ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ»

Κοιτίδα πολιτισμού το θέατρο Δίον

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2008 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:23
 Τριάντα εφτά συναπτά έτη λειτουργίας κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου και κάθε καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο Δίον μετρά πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατρικών, μουσικών, ενώ στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, όπως η Έκθεση Ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός της Πιερίας, που ξεκίνησε με αμιγώς φιλοτεχνικές διαθέσεις και πρωτοβουλίες, ανθρώπων των οποίων επιδίωξη ήταν η προώθηση, ανάδειξη και γνωστοποίηση της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς που στοχεύει στην ενεργοποίηση της θύμησης των παλαιότερων και στον εμπλουτισμό γνώσεων στους νεότερους, σημειώνει η υπεύθυνη γραφείου Τύπου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ. ΦΕ. Ο.) κ. Τζένη Βασιλειάδου. «Το καλοκαίρι, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι αφιερωμένοι στην Τέχνη. Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά θεατρικών παραστάσεων τόσο από το αρχαίο ελληνικό δραματολόγιο, τραγωδίες, κωμωδίες, σάτιρες, όσο και από το σύγχρονο ελληνικό και ξένο θέατρο. Ξεχωριστοί ηθοποιοί, γνωστοί ως «ιερά τέρατα», και αξιόλογα θεατρικά σχήματα, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Β. Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και πολλά άλλα, έχουν φιλοξενηθεί στο Δίον για να παρουσιάσουν κλασικά αριστουργήματα, έργα διαχρονικά που δίνουν μια νέα ζωή στα αρχαία θέατρα. Μαγευτικές, όμως, κάνουν τις βραδιές του καλοκαιριού και οι συναυλίες με πολυαγαπημένες φωνές της λαϊκής, έντεχνης, σύγχρονης, παραδοσιακής και ροκ μουσικής σκηνής. Τραγουδιστές διεθνούς και πανελλήνιας φήμης, όπως η Ν. Μούσχουρη, η Milva, Μ. Φαραντούρη, G. Bregovic, ο Γ. Νταλάρας, η Μαρινέλλα, η Χ. Αλεξίου, ο Μ. Φραγκούλης, έχουν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ, προσφέροντας στους ακροατές ένα συγκινητικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μελωδίας μέσα από ιδιαίτερες χροιές. Επιπλέον, έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτού, θεατρικά κοστούμια, αναπαραστάσεις ολυμπιακών αθλημάτων είναι μερικές από τις πολυποίκιλες εκθέσεις κορυφαίων δημιουργών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο και που αποτελούν σημεία αναφοράς και αποτύπωσης της ιστορικής στιγμής και της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας. Στη θυμέλη ανακάλυψης της ιστορικής αλήθειας, χαρακτηριστικές είναι κάθε χρόνο οι αρχαιολογικές ομιλίες που πραγματοποιούν καθηγητές Αρχαιολογίας, με επικεφαλής τον κ. Δ. Παντερμαλή, οι οποίοι παρουσιάζουν τις έρευνες και τα αποτελέσματα από τα τελευταία ανασκαφικά τους έργα».
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σε μία προσπάθεια εμπλουτισμού και ανανέωσης του προγράμματός του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος, για πρώτη χρονιά, το «Olympolis Art Project». Πρόκειται για μια εικαστική εργασία η οποία παρουσιάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ταινιών μικρού μήκους, video art και εικαστικές εγκαταστάσεις, σε δημόσιους εναλλακτικούς χώρους, με παράλληλες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και γαστρονομικές συναντήσεις. Πληροφορίες σχετικά μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη διεύθυνση www.olympolis.gr. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ξεχωριστές στιγμές καλλιτεχνικής μέθεξης και μυσταγωγίας.
 
Η Φιλοσοφία του «Φεστιβάλ Ολύμπου»
Φιλοσοφία του Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν και παραμένει ο συνδυασμός και η συνάντηση του παραδοσιακού με το σύγχρονο στοιχείο, του κλασικού που δεν έρχεται ως αντίθεση αλλά ως δημιουργικό συμπλήρωμα στο καινούριο μέσα από ένα φάσμα καλλιτεχνικών δημιουργημάτων που ερεθίζουν τη σκέψη και γαληνεύουν την ψυχή, αναφέρει η κ. Βασιλειάδου, που διοργανώνονται από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο, ένα φορέα αστικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιχορηγείται από το υπ. Πολιτισμού, από δημόσιους φορείς και ιδιωτικούς χορηγούς, ενώ τα καθαρά έσοδά του από τις εκδηλώσεις διατίθενται προς ενίσχυση Συλλόγων με Ανάγκη, όπως η «Μέριμνα του παιδιού», ο «Σύλλογος Καρκινοπαθών», η «Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων».
 
Αρχαία θέατρα - μνημεία καλοκαιρινών εκδηλώσεων
Η σπουδαιότητα αυτών των μνημείων είναι δεδομένη και στη χώρα μας. Είναι πολλά τα αρχαία θέατρα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν παραστάσεις. Η διαφύλαξη αυτής της περιουσίας και η διατήρηση των μνημείων σε καλή κατάσταση είναι ευθύνη όλων. Αποτσίγαρα σβησμένα πάνω στα αρχαία μάρμαρα, τσίχλες, πεταμένα μπουκάλια είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, μια εικόνα, που όταν παρατηρείται, προκαλεί θλίψη. Όταν τα φώτα σβήσουν, δεν θα πρέπει να χάνεται η μαγεία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass