Φεστιβάλ με τη «σφραγίδα» της Λυρικής Σκηνής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 15:30

Ξεκίνησε προχθές με τα πρώτα θεατρικά εργαστήρια ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών που γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Χθες στους χώρους του Μύλου του Παππά δόθηκε συνέντευξη Τύπου για το φεστιβάλ πολιτισμού, η ακτινοβολία του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της περιφέρειάς μας και εξαπλώνεται σε πανελλήνια -αν όχι διεθνή- επίπεδα. Ενδεικτικά ένας εκ των συμμετεχόντων, ο Περικλής Λιακάκης, που δραστηριοποιείται στη Βιέννη ως καθηγητής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο, επισήμανε ότι χώροι-κυψέλες πολιτισμού σαν του Μύλου του Παππά δεν πρέπει να υπάρχουν στην αυστριακή πρωτεύουσα. Και πώς να μην είναι τόσο υψηλό το επίπεδο όταν το φεστιβάλ αυτό είναι υπό την αιγίδα της Λυρικής Σκηνής. Μάλιστα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης θα «διδάξει» κι ο ίδιος σε κάποια θεατρικά εργαστήρια.

Τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που επισήμανε ότι «Η συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, και η παρουσία του καλλιτεχνικού της διευθυντή Αλέξανδρου Ευκλείδη, αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μας, αλλά κυρίως δίνει μια άλλη διάσταση και κύρος στον Μύλο Παραστατικών Τεχνών που διοργανώνουμε για 5η συνεχή χρονιά.

Όπως ξέρετε, το εν λόγω φεστιβάλ έγινε για να αναδείξει την παραγωγή των ομάδων και των αυτόνομων νέων καλλιτεχνών που συναντιούνται και δημιουργούν στον Μύλο του Παππά, αλλά και να προκαλέσει  κοινές καλλιτεχνικές εμπειρίες και συνέργειες με ομάδες τόσο από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, μυώντας το κοινό της πόλης στις διάφορες σύγχρονες μορφές των παραστατικών τεχνών.

Έτσι, εντάξαμε στο πρόγραμμά μας τη Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά στην έδρα της Εναλλακτικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα.  Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ από την άλλη, επέλεξε τη Λάρισα για τη δεύτερη Συνάντηση, αναγνωρίζοντας την καλλιτεχνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια.

Ήδη βρίσκονται εδώ το Studio Όπερας του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, οι Φωνές του Νότου από το Ρέθυμνο, το Ωδείο Άμφισσας, και φυσικά το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, για να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα κάνουν ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, η Δήμητρα Τρυπάνη, συνθέτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Κυριακή Σπανού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, και να μας παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο του Μύλου. Πιστεύω ότι η διοργάνωση της Συνάντησης Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας και κατ’ επέκταση ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία υπερασπιζόμαστε με την πολιτική μας στον πολιτισμό: δημιουργία, συνέργεια, καινοτομία, διάδραση, πειραματισμό, επικοινωνία, συγκίνηση, απόλαυση, ανάταση, αφύπνιση, σύγχρονη αισθητική, που να αφορά στις ανάγκες και τις προσδοκίες του σήμερα. Κι όλα αυτά σε υψηλό επίπεδο. Κάθε χρόνο ανεβάζουμε τον πήχη και λίγο ψηλότερα… Θα κλείσω δανειζόμενος μια φράση του εικαστικού Δημήτρη Μυταρά ”H τέχνη δε μορφώνει αλλά κάνει κάτι περισσότερο, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης”».

Ακολούθησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης που ανάμεσα σε άλλα σημείωσε «Η Εναλλακτική Σκηνή είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο του μουσικού θεάτρου. Η σκέψη μας από την αρχή με τον Γιώργο Κουμεντάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, ήταν να δώσουμε χώρο όχι μόνο στις φωνές της Αθήνας αλλά και σε φορείς, ομάδες και θεσμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο μουσικό θέατρο και στην περιφέρεια. Ετσι με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο ιδρυτικός δωρητής της Εναλλακτικής Σκηνής και υποστηρίζει και αυτή τη συνάντηση των θιάσων της περιφέρειας, ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ομάδων μουσικού θεάτρου που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα που είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε ομάδες και φορείς…».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης ο Περικλής Λιακάκης που ευχαρίστησε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στη φωτογραφική του έκθεση που εκτίθεται στο ισόγειο του Μύλου, αλλά και επισήμανε «ο Μύλος είναι ένα οίκημα για τις τέχνες, εξαιρετικού επιπέδου, στη Βιένη δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι τέτοιο…», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου Κώστας Λαμπρούλης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου Άμφισσας κ. Ελένη Ιντέρνου και η Αντιγόνη Αραμπατζόγλου από το Ρέθυμνο που ήρθε στη Λάρισα με «Τις φωνές του Νότου».

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Από προχθές οι θίασοι μουσικού θεάτρου παρακολουθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους στο Θέατρο του Μύλου με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

19.00 – 20.00 «Η δική μας γειτονιά» - Φωνές του Νότου (Ρέθυμνο)

 Περάστε απ’ τη δική μας γειτονιά!

Να θυμηθούμε μέσα από τραγούδια, εκείνες τις παρέες στις γειτονιές, στις πλατείες, στις αυλές, που μαζευόμασταν μικροί μεγάλοι ρεφενέ, με ένα μεζέ κι ένα κρασί και μοιραζόμασταν χαρές και λύπες.

Η παρέα των Φωνών ανοίγει την συντροφιά της και σας καλεί να πάρετε μέρος στα γλέντια της, με τραγούδια παλιά κι αγαπημένα που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει.

Τραγούδια που μας θυμίζουν πρόσωπα αγαπημένα, εποχές περασμένες.

Τότε που μύριζαν οι αυλές βασιλικούς και γιασεμιά. Τότε που οι μελωδίες έδιωχναν μακριά τα βάσανα και την θέση τους έπαιρναν οι χαρές και τα γέλια.

Κοπιάστε λοιπόν!

20.30 – 21.30 «La Dirindina» - Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Την όπερα του Ντομένικο Σκαρλάττι «La Dirindina» παρουσιάζει το τμήμα μονωδίας-μελοδραματικής του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γρηγόρη Πυριαλάκου.

 

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

19.00 – 20.00 Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου - Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ωδείου Άμφισσας

Μέσα από μια σειρά αποσπασμάτων επιλεγμένων απ’ όλη τη ροή του αρχικού κειμένου, δέκα ανθρώπινες φιγούρες σε διαρκώς εναλλασσόμενους ρόλους προσφέρουν τις φωνές και τα σώματά τους στην υπηρεσία της αφήγησης και ενσαρκώνουν κομβικές στιγμές της ερωτικής, και όχι μόνο, ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.

Με αντικείμενο αναφοράς το βιβλίο που όλα τα πρόσωπα κρατούν στη διάρκεια της παράστασης, αφηγούνται το παραμύθι των δύο ηρώων ξεπερνώντας τα όρια του χώρου και του χρόνου.

20.30 – 21.30 Σ' ένα πηγάδι - ΣΜουΘ

Μια διαδρομή στη μέρα, ανάμεσα στους ανθρώπους, τις ιστορίες, τις συνήθειες, τις αναζητήσεις, τις στιγμές, το φως, το σκοτάδι και τα όνειρά τους!

Μια πρωτότυπη δημιουργία της ομάδας των εργαστηρίων του ΣΜουΘ, με κείμενα και στίχους που προέκυψαν από τη δημιουργική διαδικασία του αυτοσχεδιασμού.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος

Χορογραφία: Δέσποινα Μπουνίτση

Μουσική: Φίλιππος Ζούκας

Κείμενα: εργαστήρι δημιουργικής γραφής ΣΜουΘ

Στίχοι: εργαστήρι μουσικής ΣΜουΘ

Εικόνες: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Παίζουν:

Ελένη Κυρατζή, Αποστόλης Λύγδας, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Ριζούλης, Θανάσης Σαλιαμπούχος, Ήβη Σαμαρά, Μαρία Σαλιαμπούχου, Όλια Σαριμπαλίδου Αντωνία Τρικαλιώτη, Αλεξάνδρα Φραντζολά, Μαρία Τσιρίκογλου, Λώρα και Ειρήνη Τσικρίκη, Δανάη Χαραμή, Περικλής Χασταλής, Νατάσα Χατζιδάκη

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις θέσεων 2410 - 614449 καθημερινά από 10:00 - 14:00, Αντιδημαρχία Πολιτισμού - Μύλος του Παππά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass