ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

«Σπάζοντας» τα δεσμά του χρόνου

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
«Λοιπόν, φανέρωσέ μας τα όλα κι αποκρίσου μας πρώτα σε τούτο: για ποιο λόγο τάχα ο Δίας έτσι ατιμωτικά κι αλύπητα σε βασανίζει; Πες μας.» ξεφώνισε ο χορός στην εισαγωγή της κορυφαίας τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, που ανέβασε χθες με επιτυχία το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης σε συνεργασία με το «Σύλλογο Ιστορικό Κέντρο Λάρισας» στο Κηποθέατρο. Το έργο, βασιζόμενο αυστηρά στους κανόνες του αρχαίου δράματος, συγκλόνισε τους θεατές, που απόλαυσαν ένα κλασικό αριστούργημα, αποδοσμένο από εκπληκτικούς ερμηνευτές, που συγκίνησαν με την ενέργειά τους επί σκηνής. Οι ηθοποιοί, ενδεδυμένοι με επιβλητικές φορεσιές, επιβάλλονταν με την παρουσία τους στη σκηνή προκαλώντας τον εντυπωσιασμό των θεατών. Ο Χρίστος Καλαβρούζος, Προμηθέας Δεσμώτης, εκτέλεσε με μοναδικό τρόπο το ρόλο του, καταθέτοντας την ψυχή του με σεβασμό στον αισχύλειο λόγο.
Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου και στρέφεται εναντίον της τυραννίας και της βίας. Ο Δίας, ο νέος κυρίαρχος του κόσμου, σκοπεύει να εξοντώσει το ανθρώπινο γένος. Όμως, ο Προμηθέας αντιδρά στα σχέδια του, αντιστέκεται, χαρίζει στους ανθρώπους τη φωτιά και τους σώζει από την καταστροφή. Ο Δίας, για να τον τιμωρήσει, τον καρφώνει στα βράχια της Σκυθίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι στη νέα τάξη που εγκαθίδρυσε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανυπακοή.
Ο Προμηθέας υπομένει το μαρτύριό του με αλύγιστη θέληση και διαμηνύει την πίστη του ότι θα επικρατήσει το δίκαιο. Η πένα του Αισχύλου αποτύπωσε στη μνήμη των ανθρώπων το πρόσωπο του Προμηθέα ως το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις. Ο Αισχύλος, που έζησε τη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών, πίστευε ότι μόνο ένας ελεύθερος και δημοκρατικός άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει. Η ελευθερία της πατρίδας του ήταν γι’ αυτόν η βασική προϋπόθεση για να γράψει τις τραγωδίες του. Εξαιρετικές ερμηνείες, που απέσπασαν θερμό χειροκρότημα, από τους θεατές ήταν όλων των συντελεστών της παράστασης: Βασίλης Κολοβός, Θωμάς Βούλγαρης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιούλη Τάσιου, Κώστας Πασπάλης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass