ΠΕΡΙ ΤΑ 1.500 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ψηφιοποιούνται παλαιοί τόμοι

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2008 1:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Της Κανέλας Κοπάνου
Ταξίδια στο παρελθόν με την εφαρμογή της ψηφιακής Βιβλιοθήκης αναπτύσσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, η οποία σε λίγους μήνες θα έχει στη διάθεση όλων των πολιτών ψηφιοποιημένα κείμενα χιλίων πεντακοσίων παλαιών τόμων μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και συλλογές σπάνιων βιβλίων που προσήλθαν στη βιβλιοθήκη της πόλης από τις δωρεές των οικογενειών Λογιωτάτου και Πιπινόπουλου, οι οποίες και αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης. Μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος διεξήχθη στα τέλη του 2007, κατακυρώθηκε σε δύο συνεργαζόμενες αθηναϊκές εταιρίες να αναλάβουν την Ψηφιοποίηση του υλικού όλων των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και της Λάρισας, αναφέρει ο Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Λιακόπουλος, τονίζοντας ότι επελέγη να ψηφιοποιηθεί μόνο το υλικό των παλαιότερων βιβλίων καθώς δεν καθίσταται δυνατόν να ψηφιοποιηθούν εβδομήντα χιλιάδες τόμοι, όσος είναι δηλαδή και ο όγκος των βιβλίων, που συγκεντρώνονται σήμερα στη Βιβλιοθήκη.  Η ηλεκτρονική αποθήκευση του περιεχομένου των παλαιότερων εντύπων θα επιτρέπει πλέον την πρόσβαση σε όποιον το επιθυμεί καθώς τα κείμενα θα είναι αναγνώσιμα από τον υπολογιστή και θα εξασφαλίζει παράλληλα την προστασία του περιεχομένου των βιβλίων. «Μέχρι τώρα, στα παλαιότερα βιβλία πρόσβαση είχαν κυρίως ερευνητές από ερευνητικά ιδρύματα ή πανεπιστήμια. Περίπου εφτακόσιες σελίδες, μία προς μία, θα περάσουν από το ειδικό σκάνερ που θα χειριστεί εξειδικευμένο προσωπικό και το πλήρες βιβλίο, καταχωρημένο σε cd, θα μελετάται από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Η συμβατική υποχρέωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας θα ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες» σημειώνει ο κ. Λιακόπουλος.
Οι προαναφερόμενες δωρεές βιβλίων, Λογιωτάτου και Πιπινόπουλου καθώς και μια ιδιαίτερα σημαντική δωρεά του «Ομίλου Διανοουμένων», ενός Πολιτιστικού Συλλόγου της εποχής που αποτελούνταν από τετρακόσια περίπου βιβλία αποτέλεσαν από κοινού τη βάση για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης γύρω στα 1939. Το χαρακτηριστικό των δύο πρώτων δωρεών είναι ότι αποτελούνταν από εκδόσεις αναγόμενες στις αρχές του 16ου αι. μέχρι και τα τέλη του 19ου. Επίσης η τότε δημοτική βιβλιοθήκη είχε στην κατοχή της συλλογή αρχαίων νομισμάτων και αγαλματιδίων. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής χάθηκαν οι αρχαιολογικές συλλογές και αρκετά παλαιά βιβλία.
Τα βιβλία προέρχονται, τα περισσότερα, από αγορές και οι επιλογές γίνονται βάσει των προτιμήσεων των αναγνωστών ενώ συγκεκριμένα βιβλία και σειρές πρέπει να περιλαμβάνονται στις συλλογές της Δημόσιας βιβλιοθήκης καθώς χρήζουν ερευνητικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Κάποια από αυτά είναι «Η Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης» του Διονυσίου Εκ Φουρνά, «Η Βυζαντινή Ιστορία» από τη σειρά «Corpus», «Η Ιστορία της Ελλάδας» από τις εκδόσεις «Οξφόρδη», «Η ιστορία της λογοτεχνίας από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τα νεοελληνικά λαογραφικά κείμενα» και άλλα.
«Το υλικό της βιβλιοθήκης θα αναδειχτεί όταν μεταφερθεί στο καινούριο κτίριο και αν όλα πάνε καλά τον επόμενο Μάιο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας θα εγκατασταθεί οριστικά και αμετάκλητα στον καινούριο της χώρο παρουσιάζοντας παλαιά και καινούρια βιβλία όπως πρέπει, ικανή να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες αναγνωσιμότητας της πόλης» υπογράμμισε ο κ. Λιακόπουλος.
 Σπάνια Βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας
«Ερμηνεία Ύμνων και Τροπαρίων». Είναι χειρόγραφο τετρακοσίων εβδομήντα οχτώ σελίδων θρησκευτικού περιεχομένου και πιθανολογείται ότι συγγράφηκε το 1691 στο Βουκουρέστι. Δεν υπάρχει χρονολόγηση επάνω στο χειρόγραφο αλλά ύστερα από έρευνες που έγιναν εντοπίστηκε ως πιο πιθανή η συγκεκριμένη ημερομηνία. Έχει τετρακόσιες εβδομήντα οχτώ σελίδες.
Έντυπα βιβλία «Τα Άπαντα του Πλάτωνα»
«Τα Άπαντα του Πλάτωνα» είναι το παλαιότερο έντυπο βιβλίο που διαθέτει η βιβλιοθήκη. Τυπώθηκε το 1513 στη Βενετία. Αποτελείται από εννιακόσιες ογδόντα δύο σελίδες.
«Τα του Φιλοστράτου Λειπόμενα Άπαντα»
«Τα του Φιλοστράτου Λειπόμενα Άπαντα» εκδόθηκε το 1709 στη Λειψία της Γερμανίας από τον Τόμας Φριτς και αποτελείται από χίλιες τριακόσιες οχτώ σελίδες.
«Τα Άπαντα του Αριστοφάνη»
«Τα Άπαντα του Αριστοφάνη» εκδόθηκαν το 1810 στο Άμστερνταμ από τον Τόμας Φριτς.
Βιβλία του Δασκάλου του Γένους του Λαρισαίου Κωνσταντίνου Κούμα
Βιβλία του δασκάλου του Γένους του Λαρισαίου Κωνσταντίνου Κούμα. Η οχτάτομη «Σειρά Στοιχειώδης των Μαθηματικών και Φυσικών Πραματειών» που εκδόθηκε το 1807 στη Βιέννη, ο κάθε τόμος της οποίας έχει περίπου τριακόσιες τριάντα σελίδες.
«Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Πράξεων» αποτελείται από δώδεκα τόμους και εκδόθηκε το 1830 στη Βιέννη. Ο κάθε τόμος έχει περίπου εξακόσιες σελίδες και είναι στην ουσία μια παγκόσμια ιστορία.
Βασική επιδίωξη του έργου της ψηφιοποίηση, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών όλων των δημόσιων βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι διαθέσιμο στους χρήστες τόσο μέσα από τους χώρους της βιβλιοθήκης, όσο και μέσω του διαδικτύου και θα μπορεί μελλοντικά να εμπλουτίζεται για να μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μεγαλύτερη χρήση και διαχείριση ψηφιοποιημένου υλικού.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass