ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Η Θεσσαλία του χθες μέσα από τις σελίδες του Καραγάτση

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 20:12 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
 Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Μ. Καραγάτση, οι Θεσσαλοί συνεχίζουν να αγαπούν και να αγκαλιάζουν το συγγραφικό του έργο. Απόδειξη το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τα αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, που πραγματοποίησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγιάς στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα».Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Δημηρούλης, χαρακτήρισε τον Καραγάτση πολύ σημαντικό συγγραφέα, επισημαίνοντας ότι ξεπερνά τους Θεοτοκάτο και Μυριβήλη σε αφηγηματική δύναμη. «Θα τον κατέτασσα μαζί με τον Καζαντζάκη, υπό την έννοια της αφήγησης, χωρίς βέβαια να τους εξομοιώνω», τόνισε ο κ. Δημηρούλης.Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη γενιά του ’30, υπογράμμισε ότι στην ποίηση ήταν πολύ πρωτοποριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στο μυθιστόρημα παρέμεινε παραδοσιακή, καθώς πέρασε ένας ολόκληρος μοντερνισμός από την Ευρώπη και δεν τους άγγιξε καθόλου.
Ακολούθως, μίλησε για την εντοπιότητα του Καραγάτση και πως ενσωμάτωσε την εφηβεία και τις μνήμες του μέσα στη γραφή του, ενώ τον χαρακτήρισε αντιφατικό ως άνθρωπο και ως συγγραφέα, αφού τα κείμενά του δεν έχουν όλα την ίδια δύναμη.
Τόνισε δε ότι ο μεγάλος συγγραφέας δεν δέχτηκε την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. «Ο Καραγάτσης πίστευε ότι η κοινωνία βασίζεται στην κυριαρχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δυο φύλα, στην επιβίωση και τη διατήρηση του είδους. Πίστευε ότι αυτοί είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί μέσα στην κοινωνία, και ως ένα βαθμό, αυτό βγαίνει μέσα από κάποια κείμενά του, όπως τον «Γιούγκερμαν». Θεωρήθηκε σκανδαλώδης η γραφή του, γιατί έθιγε με πιο ανοιχτή γλώσσα σεξουαλικά ζητήματα σε δύσκολες εποχές», υποστήριξε ο ομιλητής.
Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ο κόσμος ασχολείται ακόμα με τον Καραγάτση είναι η δύναμη της τηλεόρασης, που έκανε εικόνα τα κείμενά του, αφού, σύμφωνα και με επίσημες έρευνες, οι Έλληνες είναι τελευταίοι στην ανάγνωση βιβλίων στην Ευρώπη.
Η συγγραφέας Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του Καραγάτση, στους δεσμούς του με το νομό Λάρισας και στην πορεία της ζωής του, χαρακτηρίζοντάς τον διαχρονικά επίκαιρο και επιφανέστερο της γενιάς του.
Μιλώντας με συγκίνηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τη σχέση του σημαντικού συγγραφέα με τη Θεσσαλία: «Ο Καραγάτσης αγάπησε πολύ τη Ραψάνη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλία. Και ήθελε πάντα να θυμάται τους αγαπημένους τόπους, όπως τους έζησε στα πρώτα χρόνια της νιότης του. Αναμνήσεις, ρέμβη της ψυχής, αναπόληση, διαφαίνονται στις περιγραφές του. Τα κείμενά του που αφορούν στη Θεσσαλία, δοσμένα με χιούμορ και αγάπη, με λάμψη και κομψότητα. Με μια ισορροπημένη αρμονία. Υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά όχι άγριες. Παρουσιάζονται εναλλαγές, αλλά όχι απότομες. Μέσα από τις σελίδες του ζει η Θεσσαλία των παιδικών, των εφηβικών, αλλά και των κατοπινών του χρόνων, με τις αρχές του τόπου, με τους κολίγους και τους τσιφλικάδες, με τους απλοϊκούς ανθρώπους, με τους λαϊκούς τύπους, με τους τύπους του καφενείου, με το κρασί, με τα τραγούδια. Η ατμόσφαιρα της Θεσσαλίας της περιόδου του 1915, 1925 και 1935. Κάθε σελίδα και μια ιστορία, κάθε γραμμή και μια φωνή από τα περασμένα. Ευλαβικές αναπολήσεις, που μας ανοίγουν τις καρδιές, αλλά και τα μονοπάτια της μνήμης, γυρίζοντάς μας στο παρελθόν».
Συγχρόνως με τις ομιλίες, προβάλλονταν φωτογραφικά στιγμιότυπα της ζωής του Καραγάτση. Αποσπάσματα κειμένων από το έργο του διάβασαν μέλη της θεατρικής ομάδας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας». Παράλληλα, προβλήθηκαν αποσπάσματα των τηλεοπτικών σειρών Λιάπκιν και Γιούγκερμαν. Αγαπημένα τραγούδια του Καραγάτση και μελοποιημένα ποιήματα του φίλου του Ν. Καββαδία απέδωσαν η Ελένη Σαμαρίνα και ο Βασίλης Μπάτσικας, ενώ η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, βασισμένη στο έργο του Μ. Καραγάτση, συντρόφευε τους παρισταμένους στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης ζωντανεύοντας βιώματα από περασμένες νοσταλγικές εποχές, όπως αναδύονται μέσα από την πένα του συγγραφέα.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από το δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη των Θεσσαλικών Επιλογών της «Ε» κ. Αχιλλέα Τραγούδα, ενώ των ομιλιών προηγήθηκαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αγιάς Β. Κουτσαντά, της προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγιάς Σοφίας Σοφολόγη και του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας κ. Θωμά Ψύρρα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος π. Νεκτάριος, ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Ντόκος, η πρόεδρος του Θ.Θ. Μαρία Αγραφιώτη, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Αγιάς κ. Μπατζόλας Ζάχος και η εκδότης - διευθυντής της «Ε» κ. Δ. Δημητρακοπούλου κ.ά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass