ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΠΑΡΜΠΗΣ ΒΟΖΑΛΗΣ

Μικρές διαδρομές σαν παλιό σινεμά

* Ζωντανό τον μύθο κρατά ο θερινός του «Μύλου»

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2008 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:24
...«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά...» λένε οι στίχοι του τραγουδιού «Τα θερινά σινεμά» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και περικλείουν μέσα τους τη μαγεία του χώρου αυτής της κινηματογραφικής πρωτοτυπίας που συνδέεται άρρηκτα με τα ελληνικά καλοκαιρινά βράδια. Σαν να βρίσκεται κανείς στην πίσω αυλή ενός σπιτιού, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο και λιτή σχετικά αλλά περιποιημένη και γεμάτη λουλούδια κλείνει μέσα της ένα χώρο πολιτισμού που συνεχίζει ακούραστα να προβάλλει Τέχνη και να αποπνέει ρομαντισμό.
Στη Λάρισα, ο παράδεισος του θερινού σινεμά κρύβεται στο «Μύλο» περιβαλλόμενος από βασιλικούς και γιασεμιά και τους σινεφίλ καλωσορίζει εδώ και χρόνια, εισάγοντας τους κάθε φορά στην υπόθεση της ταινίας, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας κ. Μπαρμπής Βοζαλής, που ξανακάνει διαδρομές στο παρελθόν του θερινού κινηματογράφου αφήνοντας κάποιες αιχμές σε ένα κεφάλαιο της καλλιτεχνικής ιστορίας της πόλης, αρκετά μεγάλο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
«Ο θερινός κινηματογράφος του Μύλου λειτουργεί στην τοποθεσία που βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Ήρθε ως συνέχεια των κινηματογραφικών προβολών στο «Χατζηγιάννειο» που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λάρισας κ. Αθ. Μαργαριτόπουλου προτάθηκε η δημιουργία ενός χώρου που θα φιλοξενούσε τους σινεφίλ και τους καλοκαιρινούς μήνες και παραχωρήθηκε άμεσα αυτός ο χώρος στο «Μύλο του Παπά» ο οποίος και εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα μέσα. Έτσι το πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο λαρισαϊκό κοινό σε ένα..λευκό πανί.
Παλαιότερα το βάρος της επιλογής των ταινιών έπεφτε σε ταινίες κλασικής τέχνης. Ο περισσότερος κόσμος όμως πλέον δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στις πιο σύγχρονες ταινίες, στον εμπορικό όπως λέγεται κινηματογράφο. Δεν γίνεται εύκολα διαχωρισμός μεταξύ εμπορικού κινηματογράφου και κάποιου άλλου είδους. Όλα όμως έχουν ένα νόημα και απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό. Τον θεσμό των θερινών σινεμά καθιέρωσε το ευνοϊκό κλίμα της Ελλάδας που ήταν το κατάλληλο για να φιλοξενήσει τη φιλοσοφία του ανοιχτού κινηματογράφου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μεσογειακές χώρες, την Ισπανία και στην ταλία που διατηρεί το ίδιο στιλ στην ψυχαγωγία μέσω της εικόνας».
Για την ιστορία...
Μεταπολεμικά ο κινηματογράφος στην Ελλάδα βρισκόταν σε άνοδο. Ο θερινός κινηματογράφος στη Λάρισα έκανε την εμφάνισή του την μεταπολεμική περίοδο. Οι χειμερινές αίθουσες που βρίσκονταν επίσης σε λειτουργία την ίδια περίοδο ήταν οι κινηματογράφοι «Πάλλας» και τα «Ολύμπια». Από τους πιο γνωστούς θερινούς κινηματογράφους που λειτουργούσαν στη Λάρισα ήταν στο χώρο του Φρουρίου, η «Τιτάνια» στην Κύπρου, ο κινηματογράφος «Ρεξ» στη γωνία της Ηρώων Πολυτεχνείου και της Παναγούλη που διέθετε πολύ καλά μηχανήματα καθώς επίσης και η «Όαση» στην περιοχή του σταθμού. Έπειτα ακολούθησαν πολλοί και συνολικά περίπου είκοσι τέτοιοι χώροι «μεσουράνησαν» μετά το τέλος του εμφυλίου και μέχρι τη δεκαετία του ’70, πριν την εισβολή της τηλεόρασης στα σπίτια όλων. Σήμερα ο μόνος θερινός κινηματογράφος σε λειτουργία είναι ο «Μύλος» στον οποίο οι καλές εποχές ξαναζωντανεύουν καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί από την τηλεόραση και αποζητά ένα εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας ιδρύθηκε το 1957 από τον Μπαρμπή Βοζαλή, ο οποίος επιστρέφοντας από τις σπουδές της οδοντιατρικής στην Αθήνα και ήδη μέλος τότε της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας Αθηνών προχώρησε στη δημιουργία της. Για αρκετά χρόνια από την ίδρυσή της λειτουργούσε περιστασιακά λόγω μη εύρεσης αιθουσών. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και η μεγάλη ιστορία της έχει να αναφέρει πολλούς διωγμούς, μεταπολεμικά, εξαιτίας της λογοκρισίας και της άγνοιας που επικρατούσε απέναντι στα καλλιτεχνικά ζητήματα και της οποίας υπήρξε θύμα. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε προβολές ταινιών και πολιτικές συναθροίσεις ήταν μια λεπτή διαχωριστική γραμμή. Παρόλα αυτά πολλά γνωστά ονόματα του χώρου, ηθοποιοί και σκηνοθέτες βρέθηκαν στη Λάρισα με αφορμή την Κινηματογραφική Λάρισα όπως ο Τάσος Ψαράς, ο Παντελής Βούλγαρης και άλλοι.
Για όσους θα βρίσκονται στην πόλη οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο θερινό κινηματογράφο του «Μύλου» είναι: 4 Αυγούστου «Ένας ελεύθερος κόσμος», 11 έως 15 Αυγούστου «Πάνω απ’ όλα ο έρωτας», 18 έως 22 Αυγούστου «Θα χυθεί αίμα», 25 έως 29 Αυγούστου «Λούφα και απαλλαγή αϊ φορ», 1η έως 5 Σεπτεμβρίου «Λέοντες αντί αμνών», 8 έως 12 Σεπτεμβρίου «Οι νύχτες μου μακριά σου» και από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου «Αποστολή στη Μπριζ».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass