Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε για τους επισκέπτες το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ - ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 15:42

Τους πρώτους επισκέπτες τους υποδέχθηκε το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, που βρίσκεται στον Μύλο του Παππά. Τα νέο εντυπωσιακό και σύγχρονο Μουσείο, που θα εγκαινιαστεί επισήμως το φθινόπωρο, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί παιδιά της πόλης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» αλλά και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τους αντιδημάρχους Πάνο Σάπκα και Δημήτρη Δεληγιάννη.

Οι πρώτοι «επίσημοι» επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη πορεία διαμόρφωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. Εξάλλου, το σιτάρι αποτέλεσε το κύριο προϊόν του Θεσσαλικού κάμπου, σύμβολο ζωής και ανάπτυξης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο Μουσείο υπάρχει μια παρουσίαση: Της καλλιέργειας του σιταριού, της συλλογής και αποθήκευσης του από τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Της επεξεργασίας του σιταριού και της άλεσης του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους. Των προϊόντων του σιταριού και του αλεύρου και των τρόπων παραγωγής ψωμιού.

Η παρουσίαση αυτή περιέχει: Φωτογραφίες καλλιεργειών σιταριού στις διάφορες εποχές του χρόνου στον Θεσσαλικό κάμπο. Φωτογραφίες – αφίσες από της επεξεργασία του σιταριού και την άλεσή του, με παραδοσιακά αλλά και με σύγχρονα μέσα. Έκθεση μηχανημάτων ή τμημάτων μηχανών που σώθηκαν από το παλαιό εργοστάσιο του Μύλου μετά την πυρκαγιά.

Έκθεση παλαιών μηχανημάτων που προτείνεται να αγοραστούν από άλλους παλαιούς αλευρόμυλους ώστε να δοθεί στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός αλευρόμυλου των αρχών του αιώνα. Φωτογραφίες των παλαιών μηχανημάτων στις παλαιές θέσεις τους με επεξήγηση του ρόλου και τρόπου λειτουργίας τους. Κείμενα που θα κατευθύνουν τον επισκέπτη και θα εξηγούν όλη τη διαδικασία καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού έως την παραγωγή αλεύρου από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Κείμενα, φωτογραφίες και διαγράμματα που θα εξηγούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου αλευρόμυλου. Προβολή ντοκιμαντέρ σε μεγάλες επίπεδες οθόνες για την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή αλεύρου. Προβολή βίντεο με συνεντεύξεις από εργαζόμενους στην παλιά αλευροβιομηχανία, αλλά και από μέλη της οικογένειας Παππά.

Προβολή εικόνων σε ειδικές οθόνες, αλλά και στους τοίχους ή σε μεγάλες επιφάνειες του Μουσείου με στιγμιότυπα από την παραγωγή αλεύρου αλλά και από τις γεωργικές εργασίες της καλλιέργειας του σιταριού.

Επίσης σε ειδικές αίθουσες υπάρχει: Παρουσίαση της ιστορίας της πόλης του μέσα από παλιές φωτογραφίες του σημαντικού φωτογράφου της πόλης αείμνηστου Τάκη Τλούπα. Παρουσίαση της ιστορίας του κτιρίου του Μύλου, και των διαδοχικών φάσεων οικοδόμησής του μέσα από σχέδια και διαγράμματα του κτιρίου. Κατασκευή και έκθεση μακέτας του κτιρίου όπου θα φαίνεται και όλη η παραγωγική διαδικασία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2410-530083.

Gallery άρθρου