεγάλη πλατεία σε ένα πολύωρο γλέντι που κράτησε σχεδόν ως το πρωί υπό του λαϊκοδημοτικούς ήχους της εξαμελούς ορχήστρας του Αποστόλη Κωσταβέλη. Τα χορευτικά τμήματα της Ανάβρας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Όμηρος» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» καταχειροκροτήθηκαν στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας και των νησιών μας.

Εντυπωσιακές ήταν επίσης και απέσπασαν ευμενή σχόλια απ’ όλους, δύο εκθέσεις που στήθηκαν στον ίδιο χώρο ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά. Η μία της Βασιλικής Αναστασίου, φοιτήτριας σε Σχολή Καλών Τεχνών, με έργα ζωγραφικής, και η άλλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου με παλιές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιλτιάδης Χατζούλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευάγγελος Λάμπρου, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και εκ μέρους της Δημοτικής αρχής ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Ο κ. Χατζούλης καλωσόρισε τον κόσμο, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Ανταμώματος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου και κάλεσε τους συγχωριανούς του να βοηθήσουν σε μια νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες ο Σύλλογος. Προσπάθεια συγκέντρωσης, συντήρησης, καταγραφής και, εν συνεχεία, έκθεσης σε αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου λαογραφικού υλικού, αντικειμένων και εργαλείων που χρησιμοποιούνταν παλιά στην καθημερινή ζωή, στο νοικοκυριό ή στις αγροτικές και άλλες εργασίες των κατοίκων. Υπεύθυνος δε συλλογής αυτών ορίστηκε ο αντιπρόεδρος Χρυσόστομος Λάμπρου. «Ελπίζουμε» είπε «πως του χρόνου τέτοια μέρα θα είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε τη λαογραφική μας αίθουσα».

 Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ευάγγελος Λάμπρου, καλωσόρισε κι αυτός με τη σειρά του τους Νιβολιανίτες που ξανάσμιξαν, τους φίλους και τους επισκέπτες του χωριού που θέλησαν να χαρούν και να διασκεδάσουν κι αυτοί στο Αντάμωμα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συντελεστές του και να επισημάνει τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στο Μεγαλόβρυσο όλα τα χρόνια οι πρόεδροι και τα συμβούλια που πέρασαν από την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Επίσης, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά έργα που σύντομα θα πραγματοποιηθούν στο χωριό, ήτοι στο φράγμα Μπελμά, στην πλακόστρωση κεντρικού δρόμου και στην κατασκευή δύο υδατοδεξαμενών. Κάλεσε, τέλος, τους συγχωριανούς του να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ένα τέτοιο μέρος που βρίσκεται μέσα στο πράσινο, και υπογράμμισε τη συνεχή παρουσία της Τοπικής Κοινότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα, όταν το χωριό έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα με το χιόνι λόγω του μεγάλου υψομέτρου.

Εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, ο κ. Σκαρκάλης αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Συλλόγου και κάλεσε τον κόσμο να στηρίζει τις προσπάθειές του.

Τέλος, ο κ. Μπαργιώτας συνεχάρη τους διοργανωτές για το Αντάμωμα, αναφέρθηκε στον κόσμο και στη μαζική συμμετοχή του, που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι έμπρακτα αγαπάει το χωριό, ενώ χαρακτήρισε το Μεγαλόβρυσο ως έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o ιερέας π. Ιωάννης Ολαέρου, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Σμυρλής, ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, η δημοτική σύμβουλος και εντεταλμένη για την εποπτεία και τον συντονισμό του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Δασών του Δήμου Αγιάς, Χριστίνα Γιαννουλέα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου Γιάννης Πατσιαβούρας, ο πρόεδρος του «Μιλτιάδη Δάλλα» και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ», Βασίλης Βαλάρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς Βαΐτσα Παπακώστα.

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα χορευτικά, που συμμετείχαν, εδόθησαν αναμνηστικές πλακέτες. Την παρουσίαση του προγράμματος της βραδιάς, της λαχειοφόρου, των δωροθετών αυτής και των χορηγών έκανε ο γραμματέας του Συλλόγου, Βασίλης Γκουράβας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στις επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου για τον μήνα Αύγουστο.

Η πρώτη εκδήλωση, αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή βράδυ ήταν παράσταση Καραγκιόζη από τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Αγάπιο Αγαπίου και τους συνεργάτες του.

Η επόμενη, στον εορτασμό της Παναγίας, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, όπου, όπως είναι καθιερωμένο, ο Σύλλογος μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, θα προσφέρει κέρασμα με τσίπουρο και λουκούμι σε όλους τους εκκλησιαζόμενους.

Η τρίτη κατά σειρά, το ερχόμενο Σάββατο 18 Αυγούστου, στις 9:30 μ.μ., στην πλατεία, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, πάρτι με δίσκους βινυλίου.

Και τέλος, την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 7 το πρωί, περίπατος για όλους στη διαδρομή Μεγαλόβρυσο – Προφήτης Ηλίας. Οι περιπατητές θα ξεκινήσουν από την πλατεία, θα περάσουν από τις τοποθεσίες «Καραούλια», «Άγιοι Ανάργυροι», «Σκιδά» και από τον δασικό δρόμο θα φτάσουν στη θέση «Μηλόπετρες», ένα λιβάδι καταπράσινο με παράξενα σχήματα βράχων, λίγο πριν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μέσα στο πανέμορφο τοπίο του Κισσάβου, όπου εκεί θα υπάρξει διάλειμμα για ξεκούραση. Η επιστροφή θα γίνει από άλλο μονοπάτι στη διαδρομή Προφήτης Ηλίας, «Ύψωμα», δασικός δρόμος Μεγαλοβρύσου, δρόμος Ανατολής – Μεγαλοβρύσου, «Μεγάλη Βρύση», διαμέσου του χωριού τερματισμός στην πλατεία. Ο Σύλλογος θα προσφέρει στους συμμετέχοντες αναμνηστικά καπελάκια.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass