Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιορτή Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη

ΜΕ ΤΟΥΣ Β. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2018 22:20

Ένα διήμερο κρασιού, μουσικής, χορού, κεφιού και διασκέδασης διοργανώνεται στη Ραψάνη. Αναλυτικότερα, μεθαύριο Παρασκευή 24 Αυγούστου και το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 στην Αγία Τριάδα Ραψάνης στήνεται γλέντι με παραδοσιακή μουσική και δωρεάν τοπικό κρασί στο πλαίσιο της Γιορτής Οίνου και Αμπέλου.

Ο Βασίλης Μπαλογιάννης την Παρασκευή και ο γνωστός σε όλους καλλιτέχνης Βαγγέλης Κονιτόπουλος το Σάββατο το βράδυ αναλαμβάνουν τη διασκέδαση και για τις δύο αξέχαστες βραδιές στο τέλος του καλοκαιριού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν ο Δήμος Τεμπών -ΔΟΠΑΠΕΠ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Τοπική Κοινότητα Ραψάνης και μαζικοί φορείς Ραψάνης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη (PDO Rapsani) θεσμοθετήθηκε το 1971. Οι οίνοι ΠΟΠ Ραψάνη έχουν κωδικό ΡΨ.

Ο αμπελώνας των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας και της Λάρισας, σε έκταση 1.700 στρεμμάτων περίπου και σε υψόμετρα από 150μ έως 750μ. Εκτείνεται στο μαγευτικό σκηνικό της βορειοανατολικής απόληξης της κοιλάδας των Τεμπών, που δημιούργησε ο ποταμός Πηνειός χωρίζοντας το νοτιοανατολικό τμήμα του Ολύμπου (2.917,9μ.) από το βορειοδυτικό τμήμα του Κισσάβου (Όσσα, 1.978μ.).

Η μεγαλύτερη έκταση της ζώνης των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη είναι στη βορειοδυτική πλευρά της κοιλάδας σε περιοχές της γραφικότατης Ραψάνης, η οποία δημιουργήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. αιώνα ως βυζαντινός οικισμός και του Πυργετού του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου. Μικρότερη έκταση είναι απέναντι στη νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας σε περιοχές της πρώην κοινότητας Αμπελακίων (σήμερα όλη η έκταση στον ενιαίο Δήμο Τεμπών).

Ο αμπελώνας της Ραψάνης είναι διαμορφωμένος σε κύπελλα και υπάρχουν μερικά αμπελοτόπια, ιδίως ορεινά, που είναι πυκνοφυτεμένα έως και με 1.000 πρέμνα στο στρέμμα.

Ποικιλίες οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη: ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό (ή αμπελακιώτικο).

Παραδοσιακά, τα αμπέλια της Ραψάνης περιείχαν και τις τρεις ποικιλίες σε ποσοστό 1/3 από την κάθε μία και αυτό ήταν εν γένει και το ποσοστό συμμετοχής τους στα κρασιά της περιοχής. Σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν τηρείται.

Η αμπελουργική ζώνη της Ραψάνης είναι η νοτιότερη και μικρότερη ζώνη από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ που στην ποικιλιακή τους σύνθεση περιέχουν ξινόμαυρο (ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα οι άλλες τρεις).

Το κρασάτο είναι τοπική ποικιλία της περιοχής και παίζει στους οίνους ΠΟΠ Ραψάνη τον ίδιο ρόλο που παίζει η νεγκόσκα στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, μαλακώνει δηλαδή τα χαρακτηριστικά τους. Το σταυρωτό μάλλον κατάγεται από την Εύβοια και ήρθε στην περιοχή μέσω Αμπελακίων (εξού και το 2ο όνομά του). Ο ρόλος του στους οίνους ΠΟΠ Ραψάνη είναι αμφιλεγόμενος, αφού -σύμφωνα με κάποιους- προσφέρει σώμα και σύμφωνα με άλλους απολύτως τίποτα.

Στην περιοχή της Ραψάνης καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου και ιδίως η ερυθρή γαλλική ποικιλία σειρά.

Τύπος οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη: ερυθρός ξηρός.

Η ύπαρξη της ζώνης σήμερα οφείλεται στην εταιρεία Ε. Τσάνταλης, που ανέλαβε να λειτουργήσει το συνεταιριστικό οινοποιείο που έως και το 2005 ήταν ο μοναδικός οινοπαραγωγός.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα