25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΤΙΜΑ Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Πηγή πλούτου οι δωρεές έργων

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Πλουτίζει ο κόσμος της Τέχνης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι. Κατσίγρα, με την αποδοχή σημαντικών έργων σπουδαίων καλλιτεχνών με πιο πρόσφατη τη δωρεά δεκατεσσάρων έργων του Πωλ Σουλικιά. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, χώρος φύλαξης ανεκτίμητων θησαυρών ανυπολόγιστης συναισθηματικής αξίας, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια είναι το σπίτι για εφτακόσια ογδόντα ένα έργα της συλλογής τού γενναιόδωρου δωρητή κ. Ιωάννη Κατσίγρα και τετρακοσίων ογδόντα έργων, που προσήλθαν από δωρεές του Δήμου Λάρισας, αλλά και αγορές, μας πληροφορεί ο πρόεδρος κ. Μάριος Ξηρομερίτης, έργα τα οποία αποτελούν πηγή ανανέωσης για την Πινακοθήκη.
«Φέτος, εκτός από τα είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης, τιμούνται και δέκα χρόνια μνήμης από το θάνατο του μεγάλου ευεργέτη κ. Ιωάννη Κατσίγρα, που δώρισε την τεράστια και πολύτιμη συλλογή του, η οποία και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για ολόκληρη την Ελλάδα. Ηθική μας υποχρέωση είναι να διαφυλάξουμε τα έργα και να τα αναδείξουμε και σε πόλεις του εξωτερικού, ώστε να ταξιδέψει η ελληνική τέχνη και σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας είναι όσο μεγάλη είναι και το κτίριό της και βασικός της ρόλος είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολίτη της Λάρισας και στον καλλιτέχνη φέρνοντας όλους πιο κοντά στη μαγεία της Τέχνης μέσα από την καθημερινή επαφή. Το παλαιότερο έργο που εκτίθεται στην Πινακοθήκη είναι η Αποκαθήλωση του Ιησού (18ο αιώνας) του Κουντούρη και το πρώτο έργο της συλλογής του Ι. Κατσίγρα είναι το πορτρέτο της προγιαγιάς του Χρυσής Κατσιάσογλου του Ζαχαρία Ζωγράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα των δωρεών βγαίνουν σε ανατυπώσεις ώστε να μπορούν, όσοι επιθυμούν, να αποκτήσουν ένα έργο Τέχνης από το πωλητήριο της Πινακοθήκης, το οποίο απαρτίζουν ταλαντούχοι άνθρωποι, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στο φιλότεχνο λαρισαϊκό κοινό. Επίσης, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας κάνει τις δικές της δωρεές, με έργα σε ανατυπώσεις, σε δημόσιους οργανισμούς, κλινικές νοσοκομεία και άλλα έτσι ώστε η Τέχνη να μπει στην καθημερινή μας ζωή και οι εργασιακοί χώροι, τα σχολεία να μετατραπούν σε μικρά εκθεσιακά κέντρα» σημειώνει ο κ. Ξηρομερίτης.
 
Δραστηριότητες της Πινακοθήκης
Στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας είναι η δημιουργία αυτόνομων περιοδικών που θα περιλαμβάνουν ποικίλες εκθέσεις και θα αποστέλλονται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Γαλλική Πρεσβεία ύστερα από επαφή με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας να φιλοξενήσει έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης σε έκθεση στο Παρίσι ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί για τον Μάιο – Ιούνιο του 2009 η παρουσίαση Λευκώματος με έργα του Νικολάου Γύζη στο Μόναχο καθώς και ο ίδιος σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.
 
Πρόγραμμα της Δ. Πινακοθήκης για το Φθινόπωρο 2008
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις 10 του μηνός, μια ιδιαίτερη έκθεση θα λάβει χώρα σε διάφορους χώρους σε όλη την πόλη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον πολίτη και στους επισκέπτες να περιηγηθούν δωρεάν στα μονοπάτια της Τέχνης στους δρόμους της Λάρισας. Εκθετήριοι χώροι θα είναι το Δημοτικό Ωδείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το «Χατζηγιάνειο» ,η Γκαλερί Μαργώνη. Ακολουθούν τα εγκαίνια του καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, του μεγαλύτερου Έλληνα καλλιτέχνη της σύγχρονης ιστορίας εν ζωή. Θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή του στο «Μπενάκειο», η θεματολογία των οποίων είναι εξώφυλλα που φιλοτέχνησε ο Γ. Μόραλης για βιβλία ποιητών, λογοτεχνών και εξώφυλλα δίσκων σπουδαίων μουσικοσυνθετών, χειρόγραφα και πίνακές του.
ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΩΛ ΣΟΥΛΙΚΙΑ
Πρόσφατα αλλά και παλαιότερα έργα του δημιουργού τής διασποράς από το 1987 έως σήμερα, σημειώνει η κ. Συραγώ Τσιάρα Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, προτείνουν μια λυρική ανασύνθεση της ορατής πραγματικότητας, βασιζόμενη στην πλαστική επεξεργασία και την ανάδειξη των τονικών αξιών του χρώματος.
Τα θέματα του Πωλ Σουλικιά είναι σταθερά προσανατολισμένα προς την τοπιογραφία, την προσωπογραφία και τη νεκρή φύση, αντλούν στιλιστικά από τη μελέτη του φωτός και τη σεζανική οργάνωση του εικαστικού χώρου, ενώ διακρίνονται από μια διάθεση κατάργησης της γεωμετρικής προοπτικής προς όφελος της σχηματοποίησης των μορφών και της επιπεδότητας, αναφέρει η κ. Τσιάρα σχετικά με τα έργα του κ. Σουλικιά.
«Ο Πωλ Σουλικιά δίνει μια προσωπική εκδοχή του τοπίου, με τοπία κυρίως από τον Καναδά όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Τα χρώματα των έργων του, γήινα και ισορροπημένα, αποπνέουν μια ηρεμία και πολλές φορές ένα αίσθημα γλυκιάς μελαγχολίας, πάντα όμως με την αλήθεια της ζωής έτσι όπως την υπαγορεύει η φύση» σημειώνει ο κ. Χρήστος Σαμαράς αποδίδοντας θερμές ευχαριστίες στο δημιουργό για τη συνεισφορά του στον εμπλουτισμό της Πινακοθήκης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass