Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «Παραμυφικό» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2018 16:22

Για δύο παραστάσεις, στις 19 και 20 Οκτώβρη, η ομάδα του ΣΜουΘ ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να ξεδιπλώσει το ολόδικό της «Παραμυφικό».

Ένα τεράστιο νυφικό και μια άφαντη, μυθική νύφη. Μια γαμήλια γιορτή που μετατρέπεται σε σαρκοφάγο καρναβάλι. Μια ονειρική τελετή που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του «Παραμυφικού», της πιο εμβληματικής δημιουργίας του ΣΜουΘ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, και αναβιώνει πληρέστερη και ανανεωμένη σε συμπαραγωγή με την ΕΛΣ.

Η παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, είναι μια σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.

Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το «Παραμυφικό» ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα -αλλά ποτέ φανερή- νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή, καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενα: Κώστας Λαμπρούλης. Μουσική: Φίλιππος Ζούκας, Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Κυπριώτη. Χορογραφία-Κινησιολογία: Δέσποινα Μπουνίτση. Ερμηνευτές-Συνδημιουργοί: Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου. Εικαστική επιμέλεια: Δήμητρα Εξάρχου. Ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Ψύρρα. Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Χατζηαντωνίου.