Διαχρονική η αξία του Μ. Καραγάτση

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΑΨΑΝΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 22:05

«Στον ωμό ρεαλισμό όλος βουτιέμαι...». Με αποφθέγματα και σκέψεις του αξιόλογου λογοτέχνη και μυθιστοριογράφου ξεκίνησε χθες στο «Χατζηγιάννειο» η 4η Φιλολογική και Παιδαγωγική Συνάντηση με θέμα τον Μ. Καραγάτση.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος επισήμανε το αμείωτο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι χαρακτήρες στα έργα του συγγραφέα και δεσμεύτηκε πως στο Λαογραφικό Μουσείο Ραψάνης θα παραχωρηθεί μία αίθουσα προς τιμήν του σύγχρονου αυτού πεζογράφου, για την πολιτιστική κληρονομιά που έχει αφήσει. Για την πολυσχιδή προσωπικότητα και τη διαχρονική αξία του Μ. Καραγάτση μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρίτα Παπαρούση τονίζοντας πως: «Παρά τις αντιξοότητες το έργο του μας δίνει αφορμές, ώστε τα «Καραγάτσια» ως θεσμός να διοργανώνονται και τα επόμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας κ. Αναστάσιος Μάτος μίλησε για το πλαίσιο της διημερίδας και ανέφερε ότι: «"Από τον συγγραφέα στο σχολείο" ο τίτλος ενσωματώνει και αντανακλά τον στόχο». Και εξήγησε πως η διημερίδα είναι μία συζήτηση με επίκεντρο τον συγγραφέα, το έργο του, αλλά και την εκπαιδευτική σκοπιά που μπορεί να έχει.

Η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης κ. Καλλιόπη Γαζέτα στον χαιρετισμό της αρκέστηκε στα λόγια του κριτικού λογοτέχνη Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου: «Ήταν βέρος Θεσσαλός. Η φωνή του τόπου του μιλούσε πάντα μέσα του. Γιατί ήταν οι ρίζες του βαθιές. Γιατί τον τόπο του, είχε καλά γνωρίσει. Γιατί έζησε για διάστημα ανάμεσα στους ντόπιους και στους ξένους».

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, όσοι παρευρέθηκαν μυήθηκαν στον νατουραλισμό των έργων του Μ. Καραγάτση, περιηγήθηκαν στον θεσσαλικό κάμπο, ταλαντεύθηκαν ανάμεσα στο λογοτεχνικό πάθος και στο δημοσιογραφικό καθήκον, ανακάλυψαν τον ερωτισμό στον «Γιούγκιερμαν», το σύμβολο και τη συμβολή στη γυναικεία ισότητα μέσα από την «Κάρμεν» καθώς επίσης και τον έρωτα και τον θάνατο ως το βασικό δίπολο στη θεματογραφία του λογοτέχνη.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Σήμερα το πρωί στις 11 στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη, θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της συνάντησης προς τιμή του Καραγάτση όπου και θα ολοκληρωθεί. Όσοι παρευρεθούν θα γνωρίσουν την πατρική πτυχή του Καραγάτση, θα ανακαλύψουν το σημείο που η λογοτεχνία του συναντά την ιστορία, καθώς επίσης και τα τοπία και τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στα έργα του. Για τον μεγάλο Έλληνα πεζογράφο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η κ. Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας, η κ. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, ο κ. Διονύσης Λεϊμονής, η κ. Αντιγόνη Καρύτσα και ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου.

 

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass