Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΟΡΕΨΑΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Βερδικουσιώτες στη Λιθουανία

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 2:24 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Λάρισας και του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.) Αθηνών, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους με τη συμμετοχή 14 χωρών. Στο φεστιβάλ κάθε χώρα παρουσίασε τη δική της αυθεντική ιστορική παραδοσιακή κουλτούρα, με τραγούδια, χορούς, οργανικά σχήματα, παραδοσιακές στολές, κουζίνα και παρουσίαση δημιουργίας παραδοσιακής τέχνης. Η Ομάδα του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Λάρισας παρουσίασε παραδοσιακά χορευτικά τραγούδια όπως Αγγελίνα, Κωνσταντής, Κάστρα, Καγγελάρι, τραγούδια του γάμου και διάφορα άλλα της περιοχής Ελασσόνας καθώς και χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Η ομάδα του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.) Αθηνών συμμετείχε με χορούς Μακεδονίας, Θράκης, Πόντου και Νησιώτικα. Την ελληνική κουζίνα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι γυναίκες των δύο ελληνικών συγκροτημάτων με γεμιστά, κεφτέδες, ελληνική ντοματοσαλάτα, ελιές και τσίπουρο, τα οποία έγιναν ανάρπαστα από τους επισκέπτες, από τους οποίους αποσπάσαμε το βραβείο της καλύτερης κουζίνας μεταξύ των 14 χωρών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.
Τα χορευτικά συγκροτήματα συνόδευσαν αφιλοκερδώς οι διακεκριμένοι μουσικοί: Κώστας Δρακάκης (κλαρίνο), Παναγιώτης Κατσίπης (βιολί), Ειρήνη Τριανταφυλλίδη (λαούτο) και Μαρίνα Τζάκου (τουμπερλέκι). Επίσης στην αποστολή συμμετείχε και ο γλύπτης Βασίλης Οικονόμου, από το Δομένικο Ελασσόνας που παρουσίασε έργα λαϊκής τέχνης (λιθογλυπτικής) στο ελληνικό περίπτερο μαζί με τα εκθέματα κεντημάτων από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας τα οποία επιμελήθηκαν τα κορίτσια του (Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.).
Ακόμη την ελληνική αποστολή συνόδευαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Ελασσόνας κ. Σταύρος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Συκιάς Ποταμιάς κ. Χρήστος Καρασίμος και ο Ελασσονίτης δημοσιογράφος κ. Απόστολος Βάλλας.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Δρ. Κώστας Σαχινίδης καθηγητής - Σύμβουλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.