ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πίνακες Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη στο Λιτόχωρο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2012 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:22
Στο παλιό αρχοντικό του Γκουντέλια στο Λιτόχωρο θα εκτίθενται πλέον, σε μόνιμη βάση, 125 έργα του Λιτοχωρίτη (εκ μητρός) Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, εικαστικού καλλιτέχνη διεθνούς φήμης. Πρόκειται για έργα που μέχρι πριν από έναν χρόνο φυλάσσονταν στο Παρίσι. Η συλλογή πινάκων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη είναι δωρεά της κ. Islay Grimes, αδελφής της συζύγου του καλλιτέχνη.
Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης θα γίνουν αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο αρχοντικό του Γκουντέλια (έτος ανέγερσης 1902). Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι (τηλέφωνο επικοινωνίας: 23520-83.927).
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί ο πρέσβης και ο πρόξενος της Γαλλίας, άνθρωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες (Διονύσης Σαββόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κώστας Ζουράρις, Φιλαρέτη Κομνηνού, Πόπη Μοσκώφ, Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Λαχάς, Τζίνα Πολίτη, Φίλιος Στάγκος, Μάκης Τρικούκης, Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Κακουλίδης, Άββοτ Ζυλ, Κατερίνα Καριζώνη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Δ.Μαρωνίτης, Ν.Μέρτζος, Βούλα Πατουλίδου κ.ά.), καθώς επίσης και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Οι πίνακες του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη εκτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1997, όταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν τότε και πολιτιστική πρωτεύουσα ολόκληρης της Ευρώπης. Τα έργα αυτά που τότε είχαν έρθει για 40 μέρες στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψαν ξανά στο Παρίσι, τώρα πλέον θα εκτίθενται μόνιμα στο Λιτόχωρο.
Απόφαση της διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου είναι να αποτελέσει το αρχοντικό του Γκουντέλια μια δημοτική αίθουσα τέχνης που θα φιλοξενεί μόνιμα τη συλλογή του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, με στόχο να καταστεί πόλος έλξης για φιλότεχνους, για μαθητές – μαθήτριες σχολείων καθώς επίσης και για επισκέπτες από διάφορα μέρη της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ...
Η Anne Fairholme-Constantinidis όσο ζούσε είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθούν οι πίνακες του αείμνηστου συζύγου της στην «πόλη των θεών», επειδή ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης έλκει την καταγωγή του, εκ μητρός, από το Λιτόχωρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Anne Fairholme-Constantinidis επιθυμούσε να έρθουν οι πίνακες στο Λιτόχωρο, ώστε ντόπιοι, επισκέπτες και τουρίστες να βλέπουν τους πίνακες του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και να αναδειχθούν αυτά τα έργα στην Ελλάδα. Έτσι η επιθυμία της αείμνηστης συζύγου Anne έγινε πλέον πραγματικότητα.
Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης που γεννήθηκε το 1909 στην τότε υπόδουλη από τους Τούρκους Θεσσαλονίκη, γράφτηκε το 1927 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ωστόσο, το 1929 αποβλήθηκε διά βίου από τη σχολή, επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση μιας φοιτητικής απεργίας. Γι’ αυτό και έφυγε στο Παρίσι όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές του σπουδές παρακολουθώντας ελεύθερα μαθήματα.
Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά το πέρας αυτής πήγε ξανά στο Παρίσι, το 1940, όπου σπούδασε φιλοσοφικές σπουδές και απέκτησε πτυχίο φιλολογίας και πτυχίο φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Την περίοδο 1950 – 1954 ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης επιστρέφει για τελευταία φορά στην Ελλάδα αφού στη συνέχεια εγκαθίσταται οριστικά στο Παρίσι, όπου το 1992 φεύγει από τη ζωή.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Η θεματολογία των έργων του είναι παρμένη από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, από ένα εξάμηνο που έκανε στο Άγιο Όρος (θέματα από την ορθόδοξη ζωή), από τη ζωή στο Παρίσι κ.λπ. ενώ έχει αποτυπώσει στον μουσαμά και αυτοπροσωπογραφίες, στιγμές από την καθημερινή ζωή κ.λπ., όπως επίσης ορισμένα έργα του είναι ανεικονικά ή αφαιρετικά ή έργα που σχετίζονται με όψεις γαλλικών πόλεων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass